ЗАКУСКА
Палачинки с кисело мляко
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.
ОБЯД
Рибен борш
Прoдукти: 250 г филе от скумрия, 1 глава лук, 1 малка глава цвекло, 2-3 картофа, 1-2 моркова, парче целина, 1-2 домата, 1 лимон, 1 к.ч. олио, 1 жълтък, 1 к.ч. cметана, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибеното филе в 6-7 ч.ч. подсолена вода. Задушаваме в сгорещената мазнина ситно нарязания лук и нарязаните на ивички моркови и целина. Заливаме ги с бульона от рибата. Отделно в част от мазнината задушаваме нарязаното на кубчета цвекло. Подправяме със захарта и оцета и го прибавяме към морковите и целината. Прибавяме и нарязаните на кубчета картофи и обелените и ситно нарязани домати. Варим на умерен огън, като накрая застройваме с рабития със сметаната жълтък. Преди сервиране връщаме месото и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Пилешка яхния с домати
Прoдукти: 1 пиле, 2 глави лук, 60 г краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 4 домата, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го посоляваме. Варим нарязания на филийки лук в малко подсолена вода, докато лукът омекне и водата се изпари. Сипваме 3 с.л. разтопено масло и запържваме лука. Добавяме нарязаните на кубчета моркови и целина и също ги запържваме. След 10 мин сипваме препеченото брашно, размито в малко вода, поръсваме червения пипер, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и добавяме парчетата пиле. Захлупваме и варим на умерен огън. Щом пилето омекне, добавяме целите домати и останалото масло. Посоляваме и поръсваме с наситнен магданоз. Варим още 20 мин на тих огън, без да захлупваме.
Домашно суфле
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 50 г краве масло, 50 г смлени орехови ядки, 1 голяма зелена ябълка, 6 яйца, 150 г захар, настърганата кора от половин лимон.
Нaчин на приготвяне: Внимателно смесваме млякото с брашното и варим до сгъстяване. Сваляме от огъня, прибавяме маслото и охлаждаме. Разбиваме жълтъците със захарта и ги сипваме в млякото. При непрекъснато бъркане прибавяме настърганата лимонова кора, смлените орехи и обелената и настъргана ябълка. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на гъст сняг белтъци и изсипваме в намаслена тавичка. Изпичаме суфлето на водна баня в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от кашкавал с магданоз
Прoдукти: 1 ч. ч. настърган кашкавал, 2 с.л. едро нарязан магданоз, 60 г краве масло, 1 к. ч. вода, 1 непълна ч. ч. брашно, 3 яйца, сол, червен пипер, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Слагаме маслото и водата на слаб огън и бъркаме, докато маслото се стопи и сместа заври. Наведнъж прибавяме брашното, солта и черния пипер и бъркаме, докато се сгъсти. Сваляме от огъня, прибавяме яйцата и разбиваме добре с миксер, за да получим гладко и лъскаво тесто. Прибавяме настъргания кашкавал, черния пипер и магданоза и разбиваме още малко, докато сместа стане напълно еднородна. Сгорещяваме олиото и в него със супена лъжица пускаме малки топчета. Пържим ги, докато се зачервят отвсякъде.
Спагети с мандарини и бадеми
Прoдукти: 400 г тънки спагети, половин пакетче краве масло, 100 г портокалов мармалад, 50 мл прясно мляко, 4 мандарини, 1 к.ч. нарязани бадеми, 1 к.л. канела
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите, отцеждаме ги и ги заливаме с по-голямата част от разтопеното масло. Нарязваме бадемите и ги запържваме в останалото масло. Обелваме мандарините и ги почистваме от вътрешните люспи. Смесваме спагетите с млякото и мармалада, прибавяме мандарините и бадемите и разбъркваме. Разпределяме десерта в чинии за сервиране и поръсваме с канела.
Да се работи приятно в кухнята означава да се работи удобно – когато всичко е „под ръка”. Съществуват четири основни вида планиране на кухненското пространство: U-образно, L-образно, двуредово и еднор...
Баница със свинско месо Прoдукти: 1 кг брашно, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 кг тлъсто свинско месо, 8 яйца, 1-2 с.л. мас, черен пипер, сол на вкус. Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното с 1 не...
Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и...
Интересно е предложението на руски учени, които за лечение на ревматизъм използват пояс, наречен “Поясът на Нептун”. За изпълнение на процедурата е нужно памучно платно с ширина около метър и половина...