ЗАКУСКА
Макарони на фурна
Продукти за 4 порции: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Шарена чорба
Продукти за 4-5 порции: 1 ч.ч. пресен зелен боб, 1 к.ч. зелен грах, 1 домат, 1 морков, 1 голяма глава лук, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. ситно нарязана целина, 3 с.л. олио, 4 с.л. ориз, 3 с.л. настъргано сирене, черен пипер, сол, 1-1,5 л вряща вода.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в олиото и 2-3 с.л. вряща вода. Прибавяме ситно нарязаните моркови, целина и домати и продължаваме задушаването. Заливаме с водата, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим 10 мин на тих огън. Добавяме граха, зеления фасул и ориза. Когато продуктите се сварят, отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме с настърганото сирене.
Пиле в гювече
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 6 яйца, 6 картофа, 6 домата, 1 пакетче краве масло, 3 глави лук, 2 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода и го обезкостяваме. В 6 гювечета нареждаме последователно нарязаните на филийки картофи, домати и лук. Посоляваме и поръсваме с черен пипер, а отгоре нареждаме пилешкото месо. Заливаме ястието с разбитите в прясното мляко яйца, слагаме във всяко гювече по парче масло, захлупваме и печем в предварително загрята умерена фурна.
Ванилово суфле
Прoдукти: 50 г разтопено краве масло, 75 г захар и малко захар за поръсване, ванилия, 225 мл прясно мляко, 50 г брашно, 5 белтъка, 4 жълтъка, масло за намазване на формата
Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната на 200°С, намазняваме дъното на формата за суфле и го наръсваме с пудра захар. Завиваме формата с фолио като яка и я завръзваме с конец. Разбиваме омекналото масло с брашното, на струйка прибавяме горещото и ароматизирано с ванилията мляко и разбъркваме добре. Слагаме съда на слаб огън и бъркаме, докато сместа се сгъсти. Добавяме един белтък и разбиваме добре. Сваляме сместа от котлона, оставяме я да поизстине и прибавяме с биене един по един жълтъците. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг. Слагаме 1/4 от тях в млечната смес и разбъркваме добре. Добавяме и останалите разбити белтъци, като ги “завиваме” със сместа, за да не излезе въздухът от тях и да спаднат. Изсипваме тази смес във формата и печем 30-35 мин. Наръсваме с пудра захар и сервираме суфлето горещо.
ВЕЧЕРЯ
Кашкавал на тиган
Продукти за 4 порции: 400 г кашкавал, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на 4 филийки, които потапяме в студена вода и след това овалваме в брашното. Изпържваме ги на умерен огън в сгорещеното масло.
Винен крем с ягоди
Продукти за 3 порции: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за сметаната.
Нaчин на приготвяне: Загряваме виното до завиране и в него разтваряме захарта, след което прибавяме нишестето, размито в 1 к.ч. студена вода. Варим сместа 5-6 мин без да кипваме и отстраняваме от огъня. Прибавяме разбития жълтък и претритите ягоди. Разпределяме крема на порции и оставяме в хладилник да се стегне. Преди сервиране гарнираме с разбитата с пудра захар сметана. Вместо със сметана можем да гарнираме крема с разбити със захар на твърд сняг белтъци и да поръсим с ягодов сироп.
Защо жените нежно целуват любимия, а понякога са готови да се нахвърлят с юмруци? Оказва се, и настроението, и самочувствието на прекрасния пол зависи от фазите на менструалния цикъл. Животът на...
Новогодишна питка Прoдукти: 800 г брашно, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. захар, 1 изравнена ч.л. сол, 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвян...
Поддържането на катерливите и увивни декоративни растения се свежда главно до поливане, окопаване, торене и резитба. Увивни растителни видове, които се използват в озеленителната практика у нас са:...
Съвременното средностатистическо жилище няма толкова много площ, че да се отдели самостоятелна стая за домашен кабинет. Но негово миниатюрно копие може да се устрои буквално във всяка стая. Следвайки ...