Още рецепти » 14 септември

 14 септември

ЗАКУСКА

Хлебчета с вегетариански хайвер

Прoдукти: 6 хлебчета, 1 к.ч. ориз, 2 стрити твърдо сварени жълтъка, 2 с.л. олио, 1 главичка лук, 1 ч.л. доматено пюре, 12 маслини, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В 1 ч.ч. вряща подсолена вода изсипваме ориза и варим, докато стане на каша. Оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Щом изстине, смесваме с жълтъците и бием като прибавяме капка по капка олиото. Прибавяме доматеното пюре, размито с малко вода, и много ситно настъргания лук.Подправяме с лимонов сок и черен пипер. Разрязваме на две хлебчетата и мажем с приготвената смес. Украсяваме с по 1 маслина.

ОБЯД

Млечна супа по разложки

Продукти за 4 порции: 3 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. вода, 100 г ориз, 120 г кашкавал, 40 г краве масло, 2 яйца, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим ориза в подсолена вода, докато омекне. Прибавяме млякото и варим още 3-4 мин. Преди да отстраним от огъня, прибавяме маслото и чубрицата. Застройваме с разбитите яйца и поръсваме с настъргания кашкавал.

Голи сарми

Продукти за 4 порции: 600 г кайма /смес/, 3 яйца, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с 1 разбито яйце, изчистения, измит и подсушен ориз, ситно нарязания лук, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и с мокри ръце оформяме продълговати кюфтета, които потапяме в смес от останалите разбити яйца и ситно нарязания магданоз. Изпържваме ги в сгорещеното олио, докато станат златисти. Прехвърляме кюфтетата в тенджера с широко дъно и ги оставяме да изстинат. Към мазнината, в която сме пържили кюфтетата, прибавяме леко запеченото брашно и го запържваме. След това наливаме 2-3 ч.ч. топла вода, разбъркваме и изсипваме при кюфтетата. Захлупваме тенджерата и варим на тих огън, докато ястието остане на мазнина.

Кекс с локум

Прoдукти: 2 яйца, 150 г захар, 250 г кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 250 г брашно, 1 кутия локум, 50 г смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, киселото мляко със содата и брашното. Разбъркваме сместа много добре и я изсипваме във форма за кекс, която предварително сме намазали с масло и сме поръсили с брашно. Покриваме повърхността на кекса със ситно нарязания локум и смлените орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна.


ВЕЧЕРЯ

Език с гъби на фурна

Продукти за 6 порции: 1,5 кг език (телешки или свински), 1 морков, 2 глави лук, ароматни треви, 300 мл ябълково вино, 1 пакетче краве масло, 125 г гъби, 1 ч.л. брашно, 6 с.л. бяло вино, 50 г галета, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера езика заедно с ароматните билки и нарязаните морков и една глава лук. Наливаме виното и толкова вода, че да покрие продуктите с 1см. Когато водата заври, захлупваме и оставяме езика да се свари. Обелваме сварения език и го нарязваме на пръчици. Слагаме го в тава заедно с гъбите и малко масло. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. В отделен съд в малко масло задушаваме 1 глава ситно нарязан лук. Щом поомекне, прибавяме маслото и запържваме 2-3 мин. Наливаме виното и малко бульон от езика, за да получим гъст сос, който изсипваме върху езика. Разтопяваме останалата част от маслото, прибавяме галетата и заливаме отгоре. Печем при температура 190-200С, докато езикът не хване лека коричка.

Кисел от ябълки с ванилия

Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на резенчета. Пущаме обелките и семенната част във вряща вода и ги варим десетина минути. След това прецеждаме водата, пускаме в нея ябълковите резенчета и ги варим на силен огън, докато се разварят. После ги пасираме /или ги разбиваме с миксер/ заедно с водата, в която са врели. Кипваме повторно сместа, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към нея нишестето, размито в 1 ч.ч. студена вода. Подправяме с ванилията и лимонена киселина на вкус и варим още няколко минути. Разсипваме готовия кисел в купички за сервиране, оставяме го 2-3 часа да се охлади и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Десерти за летните жеги

Шоколадов сладолед Прoдукти: 250 г сухо мляко, 5 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч.ч. изпечени и смлени бадемови ядки, 4 яйца, 500 г сладка смет...

Фън Шуй за стайните растения

При избора на стайни растения на първо място се ориентирайте по собственото си чувство. Някои на пръв поглед безобидни растения могат да събират енергията ви и дори да предизвикват различни заболявани...

Китайското зеле ще стане и в твоята градина

Китайското зеле (или по-точно китайските видове зеле) се появи по нашите пазари, макар и ограничено. Естествено като вносен артикул. У нас не се произвежда, макар да не липсват условия. Липсват познан...

Манджи в буркани

Вегетариански деликатес Прoдукти: 1,5 кг червен лук, 3 кг чушки /червени и зелени/, 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол Нaчин ...

Начало