Още рецепти » 18 септември

 18 септември

ЗАКУСКА

Охлюви със сирене

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 150 г сирене.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите и намазваме всяка кора с разтопено масло. После ги нареждаме една върху друга и ги навиваме на стегнато руло. Нарязваме рулото на кръгчета, които нареждаме в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и останалото разтопено масло. Разпределяме плънката върху кръгчетата в тавата и ги печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Супа топчета

Продукти за 4-5 порции: 250 г кайма, 1/2 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 1 главичка лук, 1 морков, 2 с.л. брашно, 1 л вода, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 домата, 1 корен магданоз, листа от магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с малко ориз, малко ситно нарязан лук, белтъка от яйцето, черен пипер и сол. От сместа оформяме малки топчета, които овалваме в брашно и пускаме във врящата подсолена вода, в която слагаме и дребно нарязаните морков и магданозен корен, мазнината и останалата част от дребно нарязания лук. Варим на умерен огън и след 20 мин прибавяме обелените и дребно нарязани домати и останалата част от ориза. Варим още 10-15 мин и застройваме супата с варена застройка от киселото мляко, 1 с.л. брашно и жълтъка. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан магданоз.

Свинско шкембе с гъби

Прoдукти: 600 г свинско шкембе, 1 дафинов лист, 3 зърна черен пипер, 1 глава лук, 2 зърна бахар, 300 г гъби, 30 г брашно, 40 мл коняк, 40 г домашна лютеница, 2 кисели краставички, олио и подправки на вкус.

Нaчин на приготвяне: Заливаме шкембето със студена вода и оставяме няколко часа да престои. След това го измиваме с топла вода и го нарязваме на парченца. Прибавяме ситно нарязания лук, черния пипер, бахара и дафиновия лист. Заливаме с 1 л вода, посоляваме и оставяме да се свари. Нарязваме гъбите и ги запръжваме. Размиваме брашното в хладка вода, сипваме коняка и прецедения бульон и оставяме ястието да поври, като често разбъркваме. Накрая прибавяме гъбите, лютеницата и краставичките. Поднасяме с пържени или варени картофи.

Реване с грис и брашно

Прoдукти: 7 яйца, 3 с.л. брашно, 6 с.л. грис, 2 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме поотделно жълтъците и белтъците. Слагаме белтъците върху жълтъците и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. След това постепенно сипваме лъжица по лъжица гриса и брашното, като през цялото време леко разбъркваме. Намасляваме тавичка, покриваме я с бяла хартия, която да покрива дъното и стените на тавичката, и изсипваме сместа върху хартията. Слагаме тавичката в предварително загрята силна фурна. След няколко минути намаляме огъня и допичаме в умерена фурна. Оставяме реването да изстине, надупчваме го с вилица и го заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта и 2 ч.ч. вода.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с лимонов сос

Продукти за 4 порции: 500 г спагети, 200 г шунка, 1 лимон, 60 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лимона, изстискваме сока му, а кората нарязваме на тънки ивички. Загряваме маслото, прибавяме лимоновия сок и нарязаната лимонова кора и задушаваме. Подправяме с черен пипер и сол. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги изплакваме със студена вода. Прибавяме ситно нарязаната шунка и разбъркваме с лимоновия сос.

Крем „Какао”

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. захар, 2 препълнени с.л. брашно или нишесте, 1 1/2 с.л. какао, 4 ч.л. сироп от сладко.

Нaчин на приготвяне: В по-малко от половината от млякото разбъркваме добре захарта, брашното и какаото. Ако не се получи гладка смес, прецеждаме, след което сипваме на тънка струйка в останалото врящо мляко. След като се сгъсти отстраняваме от огъня. В купичките за сервиране предварително слагаме по 1 ч.л. сироп от сладко и разливаме крема. Поднасяме със сладко от вишни или дюли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Декоративните треви в нашата градина

Природата е създала изключително разнообразие от треви. Много от тях притежават високи декоративни качества, постигнати понякога в резултат на целенасочена селекция. Засети в градината, те могат да пр...

Какво представлява аритмията?

Всяко нарушение на сърдечния ритъм се нарича аритмия. Има различни видове аритмии, но не винаги са свързани с увредено сърце. При една голяма група аритмии причината не е в сърцето – това са извънсърд...

Пазете очите си!

Непрекъснато подложени на външни агресии, очите ни приличат на деликатен механизъм, към който трябва да се отнасяме много внимателно. Как да ги предпазваме и лекуваме, кога да потърсим компетентна пом...

Маргаритки в градината

Още от ранна пролет фирмите за цветя започват да предлагат прелестни маргаритки под името остеоспермум. Обикновено те са достатъчно закалени и спокойно понасят отрицателни температури от 3-4 градуса. ...

Начало