ЗАКУСКА
Кифлички със сирене
Прoдукти: 1 кг тесто за пица, 250 г сирене, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с яйцето. Разделяме тестото на 16 части и разточваме кори с диаметър 10 см. Слагаме в края на всяка кора по малко от сместа и ги навиваме на кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.
ОБЯД
Кремсупа от зрял фасул
Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1-2 глави лук, 1 парче целина, 1-2 моркова, 1 с.л. брашно, 40 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода, след което го отцеждаме. Сваряваме го в подсолена вода заедно с едро нарязаните лук, моркови и целина. Когато продуктите омекнат, претриваме супата през цедка. Отделно запържваме брашното в разтопеното масло и заливаме супата с приготвената запръжка. Варим още десетина минути. При поднасяне гарнираме с изпържени хлебни кубчета.
Пълнени скумрии
Прoдукти: 4 малки скумрии, 1 глава лук, 2-3 с.л. галета, 2-3 с.л. лимонов сок, 1 кисела ябълка, 30 г краве масло, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме скумриите, като отстраняваме опашките, главите и гръбначната кост, без да разкъсваме месото. Настъргваме ябълката на ситно ренде и я смесваме със ситно нарязания лук. Към сместа прибавяме галетата, нарязания копър, лимоновия сок, черен пипер и сол. Пълним рибите с приготвената плънка и с клечки за зъби затваряме отворите, леко ги намазваме с масло. Завиваме напълнените риби в намаслена пергаментова хартия, нареждаме ги в тавичка, в която сме сипали 3-4 с.л. вода и печем в умерена фурна около 30 мин.
Бързи малинови петифури
Прoдукти: 2 готови правоъгълни пандишпанови блата, 300 мл течна сладка сметана, 1 бурканче малиново сладко, 1 ч.ч. сок от малинов компот, 1 бял шоколад, желирани малини за украса
Нaчин на приготвяне: Разбиваме сметаната на твърд сняг. Малиновото сладко загряваме леко на котлона. Слагаме единия блат в подходящ съд и го напръскваме с малиновия компот. Намазваме отгоре малиновото сладко, а върху него разпределяме половината от сметаната. Покриваме с втория блат и напръскваме с компот. Намазваме и него със сладко и покриваме от всички страни със останалата сметана. Настъргваме шоколад и украсяваме сладкиша. Нарязваме го на малки правоъгълници или квадрати. Всяко парче украсяваме с желирана малинка.
ВЕЧЕРЯ
Пикантен черен дроб
Прoдукти: 1 кг черен дроб, 200 мл бяло вино, сол, 1 дафинов лист, 2 с. л. брашно, 1/2 пакетче масло, 2 ч. ч. вода, 100 г кисело мляко, 3 кисели краставички, копър, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от жилите и без да го нарязваме, заливаме със студена вода и част от виното и варим на умерен огън. Щом поомекне, посоляваме, слагаме дафиновия лист и оставяме на котлона още 15-20 минути. Приготвяме сос от запърженото в масло брашно, угасено с останалото вино и и малко бульон от дроба. Добавяме киселото мляко и варим още 10-15 минути. Накрая сипваме наситнените краставички, копър и магданоз. Нарязваме дроба нарязваме на тънки филийки, подреждаме в чиния и поливаме със соса.
Плодова салата от круши
Прoдукти: 400 г круши, 25 г захар, половин лимон, 30 г стафиди, 50 г бадеми или орехи.
Нaчин на приготвяне: Обелените и почистени от семките круши нарязваме на филийки, поръсваме със захарта и напръскваме с лимоновия сок. Оставяме да престоят 30 минути на хладно. Поднасяме в стъклени чаши, поръсени със стафидите, счуканите бадемови или орехови ядки и настърганата лимонова кора.
Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...
Ако искаме да сме перфектни във всичко, което вършим - учим, спим, работим, правим любов, и да извлечем максимална полза от усилията си, налага се да се вслушваме в биологичния си часовник. Дали обаче...
От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т.н...
Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...