Още рецепти » 12 ноември

 12 ноември

ЗАКУСКА

Понички с извара

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 ванилия, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта и ванилията. Прибавяме разбитите яйца и изварата. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Бъркаме, докато получим гладка смес. Накрая прибавяме стафидите. С лъжица гребваме от сместа и пускаме във врящата мазнина. Пържим поничките до златисто оцветяване и от двете страни.

ОБЯД

Супа с печен лук и хляб

Прoдукти: 5 глави лук, 2 ч.ч. настърган кашкавал, 2-3 ч.ч. бульон, 1-2 к.ч. сметана, 1 к.ч. суха смес за картофено пюре, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 4 с.л. краве масло, подправки

Нaчин на приготвяне: Запичаме нарязания на колелца кромид лук и го пасираме. Разтопяваме маслото в тенджера с дебело дъно и наливаме зехтина. Прибавяме пюрето от лука и при непрекъснато бъркане постепенно наливаме бульона. Варим до готовност, после прибавяме картофеното пюре, поръсваме смлените орехи, наливаме сметаната и намаляме огъня. Накрая обработваме с пасатора, овкусяваме и сервираме супата, поръсена с кашкавала.

Сафрид на фурна

Прoдукти: 1 кг сафрид, 2 глави лук, 5 домата, 2 моркова, 1 глава чесън, 3 с.л. олио, 1 к.ч. галета, 10-12 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, магданоз, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата и я поръсваме с оцет и сол. В сгорещеното олио последователно запържваме ситно нарязания лук, морковите, нарязани на колелца, и нарязания чесън. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и добавяме 4 обелени и настъргани домата. Варим на слаб огън, докато сосът се сгъсти. Слагаме рибата в намаслена тавичка и заливаме със соса. Прибавяме черния пипер и дафиновия лист и поръсваме с галетата и наситнен магданоз. Нареждаме отгоре нарязания на кръгчета домат, посоляваме, ако е необходимо, и печем в умерена фурна.

Хлебен десерт

Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 40 г краве масло, 2-3 с.л. пудра захар, 2-3 с.л. стафиди, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 1-2 щипки канела, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на 8 тънки филийки. Намазваме половината от едната страна с тънък слой масло. Нареждаме ги откъм ненамазаната страна в намаслена тавичка. Отгоре разстиламе стафидите и покриваме с останалите филии. Разбиваме яйцата с млякото и захарта, ароматизираме с ванилията и лимоновата кора и заливаме десерта. Слагаме тук там парченца масло и печем в гореща фурна до порозовяване. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар, смесена с канелата.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от пилешко месо с праз

Прoдукти: 800 г бяло пилешко месо, 2 глави лук, 3-4 стръка праз, 2-3 яйца, черенпипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Накълцваме бялото месо на ситно и го смесваме със ситно нарязания и запържен лук и ситно нарязаната бяла част от праза. Подправяве с черен пипер и сол и разбъркваме. Прибавяме яйцата и омесваме много добре. Оставяме сместа да почива 10 мин. След това с помощта на лъжица оформяме топки, които изпържваме в сгорещеното олио.

Тиква с овесени ядки

Прoдукти: 1 кг тиква, 4 с. л. овесени ядки, 700 мл прясно мляко, 50 г захар, 1 с. л. масло, 1 прах ванилия.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, нарязваме я на филии и задушаваме с малко вода. Накисваме овесените ядки в част от млякото. Половината от тиквата нареждаме в тавичка, наръсваме с овесените ядки и отгоре нареждаме останалата тиква. Заливаме с млякото, в което сме разтворили захарта и ванилията. Отгоре нареждаме парченца масло и печем продължително на слаба фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Украсете банята с папирус

В природата папирусът (Cyperus papyrus) расте по бреговете на Нил и някога от неговата сърцевина египтяните са правили хартия. Сега папирусът благодарение на силните си филизи, увенчани с розетка от л...

Как се прави огретен

Огретен от картофи Прoдукти: 1200 г картофи, 120 г кашкавал, сол, черен пипер, магданоз, 1/2 ч. ч. олио, 3 яйца, 3 с. л. брашно, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко. Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофи...

Чертоза ди Павия

Това е едно малко бижу на 30 км от Милано в околностите на Павия, пред което са онемявали от възторг и възхищение туристи и поклонници от всички краища на света. В Италия има множество чертози – та...

Внимание: сезонни неприятности и опасности

Кърлежи, слънчева алергия, комари, медузи... Не им позволявайте да ви съсипят почивката, а намерете начин да се справите с тях. Комари Не е особено известен фактът, че сред комарите опасна е...

Начало