ЗАКУСКА
Палачинки с кисело мляко
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.
ОБЯД
Супа с вегета
Продукти за 4-5 порции: 1 с.л. вегета, 2-3 домата, 50 г шунка, 1 щипка червен пипер, 1 щипка захар, 2 с.л. сметана, 2-3 листчета босилек, 30 г краве масло, 2-3 с.л. трохи от сух бял хляб, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Наливаме в тенджера 5-6 ч.ч. студена вода, посоляваме и кипваме на огъня. Когато водата заври, прибавяме вегетата, захарта, червения пипер, обелените и настъргани домати, ситно нарязаната шунка и листенцата босилек. Захлупваме и варим 5-6 мин. Подправяме супата със сметаната и ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня. Прибавяме изпържените в маслото хлебни трохи и поднасяме веднага.
Вместо с шунка можем да направим супата с телешки салам или с кренвирши.
Плакия от зелен фасул с прясно мляко
Продукти за 4-5 порции: 1 кг млад зелен фасул, 2 глави лук, 3-4 пиперки, 2 глави чесън, 2-3 домата, 1 непълна ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и нарязваме фасула. Отделно нарязваме на ситно лука, пиперките и чесъна, посоляваме, поръсваме с червен пипер и разбъркваме. В тенджера нареждаме фасула на 2-3 пласта, като между тях ръсим със сместа от лука и пиперките.
Заливаме ястието с олиото и 1 ч.ч. вода и го слагаме да се вари на умерен огън. Щом фасулът започне да омеква, прибавяме млякото и продължаваме да варим. Когато ястието остане с малко сос, прибавяме доматите, нарязани на дребно, и поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър. Доваряваме плакията на слаб огън.
Татлии
Прoдукти: 250 г грис, 600 г прясно сирене или 2 кофички кисело мляко, 6 яйца, 80 г краве масло, 1 кг захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме натрошеното сирене /или изцеденото кисело мляко/ много добре с яйцата, гриса и маслото. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и запичаме в умерена фурна. След това охлаждаме, нарязваме на квадрати и заливаме със сиропа, който сме приготвили от захарта и водата. Запичаме отново в умерена фурна до зачервяване.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от ориз и спанак
Продукти за 4 порции: 250 г ориз, 500 г спанак, 2-3 яйца, 1 ч.ч. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 3 ч.ч. подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме спанака на ситно и го варим, докато омекне. Отцеждаме и го смесваме с ориза. Прибавяме яйцата, галетата, черен пипер и сол на вкус. Омесваме и оформяме кюфтенца, които пържим в сгорещено олио на умерен огън.
Млечно желе с бадеми
Прoдукти: 50 г нишесте, 120 мл вода, 125 г захар, 750 мл мляко, 50 г бадеми, 1 с.л. розова вода.
Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето със студена вода. Прибавяме захарта и при непрекъснато бъркане наливаме свареното мляко. Изсипваме сместа в тенджерата, в която се е варило млякото и бъркаме, докато тя се сгъсти и нишестето промени цвета си. След това я изсипваме в отделна форма, дъното на която сме поръсили с розовата вода. Когато изстине сместа се впелтява. За да придадем по-добър вкус и външен вид на желето, предварително разпръскваме по дъното на формата обелените бадемови ядки.
Компот от праскови Прoдукти: 3 кг праскови, 1 л вода, 600 г захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Разполовяваме прасковите и отстраняваме костилките. Начупваме костилките, наки...
Тубероза е популярното наименование на едно приказно красиво растение, познато още като Polyanthus tuberosa. Името „тубероза”, се обяснява с факта, че в почвата се развиват неправилно оформените му ...
Казват, че ако обичаш един човек, то задължително приемаш и неговото дете. Защото то не е виновно за проблемите на възрастните. Единственото, което му е нужно, това са любов и ласки. Разбира се, иска ...
Печен заек Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол Нaчин на приготвя...