Още рецепти » 03 август

 03 август

ЗАКУСКА

Катми

Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно прибавяме към нея брашното и яйцата, които сме разбили заедно със захарта и солта. Оставяме сместа около 30 мин за да втаса. После с черпак изливаме катми върху намасления и сгорещен сач. Изпичаме ги от двете страни до порозовяване. Веднага намазваме готовата катма с масло или мас, за да омекне.

ОБЯД

Агнешка супа със зеленчук

Продукти за 4-5 порции: 500 г агнешко месо, 4-5 морковчета, 3-4 корена от магданоз, половин малка глава целина, 3-4 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета, заливаме го с 6-7 ч.ч. студена вода, посоляваме и слагаме да се вари. Нарязваме целината, морковчетата и магданозените корени на кубчета и ги запържваме в сгорещеното масло заедно с брашното. Когато месото поомекне, прибавяме запържения зеленчук и варим още 15-20 мин. Готовата супа застройваме с яйцето, което сме разбили с киселото мляко.

Телешко соте

Продукти за 4 порции: 600 г крехко телешко месо, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 4 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме измитото и подсушено телешко месо на тънки ивици, овалваме го в брашното и го изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме го и го оставяме да се отцеди от мазнината. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме доматеното пюре, размито с малко вода, и изпърженото месо и разреждаме с 2 ч.ч. вода. Варим ястието на умерен огън, докато остане на мазнина и със съвсем малко сос /около 40 мин/. Малко преди да отстраним от огъня, посоляваме, прибавяме счукания чесън и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Руло от бишкотено тесто

Прoдукти: 4 яйца, 4 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 бакпулвер, кора от 1 лимон, конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с миксер заедно със захарта. Прибавяме брашното, смесено с пакпулвера, настърганата лимонена кора и накрая разбитите на твърд сняг белтъци. Добавяме разтопеното масло. Изсипваме сместа в предварително намаслена и поръсена с брашно тава. Печем до златисто. Докато сладкишът е още горещ навиваме на руло и пак развиваме. След като поизстине, намазваме с конфитюр и навиваме рулото.

ВЕЧЕРЯ

Киевски котлет

Продукти за 1 порция: 200 г бяло месо от пиле, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, 1 яйце, 1 филия бял хляб, галета, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: От по-голямо пиле отделяме 2 филета от бяло месо, като едното е по-голямо, а другото – по-малко. Начукваме филетата с мокро дървено чукче, посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Слагаме върху по-голямото филе едно парче масло и го покриваме с по-малкото. Загъваме краищата на голямото филе и оформяме котлета. Потапяме котлета двукратно в разбитото яйце и галетата и го пържим на маслена баня в олиото и останалото масло, докато получи златисто оцветяване. В същата мазнина изпържваме хлебната филия, която сме оформили като квадрат с вдлъбнатина от едната страна и леко смея поръсили с бульон. Слагаме изпържения котлет върху така приготвеното канапе и го заливаме с малко разтопено масло.

Пълнен пъпеш

Прoдукти: 1 голям, добре узрял пъпеш, 1 пакетче суха сметана, 150 мл прясно мляко, 1 белтък, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. счукани орехи, 2-3 с.л. стафиди.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капаче от горната страна на пъпеща и с помощта на лъжица внимателно изчистваме семето. Смесваме сметаната с млякото и разбиваме на твърд сняг. Съединяваме с белтъците, разбити със захарта. Прибавяме ядките и стафидите. С приготвената смес пълним пъпеша, затваряме го с капачето и го оставяме за 1 час в хладилника. Режем пъпеша на резени и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Белоградчишките скали и пещера Магурата

Сигурно се чували за номинацията на Белоградчишките скали за едно от Новите седем природни чудеса на света. И макар предложението да остана назад в списъка популярността на позабравеното българско чуд...

Как се прави суфле

Суфле със сирене Продукти за 2-3 порции: 2 с.л. краве масло, 2 с.л. брашно, 180 мл прясно мляко, 100-150 г сирене, 2-3 яйца, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Приготвяме от брашното, масл...

Виж Неапол и ...

Отдавна е известно, че прочутата фраза е плод на недоразумение. Неапол обаче е интересен град и ако успеете да се абстрахирате от мръсотията, която ви съпътства навсякъде, ще прекарате тук приятно и щ...

Месни рула

Дълго кюфте, пълнено с яйца Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, ч...

Начало