Още рецепти » 16 април

 16 април

ЗАКУСКА

Къпана баница

Прoдукти: 2 кг брашно, 1-2 яйца, 1 с.л. сол, 2 с.л. олио, 3-4 ч.ч. топла вода; за топене на корите: 1 л гореща вода, 1 с.л. сол, 1-2 с.л. разтопено краве масло; зa плънката: 250 г сирене, 2 яйца; 1 1/2к.ч. олио /или разтопено краве масло/ за подмазване на баницата.

Нaчин на приготвяне: От брашното, солта, олиото, водата и разбитите яйца замесваме меко банично тесто. Разделяме тестото на малки топки /трябва да излязат около 24/ и поръсваме обилно с брашно. Завиваме ги с кърпа и ги оставяме да престоят около половин част. След това разточваме топките на правоъгълни кори, като по време на точенето обилно ги ръсим с брашно. Разрязваме всяка кора на две части, които прегъваме през средата, за да получим триъгълник. Препичаме триъгълниците върху печката и от двете страни. В голяма тава сипваме горещата вода и разтваряме в нея солта и маслото. Намазваме обилно с мазнина друга тава /тази, в която ще редим баницата/. Смесваме натрошеното сирене за плънката с разбитите яйца. Потапяме препечени триъгълници в тавата с горещата вода, после ги разтваряме и ги нареждаме в намаслената тава, като обилно ги ръсим с мазнина. Между корите разстиламе и два пласта от плънката. След като сложим и последната кора, поръсваме с мазнина и слагаме баницата да се пече върху печката. Загряваме по-силно в краищата и отстрани, а по-слабо – в средата. Периодично проверяваме отдоло, дали баницата се е опекла и сипваме по малко мазнина. Щом баницата се опече от долната страна, обръщаме я в друга намаслена тава и продължаваме печенето по същия начин.

ОБЯД

Агнешка чорба със спанак

Продукти за 4-5 порции: 500 г агнешко месо, 250 г спанак, 1 връзка пресен лук, 1 к.ч. ориз, 2-3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 8-10 зърна черен пипер, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1-2 жълтъка, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни парчета и го запържваме в сгорещеното олио. Като се позачерви, посоляваме и прибавяме ситно нарязаните спанак и пресен лук. Позапържваме и тях, поръсваме с червен пипер и заливаме с 6-7 ч.ч. топла вода. Като възври чорбата, прибавяме ориза и черния пипер. Преди да свалим от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз. Застройваме готовата супа с разбитите в киселото мляко жълтъци.

Агнешки кебап на фурна

Продукти за 6 порции: 1 кг агнешко месо, 1 връзка зелен лук, 3 с.л. олио, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го слагаме в тавичка заедно с нарязания на малки парченца лук. Наливаме олиото и печем в силна фурна. След 20 мин поръсваме сол и червен пипер и наливаме 1 к.ч. топла вода. Продължаваме да печем в умерена фурна. Щом месото омекне, заливаме с разбитите в киселото мляко яйца и допичаме 10 мин в слаба фурна.

Плодов пудинг с ванилен сос

Прoдукти: 700-800 г сладки ябълки, 1 пакетче краве масло, 1 пакетче бишкоти; зa соса: 300 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 1 к.ч. захар, 150 мл сметана, 1-2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Обелваме измитите ябълки и ги настъргваме на ситно ренде. Настъргваме ситно и бишкотите и ги изпържваме в по-голямата част от маслото. Застиламе дъното на намаслена форма за пудинг с половината от бишкотите. Разпределяме отгоре ябълковото пюре и покриваме с останалите бишкоти. Печем пудинга около 30 мин в слаба фурна. Поднасяме го с ванилен сос, приготвен по следния начин: Разбиваме на водна баня жълтъците заедно със захарта. Прибавяме горещото мляко и бием, докато сосът се сгъсти. Оставяме готовия сос да изстине и след това прибавяме разбитата сметана и ароматизираме с ванилията.

ВЕЧЕРЯ

Медальони със свинско месо и гъби

Прoдукти: 700 г крехко свинско месо, 250 г гъби, 200 г хляб, 2 яйца, 40 г брашно, 100 мл олио, краве масло,сол, черен пипер, чубрица.

Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на едро и ги изпържваме в маслото. Нарязваме месото, начукваме и го овкусяваме с черен пипер, чубрица и сол. Потапяме го първо в разбитите яйца, а след това - в брашното. Изпържваме го в сгорещено олио. Панираме нарязаните филийки хляб, като ги потапяме в яйцата и ги изпържваме в масло. Сервираме месото и гъбите върху панираните филийки.

Млечно парфе

Прoдукти: 3 яйца, 3 с.л. захар, 4 с.л. брашно; зa крема: 1 пакетче краве масло, 2 кофички кисело мляко, 3 яйца, 250 г захар, 1 с.л. желатин.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта на огъня до сгъстяване. Постепенно прибавяме брашното, а накрая - белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. вода. Изсипваме сместа във форма, намаслена и застлана с намаслена хартия. Печем в умерено силна фурна. Отделяме изпечения блат от хартията, слагаме го в тортена чиния и затваряме около него обръча на формата. Прецеждаме млякото. Разбиваме жълтъците на слаб огън до сгъстяване. След това отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме. Постепенно изсипваме сместа в разбитото масло и бъркаме, докато стане глатка и пухкава. При непрекъснато бъркане прибавяме изцеденото мляко и разбитите на сняг белтъци. Накрая лъжичка по лъжичка слагаме и разтворения в малко топла вода желатин. Изливаме крема върху блата и оставяме да желира. Отгоре поръсваме с настърган шоколад. По желание можем да сложим в крема парченца плодове или крокан, а отгоре да гарнираме парфето с плодове или захаросани бадеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Повече въздух!

Древните лекари смятали, че за да не боледува, човек трябва да остава гол поне два часа дневно. Съвременните обитатели на големите градове надали могат да си позволят това, въпреки че заради силно зам...

Шотланската космическа градина

Там някъде в Шотландия, близо до Дъмфрис, през 1989 година група ентусиасти – съпрузите Чарлз Дженкс и Маги Кесуик заедно с техния градинар Алистър Кук, съдават една от най-оргиналните градини на план...

Вгледайте се в... очите си

Често казват, че те са огледалото на душата. Може би, но всъщност сигурно е само едно - очите ни издават умората, стреса, злоупотребата с някои изкушения, липсата на достатъчно сън. По състоянието на ...

СУПИ С ЛАПАД

Селска супа с лапад Прoдукти: 400 г лапад, 1 връзка пресен лук, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме лапада от жилките, нар...

Начало