Още рецепти » 17 юли

 17 юли

ЗАКУСКА

Пържени питки с плодове

Прoдукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 4 яйца, 2 филии сух бял хляб /без кората/, 1 ч.ч. брашно, 1 супена чиния пресни плодове по избор, 2 с.л. кристална захар, 1-2 с.л. пудра захар, 1/2ч.л. канела, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме към тях брашното, млякото и 1 щипка сол. Пускаме в тази каша нарязания на кубчета хляб и ситно нарязаните плодове, предварително поръсени с кристалната захар. Разбъркваме добре и приготвяме от тази смес питки, подобни на палачинки, които изпържваме в сгорещената мазнина. Прегъваме готовите питки на две, поръсваме ги с пудрата захар, премесена с канелата и ги поднасяме топли със сироп по избор.

ОБЯД

Студена супа от макарони и краставици

Прoдукти: 3 краставици, 100 г дребни макарони, 2 ч.ч. обезмаслен пилешки бульон, 2 ч.ч. нискомаслено кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 2 с.л ситно нарязан копър, 2 с.л. ситно нарязан зелен лук, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. ситно нарязан джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и оставяме да изстинат. Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Разбиваме киселото мляко заедно с бульона. Добавяме макароните, краставиците и счукания чесън. Поръсваме със ситно нарязаните зерени подправки и поднасяме.

Млечник с тиквички

Прoдукти: 1 кг тиквички, 1/2 ч. ч. олио, 4 яйца, 1/2 връзка копър, 2 ч. ч. прясно мляко, черен пипер, магданоз, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Почистваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета, сваряваме ги в подсолена вода и отцеждаме. Разбъркваме прясното мляко с яйцата, ситно нарязания копър, черен пипер и сол на вкус. Прибавяме отцедените тиквички, заливаме с олиото и варим на тих огън, докато сосът се сгъсти. Поднасяме ястието с поръсен наситнен магданоз.

Пъпешов кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. счукани орехи, 2 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 настъргана лимонова кора, 1 с.л. кокосови стърготини, 1 кг пъпеш на кубчета.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме разтопеното и поохладено масло и разбъркваме с миксер, като постепенно сипваме брашното. Накрая ароматизираме с настърганата лимонова кора и смесваме със счуканите орехи. Нареждаме кубченцата пъпеш в тава с дебело дъно и покриваме с приготвената смес. Поръсваме с кокосовите стърготини и печем в умерена фурна. Нарязваме готовия кекс на правоъгълници, докато е още горещ.

ВЕЧЕРЯ

Кефал с пържен магданоз

Прoдукти: 700-800 г кефал, 500 г дребни картофи, 2 връзки магданоз, краве масло, олио, брашно, сол, лимонов сок или оцет.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кефала на парчета, посоляваме и го оставяме да стои осолен около 15 мин. След това го овалваме в брашно и го изпържваме от всички страни в сгорещено олио. Нареждаме изпържените парчета в чиния и ги поръсваме с малко ситно нарязан магданоз и с лимонов сок или оцет. Измиваме 2 връзки магданоз, нарязваме го едро, запържваме в 3-4 с.л. сгорещено масло, след което посоляваме. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нареждаме около рибата. Заливаме с 3-4 с.л. запържено масло. Между картофите нареждаме букетчета от изпържения магданоз.

Ледена пяна

Прoдукти: 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 с.л. нескафе, 1 к.ч. прясно мляко, 40 г натурален шоколад, 2 с.л. ром, 30 г краве масло, 1 кофичка сладка сметана.

Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците.Стопяваме на водна баня начупения шоколад заедно с маслото и малко мляко. При непрекъснато бъркане прибавяме разбитите със захарта жълтъци и нескафето, разтворено в останалото мляко и рома. Варим 3-4 мин, отстраняваме от огъня и оставяме крема да изстива, като от време на време го разбъркваме. Прибавяме с леко бъркане разбитата сметана, а след това - белтъците, разбити на сняг. Разпределяме крема в подходящи чаши и го слагаме да се охлажда в камерата на хладилника, но не бива да допущаме да замръзне.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Туберозата – ароматна, но капризна

Тубероза е популярното наименование на едно приказно красиво растение, познато още като Polyanthus tuberosa. Името „тубероза”, се обяснява с факта, че в почвата се развиват неправилно оформените му ...

Как да унищожим дървесните гъби?

Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...

Самодивски чимшир в саксия

Самодивският чимшир произхожда от Северна Африка, Европа и Южна Америка. У нас растението е познато като джел или бодлива зеленика. Естествени находища има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица...

ГЛАВОБОЛИЕТО

То е истински „шампион" сред всевъзможните болки, които изпитваме. Оказва се, че 85% от американците и 79% от европейците са негови жертви - само от време на време или пък доста често. Според лек...

Начало