Още рецепти » 22 юни

 22 юни

ЗАКУСКА

Арабски палачинки с мед

Прoдукти: 500 г грис, 10 г сол, 20 г хлебна мая, 500 мл хладка вода, 50 мл олио, 100 г масло, 3 с.л. мед.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята с две лъжици хладка вода. Към гриса прибавяме солта и изсипваме на тънка струйка малко от водата, като бъркаме непрекъснато около 10 минути. Прибавяме маята и останалата вода. Тестото трябва да бъде течно. В намазан с мазнина нагорещен тиган сипваме с малък черпак от сместа и пържим палачинките от двете страни. Отделно загряваме маслото и потапяме в него една по една палачинките. Преди поднасяне ги заливаме с меда.

ОБЯД

Сурова супа от домати

Продукти за 4 порции: 1 кг добре узрели домати, 1 глава лук, 3-4 листа целина, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Посоляваме и прибавяме ситно настъргания лук и ситно нарязаните листа от целина. Захлупваме съда и оставяме сместа да престои около 1 час. След това претриваме през цедка и разреждаме супата с вода до желаната гъстота. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Пресни картофи с телешко месо

Прoдукти: 800 г телешко месо, 500 г пресни картофи, 3 моркова, 5-6 лукчета, 1 к.ч. масло или олио, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. счукан кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 глава чесън, 1 щипка суха чубрица, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и запържваме в мазнината до порозовяване. Поръсваме с червения пипер и наливаме 1 ч.ч. топла вода и бялото вино. Сместа изсипваме в гърне, в което добавяме нарязаните на кубчета моркови и пресни картофи, целите лукчета, подправките и сол на вкус. Капакът на гърнето замазваме с тесто и задушаваме на тих огън час и половина.

Кекс със сливи

Прoдукти: 1 яйце, 1 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. конфитюр от сливи (череши), канела.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето със захарта, олиото, млякото и содата. След това добавяме постепенно брашното и накрая конфитюра (може и с пресни плодове). Изсипваме в намазнена и набрашнена форма и печем около 50 мин на 200°С.

ВЕЧЕРЯ

Мляно месо на тиган

Продукти за 4 порции: 2 чушки, 100 г зелен боб, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 люта чушка, 400 г кайма, 2 с. л. олио, сол, лют, червен пипер, 250 г домати, 150 г кисело мляко, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на едро, а лука, чесъна и лютата чушка - на ситно. Изпържваме месото за кратко в сгорещеното олио и подправяме. Прибавяме зеленчуците и задушаваме 10 минути под капак. Накрая сипваме разбитото кисело мляко и поръсваме с магданоз.

Ягодово ледено

Прoдукти: 750 г ягоди, 300 г захар, 2 ч.ч. вода, 2 с.л. лимонов сок; за гарниране: 1 кофичка отцедено кисело мляко, 3-4 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Пресоваме почистените и измити ягоди през сито и ги разреждаме с водата. Смесваме със захарта, добавяме лимоновия сок, разбиваме сместа и я заледяваме в хладилника. При сервиране гарнираме с отцеденото кисело мляко, разбито със захарта.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Адекватна бърза помощ

Уви, невинаги, когато имаме нужда от тях, лекарите могат да се озоват на секундата, затова всеки от нас трябва да се научи да оказва първа помощ на ближния си, докато не е станало непоправимо късно. К...

Терасата - полезно пространство

Това е мястото за сутрешно кафе и вечерен аперитив, за гости, четене или просто за почивка. Такова допълнително жилищно пространство е безценно особено в слънчевите дни, затова е необходимо да го напр...

Вторият баща

Вие я обичате и искате да стане ваша жена. Но тя вече е майка... и ето ви изведнъж в ролята на приемен баща. Трудно изпитание дори за най-добронамерените. Изведнъж всичко се усложнява, защото се оказв...

Вкусотии с кестени

Супа от кестени Прoдукти: 600-700 г кестени, 1 парче целина, 3 с.л. брашно, 60 г краве масло, 70-80 г сметана, 2 жълтъка, 2 ч.ч. пилешки бульон, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме кестените о...

Начало