Още рецепти » 13 август

 13 август

ЗАКУСКА

Бухти с мая

Прoдукти: 300 г брашно, 150 г кисело мляко, 2 яйца, 100 г сирене, 10 г мая за хляб, 2 ч.л. захар, 1/2ч.л. сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко хладка вода и захарта. Оставяме я да втаса. От брашното, киселото мляко, настърганото сирене, втасалата мая и солта омесваме меко тесто. Разточваме го на дебела кора /дебелина около1,5-2 см/. Изрязваме от тестото бухти с диаметър 4-5 см и ги изпържваме в голямо количество сгорещена мазнина.

ОБЯД

Чорба с чесън

Прoдукти: 2 моркова, 1 малка глава целина, 2 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 скилидки чесен, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В 1 л вряща подсолена вода пускаме нарязаните на кубчета моркови и целина, настърганите на ситно ренде корени от магданоз, нарязания на ситно лук и скълцаните скилидки чесън. Варим на умерен огън. Когато омекнат зеленчуците, посоляваме и слагаме брашното, което сме запържили отделно до златисто в олиото и към което сме прибавили доматеното пюре, размито в 1 к.ч. бульон от зеленчуците. Докато сипваме запръжката, непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Поднасяме чорбата, поръсена с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Шаран с бира

Прoдукти: 1 шаран /около 1,5-2 кг/, 3 с.л. галета, 1 дафинов лист, 2 с.л. оцет, 1 бутилка светла бира, 1 глава лук, 1 лимон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на парчета, слагаме я в тенджера и заливаме с бирата и оцета. Варим на тих огън около 20 мин. Добавяме галетата, ситно нарязания лук, обелената половинка лимон, дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус. Когато шаранът се свари, нареждаме парчетата в чиния за сервиране и заливаме със соса от варенето, който преди това сме пасирали.

Баница с праскови

Прoдукти: 1 пакет /250 г/ фини кори, 500 г праскови, 1 к.ч. захар, 2 с.л. канела, 1 ч.л. канела, олио.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме прасковите от костилките, смесваме ги със захарта, галетата и канелата и разстиламе получената смес между корите, които предварително сме разделили на два пласта и сме положили първия в намаслена тава. Поръсваме баницата с мазнина и печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Макарони с чушки и зрял боб

Прoдукти: 500 г дребни макарони, 400 г сварен бял боб, 2 пиперки, 1 глава лук, 1 стрък целина, 1-2 скилидки чесън, 4-5 с.л. зехтин, 50 г доматено пюре, мащерка, джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, чесъна, целината и пиперките и ги запържваме в сгорещената мазнина. Щом омекнат, добавяме доматеното пюре, размито в 1 ч.ч. вода, подправяме с черен пипер и сол на вкус и поръсваме със стрита мащерка и джоджен. Варим 30 мин на тих огън и смесваме зарзавата със сварения и отцеден фасул. Отделно сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, прибавяме ги към останалите продукти, разбъркваме и поднасяме веднага.

Жълт крем с плодове

Прoдукти: 4 жълтъка, 1 ванилия, 2 с.л. брашно, 300 мл прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 500 малини /къпини, касис/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме един след друг жълтъците заедно с ванилията. Отделно размиваме брашното с такова количество студено мляко, че да получим рядка каша. В друг съд кипваме останалото мляко заедно със захарта. Постепенно прибавяме брашнената каша, като непрекъснато бъркаме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от огъня, прибавяме разбитите жълтъци и отново разбъркваме. Измиваме плодовете, разпределяме ги в стъклени чаши и ги заливаме с готовия крем. Слагаме десерта за 2 часа в хладилник и след това го поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Смученето на олио – лекарство за целия организъм

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Ето какво пише за този метод на лечение д-р И. Н. Каракул от киевския Съюз на ...

Как да подберем цветята у дома

Във въздуха на нашите жилища и офиси се намира голямо количество микроорганизми и вредни вещества. Дишаме лак, бои, изпарения от мебелите и работещата техника, никотин, пластмаса и др. Разбира се из...

Внимание: сезонни неприятности и опасности

Кърлежи, слънчева алергия, комари, медузи... Не им позволявайте да ви съсипят почивката, а намерете начин да се справите с тях. Комари Не е особено известен фактът, че сред комарите опасна е...

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Начало