Още рецепти » Вторият баща

 Вторият баща

Вие я обичате и искате да стане ваша жена. Но тя вече е майка... и ето ви изведнъж в ролята на приемен баща. Трудно изпитание дори за най-добронамерените. Изведнъж всичко се усложнява, защото се оказва, че трябва да воювате за любовта и на нейния наследник. А това е истински подвиг, когато живеете под един покрив.
Бързо ще разберете, че малкото ангелче може да се превърне в сериозна заплаха: то не ви слуша, използва странни думи, които не разбирате, но ви звучат доста обидно. На всичко отгоре почти успява да убеди майка си, че сте садист, който го преследва и тормози. Тъй като сте търпелив и изпълнен с добри намерения, първо му давате време да свикне с вас и не показвате, че се дразните от ужасното му поведение. Статистиката е безмилостна: най-големи трудности в новосформираните семейства възникват между децата и вторите бащи. Те не се преодоляват от само себе си, а се разрешават с усилията и на двете страни. Вие сте този, който първи трябва да подаде ръка, да направи всичко възможно да се отърве от статута си на натрапник и да се превърне в истински родител.

Покажете на детето, че може да разчита на вас

Противно на естествената любов, която то изпитва към биологичния си баща, топлите му чувства към вас няма да се появят веднага. Дори да сте убедени, че сте най-подходящият мъж за майка му, наследникът й обикновено не споделя вашето мнение. Дори напротив. Затова не се опитвайте да заемете мястото на бащата: хлапакът никога няма да ви удостои с подобна чест. По-добре се постарайте да предизвикате симпатията му (колкото детето е по-малко, толкова е по-лесно). То трябва само да ви потърси. От вас се изисква да сте на разположение, когато има нужда от нещо. Покажете му, че винаги може да разчита на помощта ви, но не му правете многобройни и скъпи подаръци. Любовта не се купува - както при децата, така и при жените.

Не се правете на глава на семейството

Това, че сте новият мъж в къщата, не ви отрежда автоматично статута на глава на семейството. Необходими са най-малко година-две, за да приеме детето, че вторият му баща може да бъде и добър родител, т. е. да е отговорен за него. Избягвайте да се месите пряко в образованието и възпитанието му, за да не станете „лошият", който само раздава заповеди. Тогава детето със сигурност ще ви намрази. Положението ще се влоши още повече, ако се намесите в отношенията майка - дете.

Поемете ударите

Мъжът трябва да е подготвен психически за непочтени номера, особено в началото. Нападките на детето всъщност са опит за самозащита. Фрази като „Ти не си ми баща" и „Мразя те" са напълно естествени. Не ги приемайте трагично. Обидите са насочени не към личността ви, а към това, което представлявате в момента - съперник в любовта на майка му. Те са най-достъпният за детето начин да изрази страха си от ситуация, в която е поставено, без да го питат.

Отделяйте време за нея

След като сте заживели заедно, не забравяйте, че тежестта на семейните задължения вече лежи върху двамата. Ако отношенията между вас и жената на живота ви не са достатъчно стабилни, пукнатини ще се появят от само себе си и детето веднага ще се възползва от тях. Не защото иска да ви навреди, а поради несъзнателното усещане, че нещо не е наред и то трябва да защити както себе си, така и майка си.

Не се съревновавайте

Ако не внимавате, лесно може да бъдете въвлечен в ожесточена битка за внимание. Всъщност това съперничество съществува във всички семейства, дори при първи брак. Знайте, че войната е предварително загубена за вас. Приемете ли да участвате, скоро ще се окажете изправен до стената, а новият ви брак ще бъде сериозно застрашен.

Бъдете интересен

Дайте на доведеното си дете възможността да разбере що за човек сте, какви са интересите ви, дори те да са различни от неговите (вие сте луд по колите, а той - по футбола). Възползвайте се от всеки повод, за да разговаряте за това, което харесва (дори с риск да ви проглуши ушите с техно). Така връзките, които ще възникнат между вас, няма да са основани на силата и принудата.

Уважавайте личното му пространство

Всеки член от семейството трябва да има своя територия, място, където никой да не го безпокои. Детската стая си е само негова - може да я украси, както иска, а ако желае да остане само, не го безпокойте.

Не правете разлика

Ако вие също имате собствено дете, което виждате редовно, внимавайте да не го поставите в привилегировано положение. Опитайте се да възприемате децата еднакво. Създайте условия (пикник, игра в парка), при които да общуват.е всички заедно. Това понякога дори улеснява контактите с доведеното дете, защото то ще вижда във вас не само партньор на майка си, но и истински баща.

Не променяйте семейните традиции

Ако новата ви жена и детето й са свикнали да се маскират на Нова година, не се обиждайте, ако не са предвидили костюм и за вас. Когато ходят на едно и също място на почивка, не се опитвайте да нарушавате хармонията, вече съществуваща между тях. Никога не забравяйте, че сте влезли в живота на това дете, без да сте го питали за мнението му.

Не омаловажавайте баща му
Дори да сте уверени, че истинският му баща е идиот, в никакъв случай не го казвайте. Детето го обича безрезервно и ако се опитате да го настроите срещу него, със сигурност ще постигнете обратен ефект. Останете на заден план, даже да подозирате, че другият не е толкова етичен. Никога не унижавайте биологичния баща, той винаги ще има предимство пред вас.

Създайте дете

Появата на бебе обикновено сплотява новото семейство. Внимавайте обаче да не правите разлика между новороденото и завареното дете: голямото ще се почувства изолирано. Сред страховете, които потискат малчуганите, ужасът от изоставянето е най-силен.

Пазете се от невръстните съблазнителки

Тийнейджърката може да изпита желание да провери (съзнателно или не) женската си сила върху единствения мъж в къщата, нейния доведен баща... Ако се сблъскате с подобен проблем, постарайте се да й обясните, че да се разхожда по бельо пред вас не е проява на добър вкус. Не се опитвайте да я избягвате, не поставяйте дистанция, за да се спасите от малката й игра - това сигурно е само театър. Просто й обяснете, че има правила на поведение, които трябва да спазва, но без да й се карате, за да не я настроите срещу вас.

Автор: Весела Гигова

Представяме Ви:

Украсете дома си с оригинална мозайка

Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. М...

Как да си направим езеро в градината

Водоемът на вилата или градината в двора стана моден елемент на извънградския живот. Да се съоръжи водоем на участък земя е достатъчно просто и съвсем не скъпо. Главното е да притежавате някои навици ...

Дайте микроелементи на растенията

Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в ня...

Боят: За и Против

Много от родителите се заричат, че никога няма да ударят детето си. Но един ден нервите им не издържат и... обещанието отива на вятъра. Трябва ли да се обвиняват за това? В дванайсет европейски стра...

Начало