ЗАКУСКА
Сладки бухти
Прoдукти: 500 г брашно, 200 г кисело мляко, 3 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. сол, 1 ванилия, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме киселото мляко заедно със содата, яйцата и захарта. Прибавяме солта, брашното и ванилията. Омесваме меко тесто и го разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Изрязваме от кората кръгчета, квадрати, ромбове или други фигурки. Изпържваме ги в голямо количество сгорещена мазнина. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.
ОБЯД
Крем чорба от моркови
Прoдукти: 3-4 сочни моркова, 5-6 с.л. масло, 1-2 с. л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, нарязваме ги на резени и ги запържваме в маслото заедно с галетата. Заливаме с вряла вода, посоляваме и варим на умерен огън. След 30 мин сваляме супата от огъня, сипваме в супник и сервираме със запържени парченца бял хляб или с пирожки.
Черен дроб с гъби и печени чушки
Продукти за 4 порции: 200 г пресни гъби, 200 г черен дроб (агнешки, овнешки, свински, пилешки дробчета), 4-5 зелени печени чушки, 60 г масло, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и нарязваме на дребно гъбите, посоляваме ги и задушаваме в маслото до полуомекване. Сваряваме дроба и го нарязваме на хапки. Нарязваме на дребно чушките. Смесваме всички продукти и ги задушаваме на слаб огън, докато останат на мазнина.
Кекс без масло
Прoдукти: 3 яйца, 70г пудра захар, 60г брашно, 200г орехови ядки, 50г стафиди, кората на един лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта и ги съединяваме с отделно разбитите белтъци. Добавяме брашното, нарязаните орехови ядки, стафидите и лимоновата кора. Изсипваме тестото в кексова форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Печем около 40 мин при 180ºС. Готовия кекс оставяме да изстине във формата.
ВЕЧЕРЯ
Топчета от риба и картофи
Продукти за 4 порции: 500 г рибно филе, 500 г картофи, 2 яйца, 30 г краве масло, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме рибата през месомелачка и я смесваме със сварените и пасирани картофи. Прибавяме яйцата, разтопеното масло, черен пипер и сол. Омесваме добре и оформяме от сместа топчета, които овалваме в брашното и изпържваме в сгорещеното олио.
Мляко с грис
Прoдукти: 1 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 40 г краве масло, 1-2 с.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Възвираме на огъня водата заедно с млякото и на тънка струйка сипваме гриса. Бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и подправяме с маслото, захарта и сол на вкус.
Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...
Oт 20 до 40% от децата до 3 години имат проблеми през нощта - заспиват трудно, будят се по няколко пъти, плачат и не искат да се успокоят. А здравият и спокоен сън е необходим за правилния растеж на м...
Будлеята (Buddleia) или летният люляк е род екзотични храсти, които обединяват повече от 100 вида, распространени предимно в тропическите и субтропическите региони на планетата. Не всички видове будле...
Вегетарианска супа Прoдукти: 1 парче прясно зеле, 2-3 картофа, 1 тиквичка, 1 домат, 2 моркова, 1 к.ч. грах от консерва, 1 к.ч.сметана, 40 г краве масло, магданоз, сол, 1 л вода. Нaчин на пригот...