ЗАКУСКА
Крапфени с шунка и кашкавал
Прoдукти: 1 кг картофи, 1 ч.л. сол, 1 с.л. краве масло, 1 яйце, 1-2 ч.ч. брашно; за плънката: 200 г шунка, 200 г кашкавал, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги прекарваме през преса. Прибавяме брашното, маслото, солта и яйцето. Омесваме и разточваме на кора, малко по-дебела от един пръст. С помощта на водна чаша изрязваме от тестото кръгове, върху половината от които разпределяме плънката, приготвена от изброените продукти. Покриваме с останалите кръгове и притискаме краищата с пръсти, за да се слепят. Изпържваме крапфените от двете страни в сгорещената мазнина.
ОБЯД
Чорба от телешки крака
Прoдукти: 4 телешки крака, 2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 глава лук, магданоз, 2 яйца, оцет, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме краката да се варят в подсолена вода. Щом омекнат, ги изваждаме и нарязваме месото на ивици. Отделно в сгорещеното олио запържваме ситно нарязания лук, прибавяме брашното и червения пипер и заливаме запръжката с бульона, в който сме варили краката. Оставяме да ври 15 мин и прибавяме месото от краката, а след малко - дребно нарязания магданоз. След като свалим супата от огъня, подправяме с яйцата, разбити в оцета, и сервираме с кубчета запържен хляб.
Заек по селски
Прoдукти: 1 кг заешко месо, 1 глава лук, 6-7 скилидки чесън, 2 домата, 1 ч.ч. вино, 2 ч.ч. гореща вода, дафинови листа, черен пипер на зърна, бахар, сол, мазнина за пържене, оцет за маринатата.
Нaчин на приготвяне: Накисваме заека за 5-6 часа в равни количества оцет и вода, изплакваме и го нарязваме на порции, които запържваме от всички страни в сгорещената мазнина. Добавяме ситно нарязаните лук и домати и продължаваме да пържим. Щом лукът поомекне, наливаме виното и горещата вода, слагаме подправките и скилидките чесън и посоляваме на вкус. Захлупваме тенджерата, замазваме капака с тесто и варим на тих огън около 1 час и 30 мин.
Фъч
Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 3 с. л. какао, 1 1/2 ч. ч. захар, 10 с. л. вода, 1 1/2 ч. ч. брашно, 1 бакпулвер, 3 яйца, 1 ч. ч. смлени орехи.
Нaчин на приготвяне: Слагаме на огъня да заврят маслото, какаото, водата и захарта. Разделяме на две. Отделно разбиваме яйцата с 1 ч. ч. брашно. В едната част от маслената смес слагаме 1/2 ч. ч. брашно, бакпулвера и прибавяме към яйчената смес. Изсипваме в намазана с мазнина тавичка, посипана с брашно и изпичаме. След изпичане изсипваме върху сладкиша втората половина от маслената смес и поръсваме със смлени орехи.
ВЕЧЕРЯ
Панирани пържоли
Прoдукти: 4 пържоли, дебели около 2 см, 1 яйце, 1/2 ч.ч. галета, 1/4 ч.ч. олио, 2 с.л. масло, 2 с.л. ситно нарязан копър, 1/3 ч.ч. вода, 2 кисели краставички, 1 кофичка сметана, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Сгорещяваме олиото. Начуканите пържоли потапяме най-напред в яйцето, после овалваме в галета и пак потапяме в яйцето. Изпържваме пържолите по 15 минути от всяка страна. Без да вадим пържолите от тигана, отливаме олиото и слагаме маслото, сметаната. Наливаме водата. Варим всичко 10 минути. Отстраняваме от огъня, гарнираме с нарязаните на кръгчета кисели краставички и сервираме.
Сладолед с шампанско
Прoдукти: 500 г сметанов или плодов сладолед, 3 с. л. ликьор, 500 мл шампанско, 200 мл течна сметана, 2 с. л. пудра захар, бишкоти.
Нaчин на приготвяне: Смесваме шампанското с ликьора и оставяме в хладилника. Чашите за сервиране също държим на студено. Непосредствено преди поднасянето, разпределяме сладоледа в охладените чаши и заливаме със сместа от ликьор и шампанско. Украсяваме с разбитата с пудрата захар сметаната и бишкоти. Поднасяме веднага. Вместо с шампанско може да приготвим сладоледа с бяло вино.
Няма строги правила за домашното аранжиране на картини, рисунки и фотографии - постъпете, както ви харесва, доверявайки се на интуицията си. Съществуват обаче някои тънкости, с чиято помощ ще постигне...
В древен Китай лекували пърхота със смес от мед и оризово брашно. В средата на 19 век англичанките изплаквали косите си с подсолена дъждовна вода. Вече преполовихме първото десетилетие на новия век, н...
Хиперактивното поведение у децата обикновено не е самостоятелно явление. Почти винаги то се съчетава с дефицит на вниманието и с обучителни затруднения. Касае се за лека, предимно дисфункционална мозъ...
Живописното белокаменно градче, наречено “Белият град” заради терасовидното си оформление и красивите бели хълмове, които го заобикалят, се намира на 36 км североизточно от Варна и на 501 км от София....