Още рецепти » 22 март

 22 март

ЗАКУСКА

Палачинки с прясно мляко

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 щипки сол, 4 яйца, 1 с.л. захар, 250 г брашно, 1 с.л. олио, 1-2 с.л. разтопено краве масло.

Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното в дълбок съд. Разбиваме яйцата и ги изсипваме върху брашното. Постепенно прибавяме половината от млякото. Разбъркваме добре, за да получим гладка смес. Прибавяме солта, олиото, маслото и захарта. След това постепенно сипваме останалото мляко. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои около 1 час. След това гребваме с черпак, разстиламе на равномерен пласт върху нагорещен тиган и изпичаме от двете страни. Поднасяме палачинките с конфитюр или със сирене.

ОБЯД

Супа с телешка кайма и картофи

Прoдукти: 250 г телешка кайма, 1 връзка корени за супа, 30 г олио, 1 малка глава лук, 1-2 домата, 3-4 картофа, 1/2 ч. ч. кисело мляко, 1 яйце, червен пипер, черен пипер, магданоз, сол, 1 л костен бульон

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и нарязваме на ситно лука и корените за супа. Задушаваме ги в сгорещеното олио. Добавяме каймата и я запържваме. Поръсваме с червения пипер, посоляваме и наливаме бульона. Добавяме нарязаните на кубчета картофи и варим супата около 1 час. Малко преди да я свалим от огъня, прибавяме настърганите на ситно ренде домати и доваряваме още 10 мин. Ако е необходимо, доливаме топла вода. Готовата супа застройваме с разбитото с кисело мляко яйце. При сервиране поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Агнешко със сини сливи

Прoдукти: 1 кг агнешки бут, 3-3 с.л. краве масло, 2 ч.ч. бяло вино, 10 големи сушени сливи, 1 скилидка чесън, 1 средно голяма глава лук, 1/4 ч.л. канела, 1/4 ч.л. индийско орехче, 1ч.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, които запържваме в маслото. Слагаме ги в дълбок съд за печене заедно с виното, предварително накиснатите във вода сливи, чесъна, лука и подправките. Покриваме с капак и печем на 200С.

Сиропирано руло

Прoдукти: 5 яйца, 100 г пудра захар, 2 с.л. какао на прах, 2-3 с.л. брашно, 2 с.л. краве масло, 3 белтъка за крема, 250 г кристална захар за сиропа; зa плънката: 1/2 ч.ч. смлени орехови ядки, 2/3 ч.ч. горещо прясно мляко, 1 с.л. какао на прах, 200 г краве масло, 100 г пудра захар, 1 ч.л. ром /или 1 ванилия/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар. Прибавяме брашното и какаото. Изсипваме сместа в правоъгълна тава, предварително намазана с разтопено краве масло, поръсена с брашно и застлана с тънка хартия. Печем двадесетина минути. През това време приготвяме плънката, като смесваме ореховите ядки с горещото прясно мляко. Отделно разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване и прибавяме към него ореховите ядки. Накрая слагаме какаото и рома /или ванилията/.
Обръщаме готовия блат, докато е топъл, върху влажна кърпа, разстиламе върху него плънката, увиваме го на руло и го държим така, докато изстине. Освобождаваме изстиналото руло от кърпата и го слагаме в камерата на хладилника да замръзне. След това го намазваме с крем от леко разбитите белтъци и го заливаме с гъст сироп, приготвен от кристалната захар и 1 ч.ч. вода.

ВЕЧЕРЯ

Швейцарски шницел

Прoдукти: 400 г кайма, 200 г колбас или изрезки от печено месо, 4 картофа, 2 глави лук, 4 яйца, 3-4 с. л. настърган кашкавал, 3 ч. л. горчица, 4 с. л. брашно, мазнина за пържене, червен и черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Каймата смиламе повторно заедно с колбаса (изрезките от печено месо), сварените картофи и лука, накълцан на дребно. Омесваме с яйцата, прибавяме подправките и оформяме шницели. Изпържваме от едната страна, обръщаме и намазваме леко с горчица. В средата слагаме купчинка от настърган кашкавал. Поставяме шницелите в гореща фурна за 5 минути и поръсваме със сладък червен пипер. Поднасяме с картофена салата.

Шоколадов крем “Навара”

Прoдукти: 180 г шоколад, 1/2к.ч. сварено кафе, 4 яйца, 1 с.л. светъл ром, 300 г сметана, лешници.

Нaчин на приготвяне: Наливаме кафето в подходящ съд, който слагаме на водна баня, прибавяме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, прибавяме жълтъците, които сме отделили от белтъците, и рома. Разбиваме белтъците на твърд сняг, прибавяме сметаната и бъркаме, докато сместа се втвърди. След това прибавяме към разтопения в кафето шоколад и продължаваме да бъркаме. Наливаме крема в стъклени чаши, украсяваме го със ситно нарязани лешници и охлаждаме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кехлибарът лекува

От древността на кехлибара се приписва свойството да дарява притежателя си с дълголетие и дори безсмъртие. От тази смола са приготвяли лечебни мехлеми за рани, при лечение на кръвохрачене, при болести...

Как да изберем растения за аквариума

Колкото и да са красиви рибките и другите различни животинки, напълненият съд с вода без растителност е трудно да се нарече аквариум. Водораслите, освен че оформят декоративния завършек на аквариума, ...

Китайското градинско изкуство

Ландшафтният дизайн в Китай винаги се е смятал за изкуство. Създателите на градини в своите идеи и принципи са се ръководили от традиционните ценности на обществото и философските школи, позовавай...

Вашите рецепти за ястия с гъби

АНТОНИЯ КОЕВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО Гъби със сметана Прoдукти: 500 г гъби, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 2 ч.ч пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 200 г кашкав...

Начало