ЗАКУСКА
Хапки от готови кори
Прoдукти: 1 пакетче готови фини кори /6 броя/, 2 яйца, 150 г сирене, 80 г краве масло /2/3 от пакетчето/ или 1 к.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите една върху друга и ги навиваме всички заедно на стегнато руло. Разрязваме с остър нож рулото на парчета с дължина 2-3 см. В намаслена тавичка нареждаме хапките една до друга с отвора нагоре. Разбиваме яйцата и ги смесваме с настърганото сирене. Разтопяваме маслото и поръсваме с него всяка хапка. Заливаме хапките със сиренено-яйчната смес и ги запичаме в предварително загрята умерена фурна, докато се зачервят.
ОБЯД
Супа от телешки бъбреци
Продукти за 4-6 порции: 3-4 телешки бъбрека, 1 връзка пресен лук, 1 с.л. брашно, 2 моркова, 1-2 листа целина, 2 жълтъка, 1 с.л. оцет, джоджен, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бъбреците на кубчета и ги изпържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. След като се запържат прибавяме брашното, разбъркваме и заливаме с 4-5 ч.ч. гореща подсолена вода. Прибавяме морковите и целината и варим на тих огън до омекване на продуктите. Готовата супа отстраняваме от огъня, изваждаме морковите и целината и поръсваме със ситно нарязан джоджен. Застройваме с жълтъците, разбити с оцета.
Сарми с прясна зелка
Продукти за 4 порции: 1 зелка, 700-800 г кайма /смес/, 2 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 700-800 г домати, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме кочана и горните листа на зелката. Заливаме я в малко подсолена и подкиселена вода и варим, докато поомекне. След това я изваждаме, отделяме листата и изрязваме дебелите им части /ако листата са големи, разделяме ги на две/. Нарязваме на ситно лука и го запържваме в мазнината. Прибавяме ориза и също го запържваме. Наливаме 1 к.ч. топла вода и оставяме да поври. След това отстраняваме от огъня и смесваме с каймата, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме сместа и свиваме сарми в зелевите листа. Отделно сваряваме доматите и ги претриваме през цедка. Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с претритите домати и варим на тих огън.
Сладкиш с извара и стафиди
Прoдукти: 400 г макарони, 600 г извара, 7 яйца, 1 ч.ч. сметана, 100 г стафиди, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1-2 с.л. галета, 1 яйце за намазване, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Разбиваме изварата с миксер. Отделяме жълтъците и ги разбиваме със захарта и ванилията. Половината от тях смесваме с разбитата сметана, изварата и стафидите, а останалата – с разбитото масло и отцедените макарони. Разбиваме макароните на твърд сняг и ги прибавяме на равни части към двете смеси. На дъното на намаслена и поръсена с галета тавичка разстиламе част от макароните. Върху тях намазваме половината извара и отново разстиламе макарони. Намазваме останалата извара и завършваме с трети пласт макарони. Намазваме отгоре с разбито яйце, поръсваме с кристална захар и печемв умерено загрята фурна до зачервяване.
ВЕЧЕРЯ
Омлет с лук
Продукти за 1 порция: 3 яйца, 1 домат, 2 червени чушки, 1 глава лук, четвърт пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки и дълги ивички и го задушаваме в половината от мазнината. Слагаме нарязаните чушки, а като омекнат прибавяме обеления и настърган домат. Позапържваме и посоляваме. Отделно в останалата мазнина изпържваме омлета, слагаме в средата му горещата плънка, сгъваме го на две и поднасяме.
Комбаст
Прoдукти: 1,5 кг тиква, 1 двойна шепа сушени ябълки, круши и други плодове, захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквата на парчета, широки около 3-4 см и дебели 1 см. Нареждаме ги в тенджера, заливаме ги с вода така, че да ги покрие 2 пръста, захлупваме тенджерата и варим на тих огън. След 15 мин прибавяме сушените плодове, които предварително сме накиснали за 30 мин в студена вода и след това сме ги отцедили. Продължаваме да варим на тих огън, докато водата изври и плодовете омекнат. Накрая подслаждаме със захар на вкус. Поднасяме десерта топъл или студен.
През лятото градината прелива от цветово разнообразие. Празнична пищност й придават храсти, дървета и цветя, които ухаят и ни радват с богатството на багри и оттенъци в топлите слънчеви дни. Затова по...
ХРИСТИНА ВАСИЛЕВА, гр. РАЗГРАД Суфле от риба Прoдукти: 250 г риба, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1-2 жълтъка, 1 белтък, 30 г краве масло, магданоз, сол на вкус. Нaчин на приготв...
Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...
Бутракът (Bidens tripartita L.) е едногодишно тревисто растение с височина до 80 см, право цилиндрично стъбло, зелено или малко червеникаво. Листата са къси, черешкови, дълбоко триразделни, а връхнит...