Още рецепти » Защо е полезен душът?

 Защо е полезен душът?

Всеки ден отделяме по няколко минути за сутрешния и/или вечерния си душ. Можем обаче да превърнем този хигиенен навик в освежаваща, успокояваща и разкрасяваща процедура, стига да знаем как.

За по-добър тонус

Докато спим, температурата на тялото ни се понижава. За да се събудим и ободрим светкавично, нуждаем се от неколкократното редуване на топъл и по-хладен душ.

Срещу целулит

Насочете най-мощната струя към бричовете си. За още по-добър ефект водата трябва да е доста студена -около 20 - 25 градуса, стига да издържите на своеобразната инквизиция. Водният масаж, правен редовно и осъществяван с кръгови движения, изглажда портокаловата кожа.

За релакс

Ако имате мускулна треска или крампи, насочете слаба струя топла вода (37 - 39 градуса) към проблемните места. Масажирайте по посока на часовниковата стрелка, след като долепите „слушалката” на душа до кожата си.

За стягане

Студът стяга тъканите, затова е идеално средство срещу отпускане на бюста. Струята трябва да е слаба, а температурата да не надвишава 25 градуса. В първите дни и седмици обливането трае само 30 секунди, после постепенно се удължава, за да достигне 3 минути.

При болки

Изпитвате ли болки, свързани с месечния цикъл, вземете топъл душ. В зависимост от това, къде ги чувствате, описвайте кръгове върху корема или отзад, на нивото на бъбреците. Струята не бива да е много силна.

Против умора

Ако в края на деня имате чувството, че краката ви тежат цял тон, това със сигурност се дължи на лошо кръвообращение във вените. За да го активизирате, завършете вечерния си душ с обливане с хладка вода - посоката е от ходилата към коленете.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Внимание: сезонни неприятности и опасности

Кърлежи, слънчева алергия, комари, медузи... Не им позволявайте да ви съсипят почивката, а намерете начин да се справите с тях. Комари Не е особено известен фактът, че сред комарите опасна е...

Кожените ни вещи – как да се грижим за тях

Държим те да блестят като слънце и да ухаят приятно. Всичко зависи от нас, от нашето умение да ги почистваме, съхраняваме и поддържаме. Обувките Преди да се решим на покупка, първото нещо, з...

Малко нежност за ходилата

Вместо да се оплаквате от болки в краката, най-онеправданата част от тялото, по-добре се погрижете за ходилата си. Разбира се, със своите 28 костици, 21 мускула и 31 ставни връзки те изглеждат подготв...

Етъра - неподвластен на времето

Преди 47 години - на 7 септември 1964, на 8 км южно от Габрово отваря врати първият в България действащ музей на открито. Заслугата е на габровеца Лазар Донков, чийто барелеф е разположен в центъра на...

Начало