ЗАКУСКА
Сандвичи със сирене и печени пиперки
Прoдукти: 500 г хляб, 500 г пиперки, 150 г сирене, половин пакетче краве масло, 2 с.л. прясно мляко, 2 твърдо сварени яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме пиперките, обелваме ги, почистваме ги от дръжките и семената и ги нарязваме. Накисваме сиренето в студена вода, за да се обезсоли, след което го пасираме през сито. Постепенно при непрекъснато разбиване прибавяме размекнатото масло и прясното мляко. С приготвения пастет намазваме тънко отрязаните и разделени напречно на две хлебни филийки. Отгоре слагаме парчета от опечените пиперки и кръгчета от твърдо сварените яйца. Украсяваме с магданозени клончета.
ОБЯД
Супа пюре от пресни домати
Продукти за 5 порции: 750 г домати, 1 ч.ч. ориз, 50 г пушени гърди, 1 морков, 1 парче целина, 1-2 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. захар, 30 г краве масло, дафинов лист, черен пипер, сол, 6-7 ч.ч. костен бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно пушените гърди, морковите, целината и лука. Запържваме ги в мазнината и прибавяме към тях 500 г обелени и настъргани домати, чесъна, захарта и по-голямата част от ориза. Заливаме с част от бульона, кипваме и варим 25-30 мин на тих огън, като към края на варенето посоляваме и прибавяме дафиновия лист. Прекарваме сварените продукти през сито, разреждаме полученото пюре с останалия бульон и прибавяме маслото. Отделно в малко мазнина задушаваме останалите обелени и нарязани домати. Сваряваме ориза в малко бульон. Прибавяме задушените домати и сварения ориз към супата, поръсваме с черен пипер и поднасяме.
Фрикасе с моркови
Продукти за 4 порции: 6-8 моркова, 1 1/2с.л. брашно, 2 жълтъка, половин пакетче краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. захар, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме морковите в малко подсолена вода, към която сме прибавили захарта и маслото. Отцеждаме, нарязваме ги на кръгчета и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Отделно смесваме разбитите жълтъци с брашното и сипваме малко от морковения бульон, за да получим каша с гъстотата на боза. При непрекъснато бъркане варим соса, докато се сгъсти, след което подправяме с лимонов сок и сол и го сипваме върху морковитe.
Толумбички
Прoдукти: 300 г брашно, 50 г масло (или олио), 250 мл вода, 5 яйца, 2 ч. л. захар, 2 щипки сол, 200 мл олио за пържене. Зa сиропа: 300 г захар, 300 мл вода, сокът от 1/2 лимон или 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Водата заедно с маслото, захарта и солта загряваме до кипене. Прибавяме брашното, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица, докато се превърне в гладко тесто. Тестото изсипваме в тавичка и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Изсти-налото тесто слагаме в купа и към него при непрекъснато разбиване прибавяме едно по едно яйцата. От приготвеното тесто шприцоваме с назъбен шприц толумбички, които пържим до зачервяване в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме с приготвения от посочените продукти сироп.
ВЕЧЕРЯ
Шницели от тиквички
Продукти за 4 порции: 1 кг тиквички, 4-5 яйца, 150 г краве сирене, 2-3 с.л. галета, 3-4 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на дълги резенчета и ги посоляваме. Оставяме ги да престоят 10 мин със солта, след което ги овалваме в брашното и ги пържим в сгорещеното олио, докато се зачервят от двете страни. Оставяме 15-20 мин да се отцедят от мазнината. Натрошаваме сиренето и го смесваме със ситно нарязания магданоз и половината от разбитите яйца. Намазваме тиквичките с тази смес и ги слепваме две по две. Внимателно ги потапяме първо - в брашното, след това - в останалите разбити яйца, накрая – в галетата. Изпържваме ги от двете страни до златисто.
Плодова салата с пъпеш
Прoдукти: 1 средно голям пъпеш, 2 портокала, 2 кивита, няколко ягодки, малко мед, малко разбита сметана (или сметана на пяна)
Нaчин на приготвяне: Обелваме пъпеша и го разрязваме на две. Изчистваме вътрешноста му и назъбваме краищата му – за красота. Напълваме го с предварително обелените и нарязани на малки кубчета портокали и киви. Изстудяваме салатата в хладилник и преди сервиране поливаме с малко мед и разбита сметана (може и сметана на пяна). Украсяваме с ягоди.
Наричат тревата коса на земята и едва ли има по-силно и по-вярно определение от това. Нейните владения в природата тръгват от морския бряг и от леговищата на реките и се извисяват до пустия свят на ск...
Блясък, свежест, отпочинало изражение, no-малко бръчки - коя жена не мечтае за всичко това! Освен с помощта на правилно подбрана козметика красотата се постига и по други начини - чрез самомасаж напри...
Първите ниши не са изобретени от никого. Те са се появили естествено в дълбочините на пещерите, където са живели далечните наши предци. Използвали ги за съхранение на битови предмети, оръжие и инструм...
Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат...