ЗАКУСКА
Кифлички със сирене
Прoдукти: 1 кг тесто за пица, 250 г сирене, 1 яйце.
Продукти за 4 порции: Натрошаваме сиренето и го смесваме с яйцето. Разделяме тестото на 16 части и разточваме кори с диаметър 10 см. Слагаме в края на всяка кора по малко от сместа и ги навиваме на кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.
ОБЯД
Супа от кисело мляко
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 3 с.л. брашно, 3 жълтъка, 40 г краве масло, 1 ч.л. ким, магданоз, черен пипер, сол.
Продукти за 4 порции: Размиваме брашното в малко студена вода и внимателно прибавяме добре разбитото кисело мляко. На тънка струйка доливаме 500 мл топла вода, като непрекъснато бием с тел. Слагаме супата на огъня и продължаваме да бием, докато кипне. Отстраняваме от огъня и прибавяме смления ким, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Пускаме бучката масло и застройваме с разбитите жълтъци. Поднасяме супата с кубчета хляб, запържени в масло.
Картофен накип
Прoдукти: 10 картофа, 100 г краве масло, 4 яйца, 2 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. брашно, сол, черен пипер
Продукти за 4 порции: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги настъргваме на едро ренде. Разбиваме омекналото масло на пяна. Прибавяме един по един жълтъците. Подправяме със сол и черен пипер, прибавяме картофите и брашното и накрая – лъжица по лъжица разбитите на гъст сняг белтъци. Изсипваме в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.
Ябълков десерт
Прoдукти: 300 г макарони, 500 г ябълки, 1 ч.ч. счукани орехи, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 3 ч.ч. прясно мляко, 2-3 праха ванилия.
Продукти за 4 порции: Сваряваме макароните и ги оцеждаме. Изсипваме половината в намаслена тавичка. Разстиламе върху тях обелените и настъргани ябълки, поръсваме с орехите и покриваме с останалата част от сварените макарони. Разбиваме яйцата със захарта, разбъркваме с млякото и ванилията и заливаме сладкиша. Запичаме в силна фурна до порозовяване.
ВЕЧЕРЯ
Спагети с месо и шунка
Прoдукти: 400 г спагети, 500 г телешко месо, 300 г шунка, 1 ч.ч. доматено пюре, 2-3 кисели краставички, 2-3 моркова, 2-3 с.л. зехтин, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 щипки стрита чубрица, сол.
Продукти за 4 порции: Сваряваме спагетите в подсолена вода заедно с чубрицата и малко зехтин. Отцеждаме и ги изплакваме. Нарязваме месото на малки кубчета и го запържваме в останалия зехтин. Изваждаме го и го прибавяме към спагетите заедно с нарязаните шунка и краставички. В същата мазнина запържваме морковите, нарязани на кубчета. Щом поомекнат, поръсваме червения пипер, разбъркваме и изсипваме доматеното пюре, разредено с малко топла вода. Изчакваме сосът да клокне и го изсипваме върху спагетите.
Грис фламери
Прoдукти: 1 л сварено и прецедено прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 4 с.л. грис, 1 щипка сол, 1 ч.ч. сметана, 1 с.л. пудра захар, 2 с.л. плодове от сладко, 2 с.л. ром /или коняк/.
Продукти за 4 порции: Отцеждаме плодовете от сладкото от сиропа, нарязваме ги на ситно и ги заливаме с рома /коняка/. Приготвяме от кристалната захар светъл карамел. Кипваме млякото с 1 щипка сол и го изсипваме върху карамелизираната захар. Прибавяме гриса и варим до сгъстяване. Разпределяме на порции и охлаждаме. Гарнираме с разбитата с пудрата захар сметана и плодовете от сладкото. По желание при поднасянето можем да поръсим с рома, с който сме полели плодовете.
Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...
Цъфтящите рододендрони продължават да поразяват нашето въобръжение от година на година. На градинската сцена тези прекрасни храсти изпълняват две роли – великолепните цветове украсяват двора в началот...
Сигурно мнозина си мислят, че белият цвят е универсален, малко скучен и студен. Когато трябва да се избира господстващата цветова гама, рядко предпочитанията ни са свързани с него. Знаем, че бялото си...
Причината за този съвет засега учените трудно могат да обяснят, но знаят точно, че недоносените бебета са възприемчиви повече към болка в сравнение с нормално появилите се на бял свят деца. Затова и т...