Още рецепти » 01 април

 01 април

ЗАКУСКА

Топъл сандвич

Прoдукти: 2 връзки пресен лук, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 2 с.л. масло, 2 с.л. сирене "Крема" (или бяло сирене, разбито с малко мляко), черен пипер, сол, 5 с.л. настърган кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Почистваме пресния лук, стария лук и чесъна и ги нарязваме на ситно. В тиган загряваме маслото и задушаваме нарязаните зеленчуци, като внимаваме да не ги прегорим и станат кафяви. Махаме от огъня, изчакваме сместа да изстине и прибавяме сиренето, пипера и солта. С тази смес мажем филии и ги посипваме с настъргания кашкавал. В предварително загрята фурна запичаме 3-4 минути.

ОБЯД

Чорба от стрити картофи

Прoдукти: 1 1/2 кг картофи, 1 глава лук, 1 с. л. масло, сол, червен пипер, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, малко лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите. После ги обелваме и ги стриваме с преса. Сипваме стритите картофи в топла вода и възвираме на огъня. Запържваме ситно нарязания лук в маслото, прибавяме червен пипер и сол и всичкото изсипваме в картофите. Кипваме и оставяме чорбата да ври няколко минути. Дръпваме от огъня и застройваме с яйцата, разбити с млякото и лимонена киселина.

Задушена мерлуза

Продукти за 4 порции: 1 кг мерлуза, 2 домата, 1-2 моркова, 2 глави лук, 1 парче целина, 2-3 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Нареждаме порциите в тава, заливаме с малко хладка вода и задушаваме в умерена фурна. Отделно нарязваме лука, морковите, целината и скилидките чесън и ги задушаваме в мазнината. Добавяме обелените и настъргани на едро ренде домати, след това - брашното, червения пипер, виното и сол на вкус. Доливаме гореща вода и варим, докато зеленчуците поомекнат, след което заливаме с тази смес задушената риба и допичаме ястието на фурна.

Лесен кекс с олио

Прoдукти: 6 яйца, 350 г захар, 6 с.л. олио, 500 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 1/2ч.л. лимонова кора, 2-3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме до побеляване яйцата със захарта. Наливаме 1 к.ч. хладка вода, сипваме на тънка струйка олиото и накрая прибавяме брашното. Разбъркваме добре и слагаме ванилията и настърганата лимонова кора. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма и печем в предварително загрята умерена фурна. Оставяме готовия кекс да изстине и след това го поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Крокети от шунка

Прoдукти: 150 г шунка, 40 г брашно, 10 г масло, 20 мл олио, 20 г кашкавал, 1 яйце, 50 мл прясно мляко, черен пипер, магданоз, нарязан на ситно, 10 г брашно, 10 г галета, 50 г зеленчуци.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребни кубчета. От млякото, брашното и маслото приготвяме пареното тесто. Към него прибавяме шунката, суровото яйце, магданоза, настъргания кашкавал. Подправяме с черен пипер и сол. Омесваме и оставяме да стои на студено, за да се стегне. Оформяме крокети, които овалваме в брашно, яйца, галета и пържим в маслена баня. Поднасяме крокетите топли с гарнитура от задушените зеленчуци.

Ябълков сняг

Прoдукти: 5-6 ябълки, 2 белтъка, 2 с.л. ром, 1 к.ч. ванилена захар, сокът от 1 портокал.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, отстраняваме семките, нарязваме ги на филийки и ги нареждаме в тавичка. Печем 30-40 мин във фурна, загрята до 180°С. Изчакваме да изстинат, разбиваме ги на пюре и ги оставяме в хладилника. Разбиваме белтъците заедно с рома и ванилената захар. Прибавяме портокаловия сок, разбъркваме и внимателно ги съединяваме с ябълковото пюре. Поднасяме десерта добре изстуден.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кога не бива да се приема аспирин?

Аспиринът е утвърден отдавна като неизменно лекарство в домашната аптека, надценявано или недооценявано, но необходимо. Той е едно от най-старите лекарствени средства, производно на салициловата кисел...

Храсти цъфтят посред зима

През зимата цветя, дървета и храсти спят дълбоко. Само вечнозелените разведряват отдъхващата си градина. Има обаче храбри растения, които в мраза се обсипват с цветове. Вечнозелената ерика (Erica...

Консервиране на зеле

Кисело зеле на глави Прoдукти: 30-35 кг зеле, 1,250 кг сол, 25 л вода Нaчин на приготвяне: Избираме зелки с тегло над 1 кг, почистваме ги от външните листа и цепваме кочаните на кръст...

Цветята вкъщи

Не са нужни кой знае какви умения и познания, за да отгледате и да се радвате на множество красиви растения у дома си. Те се задоволяват с минимални грижи – редовно поливане, подхранване с тор поне ве...

Начало