Още рецепти » 25 юни

 25 юни

ЗАКУСКА

Попара с кисело мляко, запечена в гювече

Продукти за 1 гювече: 100 г сирене, 50 г краве масло, 2 филии бял хляб, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Намазваме гювечето с масло и слагаме в него хляба, нарязан на малки залъци. Натрошаваме отгоре по-голямата част от сиренето. Слагаме маслото, захлупваме и запичаме във фурната, докато хлябът се зачерви. Отделно разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме останалото натрошено сирене и заливаме гювечето с тази смес. Връщаме отново във фурната и без да захлупваме допичаме до зачервяване на заливката.

ОБЯД

Супа от тиквички с ориз

Продукти за 4 порции: 500 г тиквички, 2 с.л. ориз, 2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 100 г настъргано сирене, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета, прибавяме ориза и ги сваряваме в малко подсолена вода. Щом омекнат, наливаме олиото и 4 ч.ч. гореща вода и държим още 5-6 мин на огъня. Подправяме готовата супа с кисело мляко и поръсваме с натрошено сирене.

Паприкаш по манастирски

Продукти за 6 порции: 1 кг месо /свинско, телешко или шилешко/, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 2 ч.л. червен пипер, 2 скилидки чесън, 5-6 домата, 1 кг пиперки, 1 кг картофи, 1-2 люти чушлета, 1 к.ч. вино, 1 ч.л. оцет, 1-2 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 6-8 с.л. кисело мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме пиперките, обелваме ги, почистваме ги от дръжките и семената и ги нарязваме на парченца. Стриваме чесъна с малко сол, прибавяме оцета, виното и 1 с.л. олио. Разбъркваме и заливаме пиперките с тази смес.

Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на порции, посоляваме го леко и го задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също го задушаваме. Когато поомекне, поръсваме червения пипер и брашното, прибавяме обелените и настъргани домати и наливаме 1 к.ч. гореща вода.

Изчакваме ястието да заври и прибавяме обелените и нарязани картофи. Варим на умерен огън. След четвърт час прибавяме пиперките заедно с маринатата, в която са стояли и лютите чушлета. Посоляваме и оставяме паприкаша да къкри още 5-6 мин на тих огън. Поднасяме ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Бананови кексчета

Прoдукти: 200 г пресято брашно,180 г захар, 100 мл растително масло, 1 яйце, 130 мл прясно мляко, 1 пакетче бакпулвер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 3 банана, 1/2 ч. л. канела, 3 с. л. какао; Зa глазурата: 200 г натурален шоколад, цветни захарни пръчици.

Нaчин на приготвяне: Бием яйцето със захарта, докато се получи гъста пяна. Последователно прибавяме растителното масло, млякото, обелените и смачкани на пюре банани и разбиваме добре с мик-сер. Накрая прибавяме брашното, пресято с бакпулвера, содата, канелата и какаото.

Полученото тесто разпределяме в 12 малки формички за кекс, намазани с масло. Кексчетата печем 20-25 минути в предварително загрята фурна при 180 градуса. Изваждаме ги и оставяме да изстинат. Шоколада разтопяваме на водна баня и нанасяме равномерно върху кексчетата. След като глазурата позасъхне, по-ръсваме сладкишите с цветни захарни пръчици.

ВЕЧЕРЯ

Панирани свински крачета

Продукти за 4 порции: 4 свински крачета, 2 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. олио /или разтопена свинска мас/, 1 морков, 1 глава лук, 1 парче целина, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме крачетата в 1 л вода, към която сме прибавили 1 с.л. морска сол. След като водата кипне я изхвърляме. Наливаме нова вода, прибавяме едро нарязаните зеленчуци и доваряваме крачетата. След това ги изваждаме и с кухненски трион ги нарязваме на равни парчета с дебелина около 1,5 см. Разбиваме яйцата с брашното, потапяме крачетата в тази смес и ги пържим в силно сгорещената мазнина.

Карамелизиран крем

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. захар, 4 яйца, 4 с.л. нишесте /или брашно/, 1 л прясно мляко, шоколад /или шоколадови пръчици/.

Нaчин на приготвяне: Карамелизираме 1 ч.ч. захар. Сипваме при карамела жълтъците, които предварително сме разбили с нишестето /брашното/. С дървена лъжица търкаме непрекъснато върху карамела, докато напълно се разтвори. Загряваме крема на умерен огън, докато се сгъсти, след което го отстраняваме от огъня и го оставяме да се охлади, като продължаваме бъркането, за да не хване коричка. Съединяваме охладения крем с белтъците, които сме разбили на твърд сняг с останалата захар, разсипваме го в подходящи чаши и го гарнираме с настърган шоколад или шоколадови пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бани укрепват детското здраве

Баня с орехови листа и морска сол При лимфатични и рахитични деца, при малчугани, които се потят особено много или имат отпусната мускулатура, не могат да си вдигат главата, да сядат и т.н., с из...

Как се прави суфле

Суфле със сирене Продукти за 2-3 порции: 2 с.л. краве масло, 2 с.л. брашно, 180 мл прясно мляко, 100-150 г сирене, 2-3 яйца, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Приготвяме от брашното, масл...

Терапията с аромати

Ароматотерапията е толкова древна, колкото не подозирате, но също и съвременна. Тя е клон на фитотерапията, но със свой начин на действие върху организма. Въздействието й върху него се определя от спе...

Салати с майонеза

Богата салата Прoдукти: 200 г шунка, 100 г млад грах от консерва, 100 г мариновани или консервирани гъби натюр, 200 г картофи, 200 г моркови, 1 главичка целина, 100 г кисели краставички, 2 яйца, ...

Начало