Още рецепти » 05 декември

 05 декември

ЗАКУСКА

Бухти с яйца

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 16 с.л. брашно, 1 бакпулвер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с миксер или тел. Прибавяме киселото мляко и малко сол. После лъжица по лъжица прибавяме пресятото с бакпулвера брашно. Продължаваме да разбиваме, докато получим гладко тесто. После с лъжица гребваме от сместа и пържим в голямо количество силно сгорещена мазнина, докато бухтите поруменеят и от двете страни. По желание поръсваме готовите бухти с пудра захар.

ОБЯД

Кремсупа с орехи

Прoдукти: 3 картофа, 2 моркова, 1 малък домат, 1 ябълка, 1 резен целина, 1 к.ч. нарязани на едро орехови ядки, 3-4 с.л. краве масло, 1/2 ч.ч. сметана, 1 яйце, 10 стръка магданоз, 1-2 стръка целина, подправки

Нaчин на приготвяне: В мазнината с малко вода задушаваме нарязаните зеленчуци. Когато омекнат, пускаме домата, нарязан на ситно. Постепенно доливаме бульон, прибавяме наситнената целина и овкусяваме супата. Пасираме и застройваме с яйцето и сметаната, без да спираме бъркането. Накрая наръсваме с магданоза и орехите.

Зрял фасул по тракийски

Продукти за 4-5 порции: 500 г зрял фасул, 3-4 глави лук, 1 1/2 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода и оставяме да кисне 1 нощ. След това изливаме водата, наливаме нова и варим фасула на умерен огън, докато омекне. Посоляваме, прехвърляме го в чинии и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Отделно нарязваме лука на филийки и леко го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме доматеното пюре, малко ситно нарязан магданоз и 1-2 с.л. гореща вода. Когато запръжката заври, заливаме с нея изсипания по чиниите боб.

Грис халва

Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Макарони със зеле и сирене

Продукти за 4 порции: 400 г къси макарони, 700-800 г червено зеле, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 30 г краве масло, 3-4 капки мастика, 1 ч.ч. сладка сметана, 150 г настърган кашкавал, 2 домата, босилек, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в разтопеното масло. Подправяме с мастиката и прибавяме сметаната. Сипваме сиренето и бъркаме, докато се разтопи. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Обелваме доматите, отстраняваме семената и ги нарязваме на ситно. Нарязваме зелето на ивички, варим го 2-3 мин в подсолена вода, отцеждаме и изчакваме да изстине. Смесваме го с макароните и доматите, подправяме с приготвения сос и украсяваме с пресен босилек.

Кисел от ябълки с карамфил и канела

Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 пръчица канела, 3-4 зърна карамфил, 4 с.л.нишесте, 200-300 г захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги нарязваме на резенчета, без да ги белим. Почистваме ги от семенната част и ги заливаме с 6-7 ч.ч. вода. Прибавяме канелата и карамфила и варим докато съвсем се размекнат. Прецеждаме ги и отмерваме получения сок с чаши. На всяка чаша сок прибавяме по 1 равна с.л. нишесте, като размиваме предварително нишестето в 1 ч.ч. от сока и след това го сипваме в останалия сок. Прибавяме захарта и бъркаме сместа на умерен огън, докато заври и се сгъсти. Разсипваме още горещия кисел в широки стъклени чаши, изплакнати със студена вода. Поднасяме го след като се охлади добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Плумерията е гордост за всяка градина

Родът Плумерия (Plumeria) съдържа 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климат...

Как да облекчите крампите

Внезапно схващане на някой мускул, силна болка – крампите са твърде неприятно страдание, което ще ви спохожда по-рядко и ще отшумява по-бързо, стига да вземете мерки. Хидратирайте се, особено ако сп...

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Дреболии в гювечета

Пилешки дробчета в гювечета Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Загряваме половината ...

Начало