Още рецепти » 14 август

 14 август

ЗАКУСКА

Солен кекс

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, половин пакетче /125 г/ маргарин, 20 г мая, 3 ч.ч. брашно, 50 г сирене, 50 г кашкавал, 50 г шунка, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, сипваме киселото мляко, в което сме разтворили содата, добавяме разтопените масло и маргарин, размитата с малко вода мая, настърганите сирене и кашкавал, нарязаната на съвсем малки парченца шунка, ситно скълцания магданоз и сол на вкус. Постепенно при непрекъсната бъркане изсипваме брашното. Разбиваме сместа добре и я изсипваме в намаслена тавичка. Печем кейка в умерена фурна.

ОБЯД

Супа от тиквички с ориз

Продукти за 4 порции: 500 г тиквички, 2 с.л. ориз, 2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 100 г настъргано сирене, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета, прибавяме ориза и ги сваряваме в малко подсолена вода. Щом омекнат наливаме олиото и 4 ч.ч. гореща вода и държим още 5-6 мин на огъня. Подправяме готовата супа с кисело мляко и поръсваме с натрошено сирене.

Пилешка яхния по северняшки

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 4-5 с.л. олио, 3-4 глави лук, 3-4 домата, 2-3 яйца, 1 парче целина, 1 к.ч. брашно, червен и черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и пържим в сгорещената мазнина от двете страни до златисто. Изваждаме, за да се отцежди. В същата мазнина запържваме последователно ситно нарязаните лук и целина, 2 обелени и ситно нарязани домати и червения пипер. Заливаме запръжката с бульон или топла вода и връщаме месото в нея. Когато уври, прибавяме триеница, която сме приготвили като сме омесили тесто от брашното, яйцата и малко сол и сме го прекарали през сито. Прибавяме останалите нарязани домати и подправките. Варим още 10 мин.

Сладкиш с пъпеш

Прoдукти: 4 яйца, 3 к.ч. захар, 1 ч.ч. олио, настърган на едро пъпеш, 2 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат, разтворена в 2 с.л. оцет, канела и 2 ч.ч. счукани орехи.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и захарта до побеляване, прибавяме постепенно олиото. След това добавяме солта, пъпеша, поръсен с половината от канелата, брашното и орехите. Изсипваме сместа в намазана с олио и поръсена с брашно тава. Печем сладкиша в умерена фурна. Изпечения и изстинал сладкиш по желание нарязваме на ромбоиди и поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Яйца с пиперки и патладжани

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 4-5 червени пиперки, 2 патладжана, 4-5 домата, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филийки, посоляваме и ги оставяме в наклонен съд, за да се отцеди горчивия сок. Изпържваме ги в половината от мазнината. В останалата сгорещена мазнина счукваме отниско яйцата, така че да останат цели. Изпържваме ги и посоляваме. Изпичаме чушките, обелваме ги и отстраняваме семенната част. Посоляваме и ги нареждаме в чиния за сервиране. Отгоре нареждаме част от нарязаните на филийки домати. Върху доматите нареждаме изпържения патладжан, а върху него – изпържените яйца. Украсяваме отстрани с останалите доматени резенчета, поръсваме със ситно нарязания магданоз и поднасяме.

Малинов мус

Прoдукти: 500 г малини, 1 кофичка сметана, 4 яйца, 120 г пудра захар, 15 г желатин, 3 с.л. вода.

Нaчин на приготвяне:Накисваме желатина във вода, за да омекне. Отделяме жълтъците от белтъците. Намачкваме малините. Разбиваме жълтъците със захарта, докато се сгъстят. Прибавяме желатина към разбитите жълтъци. Добавяме и малините, разбъркваме и слагаме в хладилник. Когато сместа започне да желира по края насъда, разбъркваме отново и добавяме сметаната и разбитите на сняг белтъци. Оставяме десерта в хладилник да желира и преди да сервираме, украсяваме с фигурки от шприцована сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Клематиси украсяват стени и огради

Клематисите са увивни храсти или полухрасти, които се закрепят с помощта на видоизменени листни дръжки. Те достигат до 15-20 м височина. Листата са срещуположно наредени, прости или сложни, съставе...

Вино става и от дребни ябълки

В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...

Основни методи за присаждане на овошки

Присаждането е основният начин за размножаване и единственият начин за облагородяване и преоблагородяване на дървесните овощни видове. При размножаването най-често се използва присаждането на спяща п...

СУРОВИ ТУРШИИ

Селска мешана туршия Прoдукти: 2 кг зелени доматчета, 2 кг пиперки от сорта Сиврия, 700 г малки морковчета, 700 г чорбаджийски чушки, 700 г краставици, 1 кг карфиол, 200 г целина листа, 1 кг...

Начало