ЗАКУСКА
Охлюви със сирене
Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 150 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите и намазваме всяка кора с разтопено масло. После ги нареждаме една върху друга и ги навиваме на стегнато руло. Нарязваме рулото на кръгчета, които нареждаме в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и останалото разтопено масло. Разпределяме плънката върху кръгчетата в тавата и ги печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.
ОБЯД
Градинарска чорба със зеле
Продукти за 4 порции: 2 глави лук, половин прясна зелка, 2 картофа, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 к.ч. олио, 2 ч.л. доматено пюре, 1 глава цвекло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме зелката 1 час в разреден оцет, отцеждаме и я нарязваме на тънки ивички. Сгорещяваме олиото и запържваме ситно нарязания лук. Наливаме 5 ч.ч. вода и варим на умерен огън. Когато водата заври, прибавяме зелето и нарязаните на кубчета целина, цвекло, моркови и картофи. Посоляваме и слагаме доматеното пюре, размито в 1 1/2к.ч. топла вода. Когато зеленчуците омекнат, наливаме прясното мляко и застройваме с разбитото яйце. Поднасяме чорбата, подкиселена с лимонов сок или оцет.
Тиква с ориз
Прoдукти: 1,5 кг тиква, 150 г ориз, 1 пакетче краве масло, 1 глава лук, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на парчета с дължина 4 см., посоляваме, заливаме с вода, колкото да покрие покрие парчетата и слагаме на огъня. Щом заври, прибавяме ориза. Посоляваме и варим ястието на тих огън. Малко преди да го свалим от огъня заливаме със запръжка от маслото, ситно нарязания лук и червения пипер.
Грис халва
Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Панирани моркови
Продукти за 4 порции: 800 г моркови, 130 мл олио, 1 с. л. масло, 1 к. ч. брашно, 1 к. ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 ч. л. захар, 200 г кисело мляко, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри моркови. Измиваме, обелваме и ги сваряваме цели със захарта и солта. Оставяме ги да изстинат, нарязваме ги на по-едри парчета и ги топим в предварително приготвената панировка от жълтъците, брашното, прясното мляко и разбитите на сняг жълтъци. Изпържваме ги в сгорещеното олио, поливаме ги с разтопеното масло и ги поднасяме с кисело мляко.
Ябълки с крем
Продукти за 4 порции: 4 ябълки, 40 г захар, 40 г конфитюр от ягоди, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче готова смес за пудинг /или за крем карамел/, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, разрязваме ги наполовина, отстраняваме сърцевината и леко ги задушаваме. Приготвяме крем от сместа за пудинг, млякото, захарта и ванилията. Слагаме във всяко парче ябълка по малко конфитюр и ги заливаме с готовия крем.
Някои смятат, че тя е опасно зомбиране. Други са убедени, че е панацея на всички болести. Къде е истината? Малко история Една от най-екзотичните и тайнствени професии, съществуващи в света, ...
Не бива да ограничавате празничната маса с бяло вино, варено пилешко и ориз, за да избегнете последствията от гощавката върху любимия килим или върху дивана. Предлагаме ви едно универсално ръководство...
Баница с грис Прoдукти: 500 г бяло брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сол, 250 мл хладка вода, 1,5 л прясно мляко, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. краве масло, 1 1/2ч.ч. грис, 6 яйца за плън...
САЛАТИ И ПРЕДЯСТИЯ Смесена салата с макарони Прoдукти: 300 г варено агнешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3...