ЗАКУСКА
Баница с домашна юфка
Прoдукти: 200 г домашна юфка, 3-4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 60 г краве масло или 4-5 с.л. олио, 500 мл газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене, разтопеното масло, киселото мляко и газираната вода. Разстиламе юфката в намаслена тавичка, заливаме с приготвената смес и разбъркваме. Печем баницата в умерено загрята фурна, докато се зачерви отгоре.
ОБЯД
Чорба от копър
Продукти за 4-6 порции: 2 връзки копър, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, 4-6 твърдо сварени яйца, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: В разтопеното масло запържваме брашното. Щом пожълтее, наливаме млякото. Посоляваме на вкус и варим 10 мин на умерен огън като от време на време разбъркваме. След това наливаме 1 л вода, добавяме ситно нарязания копър и варим още 10 мин. Отстраняваме от огъня и подкиселяваме чорбата с лимонов сок. При поднасянето във всяка чиния слагаме по едно твърдо сварено яйце, нарязано на едри парчета.
Грах с марули
Продукти за 4 порции: 500 г грах, 3-4 големи марули, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме граха в подсолена вода. Избираме хубавите листа и сърцевината на марулите, нарязваме ги на парчета и ги варим 10-15 мин. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, поръсваме брашното, подправяме с черен пипер и сол и наливаме малко вода, колкото да се образува рядка кашица. Прибавяме сварения грах и марулите и варим още 10-15 мин.
Огретен с ябълки
Прoдукти: 1 кг ябълки, половин бурканче конфитюр от кайсии, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги нарязваме на едри парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и разстиламе в нея половината от ябълките. Покриваме ги с пласт от конфитюр, изсипваме останалите ябълки и отново покриваме с пласт конфитюр. Най-отгоре слагаме парченца масло и печем в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пица с чушки
Прoдукти: 500 г готово тесто, 1 зелена, 1 червена чушка, 300 г лук, 4 домата, 6 с.л. олио, черен и червен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Загряваме половината олио и пържим до поруменяване обеления и нарязан на тънки филийки лук. Прибавяме нарязаните на тънки ивички чушки. Пържим 2-3 мин, за да поомекнат. Разстиламе на тънък пласт тестото в намаслена тавичка, отгоре нареждаме обелените и нарязани на тънки филийки домати /като сме им махнали семките/. Върху тях разпределяме лучената смес, която сме подправили със сол и черен пипер. Напръскваме с останалото олио и печем 30 мин в умерено силна фурна. Преди да сервираме поръсваме пицата с червен пипер.
Мляко с оризово брашно
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 120 г оризово брашно, 250 г захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в кипящото мляко. Отделно при непрекъснато бъркане сипваме оризовото брашно в 1 ч.ч. вода. След това сипваме брашното при млякото и оставяме да заври. Отстраняваме от огъня и когато поизстине, ароматизираме с ванилията и разсипваме в купички за сервиране. Поднасяме десерта топъл или студен. По желание можем да го полеем с плодов сироп.
Суфле със сирене Продукти за 2-3 порции: 2 с.л. краве масло, 2 с.л. брашно, 180 мл прясно мляко, 100-150 г сирене, 2-3 яйца, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Приготвяме от брашното, масл...
Каламондинът е млад член на семейство Цитрусови. Семейството е съставено преди всичко от бодливи видове - от дребни храсти до дървета високи 8-10 до 15 м. По-често с неядливи плодове. Болшинството от ...
Алоето (Aloe) от семейство Лилиеви (Liliaceae) е родом от тропическите области на Африка, остров Мада-гаскар и Арабския полуостров. Родът е представен от повече от 350 вида многогодишни сукуленти с ра...
Вероятно неведнъж сте забелязвали, че в един дом се диша леко и спокойно, а в друг се създава впечатление, че сякаш нещо ви дави, не ви позволява да се отпуснете… От такава къща на човек му се иска да...