Още рецепти » 16 юни

 16 юни

ЗАКУСКА

Макарони с млечен сос

Продукти за 4 порции: 400 г макарони, 2 глави лук, 30 г краве масло, 250 г настърган кашкавал, 150 мл сметана, 300 мл мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме лука на колелца и го пържим в сгорещеното олио до омекване. Кипваме млякото със сметаната и сипваме в него половината настърган кашкавал. Бъркаме, докато кашкавалът се разтопи. Сипваме сварените макарони в намаслена тавичка. Прибавяме останалия кашкавал и лука. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и разбъркваме. Сипваме млечния сос и печем 10 мин на 220°С.


ОБЯД

Супа пюре от картофи

Продукти за 5 порции: 500 г картофи, 1 глава кромид лук, четвърт целина, 1 морков, 50 г масло, 1 л вода, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука, целината, моркова и картофите, нарязваме ги на ситно и ги сваряваме в малко количество подсолена вода. Разбиваме зеленчуците с миксер или ги претриваме през гевгир. Заливаме полученото пюре с останалото количество вряща вода, посоляваме и кипваме на огъня. Подправяме супата с маслото и черния пипер.

Безмесен чумлек в гърне

Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещеното олио до златист цвят. Прибавяме обелените и настъргани домати, обелените лукчета, чесъна, черния и червения пипер, дафиновия лист и малко вода. Посоляваме и поръсваме с чубрица. Изсипваме продуктите в пръстен съд, захлупваме и задушаваме до омекване на лукчетата. Накрая прибавяме размитото в студена вода брашно. Оставяме ястието да поври още 5-6 мин и отстраняваме от огъня.

Шоколадови целувки

Прoдукти: 300 г смлени орехи, 250 г пудра захар, 4 белтъка, 1 с.л. какао, бишкоти, портокалова есенция, 100 г шоколад.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на сняг белтъците заедно със захарта. Прибавяме смлените орехи и какаото. Разбъркваме сместа добре и оставяме да престои 12 часа на хладно. След това оформяме от нея малки питки. Върху всяка питка слагаме по парче бишкота, потопена във вода с портокалова есенция. Правим от питките топки, които овалваме в настърган шоколад.


ВЕЧЕРЯ

Котлети от тиквички

Продукти за 4-5 порции: 3-4 тиквички, 4-5 яйца, 150 г кашкавал, копър, магданоз, брашно, галета, олио за пържене, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета, дебели около 0,5 см, посоляваме и оставяме 30-40 мин да се отцедят. Овалваме ги в брашно и запържваме съвсем леко в сгорещеното олио. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят от мазнината. Отделно настъргваме кашкавала и го смесваме с 2 яйца и ситно нарязани копър и магданоз. Поръсваме с малко черен пипер. С получената смес мажем тиквичките и ги слепваме две по две. Всяко котлетче потапяме веднага в брашно, в разбитите яйца и в галета. Запържваме ги до златисто.

Ябълков крем с ванилов сос

Прoдукти: 5-6 средно големи кисели ябълки, 3 супени лъжици захар на пясък, 4 белтъка, ванилов сос.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме ябълките на четвъртинки, изчистваме ги от семенната част и ги поставяме на огъня в подходящ съд с 2-3 супени лъжици вода да се задушават, докато омекнат. Размачкваме ги добре с вилица, прибавяме захарта и ги оставяме да се охладят, след което прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци, разбъркваме леко и оформяме от сместа гладка купчинка в дълбока стъклена чиния. Оставяме крема в хладилник, за да замръзне и заливаме с ваниловия сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

ТЕРАСАТА И ВЕРАНДАТА са уютни места

През лятото значителна част от свободното си време прекарваме на откритата тераса или на верандата. Това е мястото където пием кафето си, четем, приемаме гости или просто почиваме. Такова допълнително...

Децата имат нужда от приятели

Помните ли как в детството си се събирахме на двора и играехме на “ластик”, на “дама”, на “разбойници”, организирахме си театрални представления? Подобен дух на колективизъм е чужд на нашите деца днес...

Висяща градина на терасата

Все по-актуални в днешно време стават висящите кошници с цветя или с декоративни растения, които внасят разнообразие в интериорната и екстериорната аранжировка на пространството. Кошниците успяха да с...

Отглеждане и размножаване на пеперомията

Едно от предпочитаните растения за украса на интериора е пеперомията. Това тя дължи преди всичко на интересния рисунък и впечатляващите багри на листата. Цветовете, макар и забележими, нямат особено з...

Начало