Още рецепти » 01 септември

 01 септември

ЗАКУСКА

Еклери със солена плънка

Прoдукти: 300 мл вода, половин пакетче краве масло, 10 с.л. брашно, 3 яйца; Зa плънката:1 пакетче крема сирене (или около 100 г безсолно сирене), 1-2 с.л. изцедено кисело мляко, 1-2 стрити варени жълтъка, 25 г смлени ядки по избор, чесън и подправки според вкуса; Зa глазурата: бита сметана или белтък на сняг.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата и мазнината, след което добавяме предварително пресятото брашно. Варим при непрекъснато бъркане 4-5 минути, докато тестото започне да се отделя от съда. След като изстине, прибавяме едно по едно яйцата и разбъркваме на гладка смес. Готовото тесто шприцоваме върху намазнена хартия в тавичка. Печем първоначално в силна фурна, след това - в слаба до готовност. Оставяме еклерите да се охладят, след това ги разрязваме на половинки и пълним със смес от разбитото сирене с подправките, цеденото мляко, жълтъците и ядките. Подреждаме в поднос и правим глазура от разбитата сметана или сняг от белтък.


ОБЯД

Рибена чорба по търновски

Продукти за 4-5 порции: 1 шаран, 1-2 глави лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 2-3 домата, 1 връзка магданоз, мащерка, девисил, черен пипер, винена киселина, сол.

Нaчин на приготвяне: Във вряща подсолена вода пускаме последователно нарязаните лук, моркови, целина, домати. Малко преди да се сварят зеленчуците, слагаме рибата, която сме натъркали със сол и винена киселина и сме нарязали на кубчета . Накрая прибавяме и подправките. Поднасяме чорбата топла.

Риба върху зелена подложка

Продукти за 4 порции: 600 г филе от морска риба, 300 г спанак, 500 г домати, 1 връзка зелен лук, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 1 лимон, 3-4 с.л. зехтин, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака, копъра и магданоза и ги размесваме. Застиламе с половината зелении дъното на тавата. Нареждаме отгоре нарязаната на парчета риба. Покриваме с останалата част от зелената смес и нареждаме отгоре лимонови кръгчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме обелените и настъргани домати и също ги запържваме. Посоляваме и изсипваме върху рибата. Задушаваме в умерено загрята фурна, докато рибата омекне, а сосът се сгъсти.

Пасти с целувки и бишкоти

Прoдукти: 5 яйца, 100 г захар, 100 г брашно; за крема: 2 пакетчета краве масло, 200 г захар, 5 белтъка, 5 целувки, 400 г бишкоти, 1 с.л. какао, 1 ч.ч. крокант.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме брашното и разбъркваме много добре. Изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия. Печем в умерено загрята фурна.
Размиваме какаото в малко вода, подслаждаме го с малко захар и го сваряваме на гъста каша. Разбиваме много добре размекнатото масло за крема. Отделно разбиваме на сняг белтъците със захарта. Внимателно съединяваме с разбитото масло. Прибавяме натрошените целувки, натрошените бишкоти, крокана и свареното какао. Разбъркваме всичко много добре и разстиламе крема върху изпечения и охладен блат. Нарязваме на правоъгълни пастички.

ВЕЧЕРЯ

Картофи с наденица на фурна

Прoдукти: 1,5 кг картофи, 500 г наденица, 3 глави лук, 2-3 печени чушки, 3-4 домата, 100 г кашкавал, 100 мл олио, 1 кубче зеленчуков бульон.

Нaчин на приготвяне: Картофите сваряваме и нарязваме на колелца. Нарязаните лук, чушки и домати запържваме в олио. Наденицата също нарязваме на колелца. В намазана с олио тавичка нареждаме половината от картофите, върху тях сипваме запържения лук, чушки и домати, след това нареждаме наденицата и най-отгоре другата половина картофи. Заливаме с разтворения в 150 мл вода зеленчуков бульон и печем 20 минути. Изваждаме ястието от фурната, поръсваме с настърган кашкавал и запичаме още 10 минути.

Круши “Дипломат”

Прoдукти: 1,5 кг круши, 750 мл вода, 200 г захар, 100 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 2 ванилии, 2 листа желатин, 1/2к.ч. вишновка.

Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги по дължина на две и ги почистваме от семената. Приготвяме сироп от водата, захарта и 1 ванилия. Слагаме в него крушите и ги варим 5 мин. След това ги изваждаме и ги отцеждаме. Разбиваме жълтъците, смесваме ги с млякото и варим на водна баня при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Тогава прибавяме разтворения в малко вода желатин, вишновката и 1 ванилия. Нареждаме крушите в плитка салатиера, обърнати с широката част нагоре. Заливаме ги с изстиналия крем и ги оставяме да престоят 2-3 часа на хладно преди да ги поднесем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

РАЗРЕШЕНИ ИНСЕКТИЦИДИ – 2017 г., I част

АВАНТ 150 ЕК - Лозя - гроздови молци, цикади, лозова листозавивачка; Домати, пипер и патладжан (отглеждани в култивационни съоръжения и на открито) - памукова нощенка; Пъпеши, тикви и дини (отглеждан...

Защо е полезен душът?

Всеки ден отделяме по няколко минути за сутрешния и/или вечерния си душ. Можем обаче да превърнем този хигиенен навик в освежаваща, успокояваща и разкрасяваща процедура, стига да знаем как. За по...

Какво ще спечеля, ако спра да пуша

„Толкова време го правя...", „Няма никакъв шанс да престана..." - всяка втора пушачка разсъждава по подобен начин. Сигурно за да се оправдае в собствените си очи за волята и куража, които й ...

Как се прави жив плет

Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно....

Начало