Още рецепти » 29 януари

 29 януари

ЗАКУСКА

Бухти-кравайчета

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар, прибавяме киселото и прясното мляко, настърганата лимонена кора, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да престои 25-30 минути. Разточваме тестото на дебела кора и с водна чаша режем кръгчета. В средата на големите кръгчета режем малки (с капачка от безалкохолно питие). Така получените кравайчета пържим в сгорещено олио. Поръсваме ги с ванилова пудра захар. От това тесто излизат около 50-60 кравайчета.

ОБЯД

Супа от бамя

Продукти за 4 порции: 1 шепа суха бамя, половин буркан стерилизирани домати, 1 глава лук, 1 л вода, 1 ч.л. захар, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на кубчета, прибавяме ситно нарязания лук, заливаме с водата и слагаме тенджерата на огъня. Щом водата заври, посоляваме и подправяме със захар, чубрица и черен пипер. Десетина минути преди да свалим от огъня, слагаме и бамята.

Яхния с наденица

Продукти за 4 порции: 500 г наденица, 200 г гъби, 3 глави лук, 2-3 домата, 3-4 скилидки чесън, 4 ч.л. олио, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме наденицата, нарязваме я на кръгчета и я запържваме в сгорещеното олио. Изваждаме я и в същата мазнина запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Щом поомекнат, поръсваме брашното и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прибавяме нарязаните на филийки гъби, връщаме наденицата и сипваме обелените и настъргани домати. Наливаме малко гореща вода и варим на слаб огън 15-20 мин.

Газилер халва

Прoдукти: 2 ч.ч. препечено брашно (пшенично), 1 ч. ч. захар, 2 ч. ч. вода, 125 г краве масло, 2 с. л. розова вода

Нaчин на приготвяне: В сгорещеното масло изсипваме брашното, разбъркваме го няколко пъти и го заливаме със сиропа, приготвен от водата и захарта и ароматизиран с розовата вода. Разбъркваме добре сместа и я разстиламе в тавичка, а като изстине я нарязваме на парчета. Халвата може да се приготви и с прясно мляко вместо с вода.

ВЕЧЕРЯ

Омлет на пара

Прoдукти: 4 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. грах от консерва, 1 домат, 1 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме яйцата, добавяме млякото, граха, обелените и нарязани на дребно домати, олиото и сол на вкус. Изсипваме сместа в намаслен съд и печем 20 мин на водна баня при умерена температура.

Ябълки в малинов сироп

Прoдукти: 6 средно големи ябълки, 150 мл сироп от малини, 70 г краве масло, мента.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, очистваме сърцевината и нарязваме на кръгчета. Запържваме ги в гореща мазнина и от двете страни. Слагаме ги в съда за сервиране и заливаме със сиропа. Можем да поръсим със ситно нарязана прясна мента.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Още веднъж за холестерола

За опасностите, които крие лошият холестерол, разговаряме с проф. д-р Светла Торбова - Проф. Торбова, каква е причината за появата на висок холестерол? - Най-честата причина за повишаване на хо...

Вълшебните корени на блатния аир

Блатният аир (Acorus Calamus L) е многогодишно тревисто растение, познато още от древността. За медицински цели се събират коренищата. Те са хоризонтални и се вадят през есента(септември-октомври) или...

Любителски овощни градини

Една от най-характерните особености на любителските овощни градини е, че в тях се засаждат различни видове и сортове. Тяхното основно предназначение е да задоволят семейните нужди с пресни и за прераб...

Рецепти от Изтока

От хиляди години хората търсят тайнствения еликсир на здравето и младостта, който удължава живота, но все още не са ги открили. Още през древността алхимиците създали многобройни рецепти за лекарст...

Начало