Още рецепти » 04 юни

 04 юни

ЗАКУСКА

Кифлички с шунка

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 150 г шунка, 1 глава лук, 3 с.л. краве масло, 1 жълтък, 3 с.л. сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребни кубчета и я запържваме в 1 с.л. масло. Прибавяме ситно нарязания лук и пържим, докато стане златист. Оставяме плънката да изстине и подправяме с черен пипер. Нареждаме корите една върху друга като мажем между тях с разтопено масло. Разрязваме ги на триъгълници и във всеки от триъгълниците слагаме по малко от плънката. Намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили със сметаната, и завиваме триъгълниците на кифлички. Нареждаме кифличките в тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна.

ОБЯД

Агнешка чорба магданозлия

Прoдукти: 300 г ситно нарязано агнешко месо, 2 връзки магданоз, 1 връзка зелен лук, 2 с.л. олио или бучка краве масло, 1 ч.л. брашно, половин кафена чаша ориз, 1-2 яйца, 2-3 с.л. кисело мляко, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и магданоза на ситно. Задушаваме ги в разтопеното масло и няколко супени лъжици вода. Прибавяме брашното, разбъркваме няколко пъти, заливаме с гореща вода, посоляваме и пускаме месото. Варим на тих огън. След омекваме на месото, слагаме ориза. Варим още 10 мин, отстраняваме от огъня, поръсваме чорбата с черен пипер и застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко.

Риба с ориз

Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 4-5 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, 1 1/2с.л. брашно, 1 глава лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на парчета и я осоляваме. Овалваме парчетата в брашното и ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио. Изсипваме още горещото олио в тенджера под налягане. Прибавяме ориза и разбъркваме добре, така че зърната да попият мазнината. След това сипваме 1 1/2ч.ч. вряла вода, прибавяме рибата и едро нарязания лук, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 10 мин.

Сарма кадаиф

Прoдукти: 1 пакет бутер тесто, 1 пакет кадаиф, сметана по желание, 2 ч.ч. смлени орехи, 800 г захар, 1 ванилия, сока и кората на 1 лимон, канела по желание, 250 г маргарин.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе бутер тестото с точилката на тънка кора. В единия край слагаме кадаифа с орехите /и канелата по желание/ и завиваме на руло. Режем на парчета около 6-7 см, които нареждаме в намазнена тава с отвора нагоре. Разтопяваме маслото, почти до завиране и заливаме всяко руло. Печем до светлокафяво. След като рулцата изстинат, ги заливаме със сироп от захар и вода – едно към едно, в който сме добавили ванилията, сока и кората на лимона. Сиропа трябва да е горещ при заливането, а рулцата студени. По желание при сервиране гарнираме със сметана.

ВЕЧЕРЯ

Пиле в гювече

Продукти за 6 порции: 1 пиле, 6 яйца, 6 картофа, 6 домата, 1 пакетче краве масло, 3 глави лук, 2 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода и го обезкостяваме. В 6 гювечета нареждаме последователно нарязаните на филийки картофи, домати и лук. Посоляваме и поръсваме с черен пипер, а отгоре нареждаме пилешкото месо. Заливаме ястието с разбитите в прясното мляко яйца, слагаме във всяко гювече по парче масло, захлупваме и печем в предварително загрята умерена фурна.

Вкусен десерт с целувки

Прoдукти: 4 праскови, 1пакет целувки, 1 кофичка заквасена сметана, 4 с.л. пудра захар, 250г ванилов сладолед, ванилия, котешки езичета

Нaчин на приготвяне: Измиваме прасковите, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Разбиваме сметаната със захарта и натрошените целувки. Смесваме всичко внимателно и насипваме в чаши за сладолед. Всяка чаша гарнираме с: една топка сладолед, едно котешко езиче и парче от праскова.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как се прави капама

Капама по бански Прoдукти: 1 кокошка, 500 г кайма (смес), 200 г кървавица, 200 г солена сланина (с кожата), 1 кисела зелка, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 6 с.л. разтопено масло или свинска мас, 1 ч.ч...

Шишчета

Зеленчукови шишчета Продукти за 4 порции: 1 патладжан, 2 червени чушки, 8 дребни лукчета, 8 по-едри печурки, 100 г топено сирене, 100 г пушено сирене, 1 зелен домат, 2 с.л. олио; за маринатата: ...

Импровизация в стил фюжън

Английската дума fusion се превежда като сливане или сплав. А ако говорим за стила, фюжън означава съчетание на несъчетаемото, необикновени решения, излизащи извън рамките на приетите стереотипи. И ощ...

Неповторимият чар на декоративния лук

Свикнали сме да свързваме лука най-вече с готварството. Много видове лук обаче цъфтят изключително красиво и са с ефектен външен вид. Те отдавна се ползват за украсяване на градините, парковете, град...

Начало