Още рецепти » 14 януари

 14 януари

ЗАКУСКА

Сандвичи с кайма

Продукти за 5 сандвича: 10 филийки хляб, 250 г кайма (смес), 50 г краве масло, 50 г кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на мънички кубченца и го смесваме с каймата и разтопеното масло. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме добре. Разстиламе приготвената смес върху филийките и запичаме в силна фурна.

ОБЯД

Кашкавалена супа

Прoдукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 глава лук, 1 морков, 200 г кашкавал, 50 г масло, магданоз, керевиз, вегата, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода лука, моркова и керевиза. Изваждаме ги и още топли ги пасираме с млякото, половината магданоз и маслото. Полученото пюре връщаме в бульона и слагаме отново да заври. След това прибавяме настъргания кашкавал и варим докато се разтопи. Поръсваме супата с нарязан магданоз и поднасяме поръсена с черен пипер.

Свинско с пиперки от туршия

Продукти за 5 порции:1 кг крехко свинско месо, 1 кг пиперки от сурова туршия, 50 г царевично брашно, 2-3 глави лук, 100 г свинска мас, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на малки парчета обезкостеното свинско месо и слагаме парчетата в пръстен съд. Посоляваме и поръсваме с червения пипер. След това прибавяме ситно нарязания лук, наливаме малко вода, захлупваме и слагаме ястието да ври на умерен огън, докато почти се свари. Отделно нарязваме пиперките на дребни парченца, изпържваме ги добре до зачервяване, поръсваме с брашното и също го позапържваме. Прибавяме изпържените пиперки към месото и оставяме ястието да ври още 30 мин на тих огън.

Ябълки, пълнени с бадеми

Продукти за 4 порции: 4 големи кисели ябълки, 2 жълтъка, 3-4 с.л. счукани бадеми /или лешници/, 2 с.л. ром, 4 с.л. захар, 1 с.л. стафиди, 1 ч.л. канела, захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, отрязваме им капачета и ги издълбаваме. Смесваме издълбаната сърцевина със захарта, бадемите и разбитите жълтъци. Накисваме стафидите в рома, отцеждаме ги и ги прибавяме към плодовата смес. Поръсваме с канелата и разбъркваме. Пълним ябълките с тази смес, слагаме им капачета и ги нареждаме в намаслена тавичка. Поръсваме ги отгоре със захар и печем 15 мин при температура 180°С.

ВЕЧЕРЯ

Шницели от кайма с настърган кашкавал

Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме каймата с черен пипер и сол на вкус и при непрекъснато бъркане наливаме на тънка струйка прясното мляко. Охлаждаме сместа 2 часа в хладилник. След това прибавяме настъргания кашкавал, омесваме и оформяме елипсовидни шницели, които най-напред овалваме в брашното, след това потапяме в разбитите яйца и накрая ги овалваме в галетата. Пържим ги от двете страни в загрятата мазнина, докато станат златисти.

Мляко с грис
Прoдукти: 1 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 40 г краве масло, 1-2 с.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Възвираме на огъня водата заедно с млякото и на тънка струйка сипваме гриса. Бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и подправяме с маслото, захарта и сол на вкус.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Черногорска Адриатика

Пътуването през Черна гора е трудно и уморително, заради пресечения терен и лошите пътища. Но красивите стари градове в западната част на страната, както и великолепните природни пейзажи заслужават...

Таблетките: За и Против

Хапчета за главоболие и зъбобол, за простуда, улесняващи храносмилането, за по-добро настроение... Ние ги приемаме, без да се замислим. Всяка година ние купуваме все повече и повече лекарства, и това ...

Китайското градинско изкуство

Ландшафтният дизайн в Китай винаги се е смятал за изкуство. Създателите на градини в своите идеи и принципи са се ръководили от традиционните ценности на обществото и философските школи, позовавай...

Бебешкото легло - основни правила

Асортиментът от мебели за най-малките потребители е богат и позволява без усилия да се снабдите с нужните ви предмети, които са комфортни, безопасни, екологични. На родния пазар има десетки производит...

Начало