Още рецепти » Още веднъж за холестерола

 Още веднъж за холестерола

За опасностите, които крие лошият холестерол, разговаряме с проф. д-р Светла Торбова

- Проф. Торбова, каква е причината за появата на висок холестерол?
- Най-честата причина за повишаване на холестеролните нива е приемът на мазни храни - при 70% от хората. При хапване на продукти, богати на холестерол, логично е количество му в организма да се покачи. В началото това повишаване е преходно - след хранене. С времето обаче повишените нива стават постоянни, т. е. стига се до хиперхолестеролемия. Други причини за повишаването на холестерола са затлъстяването, захарният диабет, високото кръвно. В 3 % от случаите се дължи на фамилната предразположеност. Обездвижването също носи риск, както и някои лекарства (кортикостероиди, естрогени и др.). Тези допълнителни причини повишават до 16 пъти риска от натрупване на "лош" холестерол.

- Бихте ли обяснили връзката между холестерола и инфарктите?
- Когато в кръвоносните съдове се натрупат така наречените атеросклерозни плаки (стеноза), те се стесняват и качеството им се понижава. Тези плаки имат обвивка - шапка, която при някои обстоятелства нарушава целостта на съда. Тогава върху плаката в резултат на кръвоизлив се образува тромб, който, като се откъсне, води до пълно запушване на кръвоносния съд и причинява смърт. Затова се казва, че човек живее със своята стеноза, но умира от тромбоза. За да се предотврати инфаркт или инсулт, липидите трябва да се извлекат медикаментозно - със статини. Не бива да се чака забатачване на състоянието, 68% от миокардните инфаркти са в резултат на малки стенози.

- А тютюнопушенето с какво пречи?
- Освен че причиняват спазми в кръвоносните съдове, цигарите ги увреждат. Наранените съдове стават неравни, което улеснява отлагането на холестерол върху тях и формирането на атероматозни плаки. А оттам до тромбозата пътят не е чак толкова дълъг.

- Каква е заболяемостта у нас по отношение на сърдечно-съдовите заболявания?
- Изследване на Световната здравна организация, направено в 6 постсоциалистически страни, поставя България на второ място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Първенството държи Руската федерация, а на предпоследно и последно място са Полша и Чехия. Допитване показва, че половината от пациентите не свързват сърдечносъдовите проблеми с високото ниво на мазнини в кръвта.

- Как можем да се предпазим?
- Съc здравословен начин на живот и целесъобразно хранене. Това всеки го знае, но малцина го спазват. Трябва да се хапват повече плодове и зеленчуци, да се избягват тлъстите и сладките храни. Ако човек има повишено ниво на триглицеридите, трябва да се
подложи на диета. Сред препоръчителните храни, дадени от Европейската асоциация по атеросклероза, са обезмаслените млечни продукти, пълнозърнестия хляб, зеленчуковите супи и бульони, пресните зеленчуци (особено бобова растения), рибата на скара. Сред храните, които трябва да се избягват, са маслото, закуските от многолистно тесто, гъшият дроб, тлъстите меса, сметановите заливки, майонезата, шоколадът, кокосовите сладки, сладкишите с твърд карамел и др. Не бива да се прекалява и с алкохола.

- Какво да направим, за да "стопим" натрупаните мастни плаки?
- Трябва да се понижи калорийният прием, да се ограничи приемът на сладки и мазни храни, на алкохол. Движението също е много важно - поне 30 минути ходене пеша на ден.

Що е то холестерол?

• Съединение от групата на мазнините (стеролите). Той е съставна част от човешкия организъм и играе главна роля за структурата и функцията на всички клетки. Участва в изграждането на клетъчната мембрана, предшественик е на редица надбъбречни и полови хормони. Необходим е за синтезата на витамин Д, свързва токсичните продукти в храносмилателната система и улеснява всмукването и транспорта на мастните киселини в организма.
• Черният дроб образува около 70-80% от необходимия на организма холестерол. Останалата част се набавя чрез продукти от животински произход - тлъсто месо, яйца, млечни продукти.
• Холестеролът се пренася в организма, свързан с белтъци (протеини). Съединенията, които се образуват, се наричат липопротеини, които са два основни типа: LDL ("лош" холестерол) и HDL ("добър" холестерол). LDL отнася мазнините от черния дроб до останалата част на тялото, ако е в повече, спомага за натрупването на мазнини по вътрешната стена на кръвоносните съдове. HDL отнася мазнините от кръвоносната система към черния дроб и намалява вероятността за отлагане на холестеролови плаки по стените на съдовете.
• Високите мастни нива в организма са един от основните фактори за възникването на атеросклероза, инфаркт, инсулт, исхемична болест на сърцето и др.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Зелеви сарми

Зелеви сарми със зрял фасул Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaчин на приготв...

Избрах Дъблин и спечелих

В дъблинските кръчми все още пеят революционни песни от 18 век и танцуват на ирландска народна музика древни танци, разказват се легенди от незапомнени времена. В същото време Дъблин е шумен съвремене...

Сентръл парк – сърцето на Ню Йорк

Това лято жителите на Ню Йорк имаха весел празник. Една от най-големите забележителности на града, прочутият Сентръл парк, навърши 150 години. Вярно е, че годишнината се отчита от приемането на идеята...

Консервиране на патладжани

Мариновани патладжани Прoдукти: 10 кг малки патладжани, 2 л оцет, 2 л вода, 0.5 кг сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, скилидки чесън, магданоз, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме патл...

Начало