ЗАКУСКА
Милинки със сух хляб
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, половин сух бял хляб, 200 г сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, 3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубчета, размесваме го с натрошеното сирене и разстиламе сместа в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата с киселото мляко, олиото и содата и заливаме хляба с тази смес. Печем закуската в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от лапад
Прoдукти: 600 г лапад, 1 връзка пресен лук, 1 малък морков, 80 г ориз, 3-4 с. л. олио, 1/2 ч. л. червен пипер, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, сол и лимонов сок на вкус.
Нaчин на приготвяне: Ситно нарязаният лук задушаваме до омекване в сгорещената мазнина. Прибавяме настъргания морков, след това измития и нарязан лапад. Поръсваме червения пипер, разбъркваме и веднага наливаме 1 литър гореща вода. Слагаме измития ориз, посоляваме и варим, докато оризът омекне. При поднасянето подправяме супата с черен пипер и лимонов сок.
Лозови сарми с твърдо сварени яйца
Прoдукти: 20-30 лозови листа, 2 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2-3 стръка зелен лук, 1 к.ч. олио, копър, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа, за да омекнат, и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Добавяме почистения и измит ориз и продължаваме да задушаваме. Накрая разреждаме с 1 к.ч. вода и отстраняваме от огъня. Прибавяме натрошеното сирене, много ситно нарязаните яйца, ситно нарязания джоджен и копър, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и увиваме от сместа малки стегнати сармички. Нареждаме ги в тенджерата, заливаме ги с гореща вода, колкото да се покрият, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън.
Кадаиф с орехови ядки
Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.
ВЕЧЕРЯ
Кашкавал, паниран в бирена паста
Прoдукти: 750 г кашкавал, 1 ч.ч. олио, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. бира, 1 връзка магданоз, черен пипер, горчица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на правоъгълни парчета с дебелина 1 см. Поръсваме ги с черен пипер. От бирата, брашното, разбитите жълтъци, горчица и сол на вкус приготвяме кашообразна маса, която чрез леко разбъркване смесваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата кашкавал в яйчната смес и ги пържим от двете страни в сгорещеното олио.
Крем с праскови, сметана и козунак
Прoдукти: 300 г изсъхнал козунак, 120 мл коняк, 12 половинки праскови от компот, 400 г заквасе-на сметана, 150 г захар, 3 жълтъка, 100 г настърган шоколад.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме козунака на малки кубчета и ги оставяме да поизсъхнат. След това ги поставяме в купа и напръскваме с 80 мл коняк. Нарязваме прасковите на малки кубчета и ги добавя-ме към козунака. Разбиваме сметаната на пухкав крем. Отделно разбиваме жълтъците със захарта до побе-ляване. Добавяме на капки останалата част от коняка. Прибавяме жълтъците към сметаната и разбъркваме. Прибавяме козунака и прасковите и внимателно разбъркваме сместа. Разпределяме в 6 десертни купички и охлаждаме за 30 минути в хладилник. Преди сервиране украсяваме с настърган шоколад.
Класическо тирамису Прoдукти: 200 г захар, 4 яйца, 500 г маскарпоне, 400 г бишкоти, 1 ванилия, кафе, ром, какао. Нaчин на приготвяне: На водна баня смесваме захарта с жълтъците. Прибавяме маска...
Кой може да си позволи витражни стъкла в дома си? ВИП класата, истинските ценители с добър доход или обикновените хора, които имат и вкуса, и желанието да се радват на витража в своето жилище? Ще се...
Мисълта за скоро започналат учебна година и дългите месеци, пълни с уроци и домашни, определено притеснява родителите. Те невинаги знаят как да помогнат на децата си да се разтоварят от напрежението. ...
Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...