Още рецепти » 12 октомври

 12 октомври

ЗАКУСКА

Мандражийски тутманик

Прoдукти: 2 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 5-6 с.л. настъргано сирене, 2-3 с.л. настърган кашкавал, 1 пакетче краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 яйца, 2 с.л. галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме на пяна. Смесваме го с разбитите яйца. При непрекъснато бъркане прибавяме киселото мляко, натрошеното сирене, 1-2 щипки сол, содата и брашното. Бъркаме, докато получим гладко тесто. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с галетата тавичка. Печем тутманика в силно загрята фурна. Непосредствено преди да извадим от фурната, поръсваме с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Български борш

Прoдукти: 250 г телешко месо, 3-4 моркова, 1 парче целина, 1 стрък праз, 150 г зеле, 50 г зелен фасул, 2-3 домата, 1 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 яйца, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки и го варим в леко подсолена вода. Нарязваме праза, морковите и целината на ивички и ги задушаваме в част от мазнината. Нарязваме зелето на ивички, потапяме го за секунди във вряла вода, след това го прибавяме към останалия зарзават и го задушаваме до омекване. Когато месото поомекне слагаме картофите и зеления фасул, нарязани на парченца. Прибавяме и задушения зарзават. Варим 30 мин на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме нарязаните домати, дафиновия лист и няколко зърна черен пипер. Накрая слагаме останалото масло и застройваме готовата супа с яйцата, които сме разбили в киселото мляко заедно с леко препеченото брашно. Поднасяме супата, поръсена със ситно нарязан магданоз.

Пълнени свински гърди

Прoдукти: 450 г обезкостени свински гърди, 300 г свински кости, 1 стрък майорана, 1 стрък чубрица, 1 щипка смлян кимион, черен пипер, сол, 1 с.л. олио, 1 главичка лук, 20 г моркови, 1 парченце целина, 1 ч.л. доматено пюре, 250 мл вода, магданоз, листа от червено цвекло, сол, 120 г твърд кашкавал

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на лентички по 1,5 см и ги слагаме в хладилника да се стегнат. Леко начукваме почистеното от тлъстините месо. В средата на всяко парче изрязваме дупчица с диаметър около 3 см. Наситняваме чубрицата и майорана, смесваме ги с 1 ч.л. олио, подправяме с черен пипер и кимион и с тази паста намазваме месото от всички страни. Слагаме го в хладилника за 30 мин. Насичаме костите на парчета с дължина 3-4 см. В тефлонов тиган загряваме 1 ч.л. от олиото и пържим костите 3-4 мин. Прибавяме наситнените зеленчуци, пържим и тях 1-2 мин. и изсипваме размитото в малко вода доматено пюре. Възвираме като периодично наливаме вода. Рязко намаляваме котлона, прибавяме наситнения магданоз и варим 1 час. Възвираме чиста подсолена вода и бланшираме цвекловите листа 2-3 мин. Прехвърляме ги в гевгир, обливаме ги със студена вода, отцеждаме ги и увиваме в тях лентичките кашкавал. Слагаме ги в отвора на гърдите, защипваме го с клечки за зъби, леко посоляваме. Сгорещяваме в тефлонова тавичка остатъка от олиото, поизпържваме в силна фурна гърдите, намаляваме на 180°С и печем на отворена врата 40 мин. Изваждаме ги, покриваме ги с фолио и ги държим така 10 мин. Към соса прибавяме мазнината от печенето, възвираме повторно, прецеждаме го и, ако е нужно, го подправяме. Разливаме го в затоплени чинии и отгоре подреждаме нарязаните на филийки гърди.

Шарлота с круши

Прoдукти: 4-5 средно големи круши, 100 г захар, 1 с.л. ром, 200 г бишкоти; зa крема: 100 г краве масло, 100 г пудра захар, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. кристална захар.

Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, отстраняваме семената и ги нарязваме на филийки. Варим ги в смес от захарта, рома и 150 мл вода. След това ги изваждаме с помощта на решетеста лъжица, отцеждаме ги и ги оставяме да изстинат. Приготвяме маслен крем от маслото и пудрата захар. Размиваме брашното в млякото, прибавяме захарта и сваряваме млечен крем. Бием непрекъснато, докато кремът изстине напълно. Тогава прибавяме масления крем като продължаваме да разбиваме. В чиния за торта нареждаме в кръг бишкотите, които предварително потапяме за момент в прясно мляко. Намазваме ги с 2/3 от крема. Върху крема нареждаме керемидообразно крушите, а върху тях шприцоваме останалия крем. Оставяме тортата да престои една нощ на хладно и след това я поднасяме.

ВЕЧЕРЯ

Люти гювечета

Продукти за 1 гювече: 120-150 г месо за пържене, половин глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 чушка, 1 домат, 1 люто чушле, червен и черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: На дъното на гювечето сипваме олиото и слагаме ситно нарязания лук. Слагаме във фурната, за да се запържи лука. През това време изпържваме месото - на пържола или на късчета, според месото и желанието. Слагаме месото върху изпържения лук. Отгоре нареждаме нарязания на кръгчета домат, нарязаната на ивици чушка и лютото чушле. Поръсваме със сол, червен и черен пипер. След това слагаме гювечето отново да се допече.

Шоколадов мус

Прoдукти: 200 г млечен шоколад, 4 яйца, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. пудра захар, 3 ч.л. кристална захар, 2 с.л. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: В подходящ съд начупваме шоколада и го заливаме с прясното мляко и разтопеното масло. Загряваме на слаб огън при непрекъснато бъркане. Когато шоколадът се разтопи прибавяме разбитите с пудрата захар жълтъци и разбъркваме. Отстраняваме сместа от огъня и изчакваме да изстине. След това внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на гъст сняг с кристалната захар. Разпределяме крема в чаши за сервиране и го изстудяваме в хладилника.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Текстилът в модерния дом

В днешно време мебелите се произвеждат като на конвейер. Проектират се стандартни модули, а те, както и да са разположени, придават на жилището вид на хотел, към който човек привиква, но никога не се ...

Как да се отървем от шиповете?

Предлагаме ви 9 рецепти, изпитани многократно в народната медицина и доказали своя благотворен ефект: • В подходящ съд се слагат две пресни кокоши яйца и се заливат с ябълков оцет, колкото да ги ...

Десертни рула

Бисквитено руло Прoдукти: 1 опаковка меки бисквити, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. какао, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.л. ром; зa блата: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч амонячна сода, 2-3 с...

Плодови ликьори

Боровинков ликьор Прoдукти: 1 кг черни боровинки, 2-3 стръкчета карамфил, 1 л водка, 375 г захар. Нaчин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и нали...

Начало