Още рецепти » 08 декември

 08 декември

ЗАКУСКА

Солен кекс с шунка

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 6 с.л. олио, 3 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 200 г шунка, 50 г кашкавал, 40 г краве масло, смлян кимион, смлян черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с олиото и киселото мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Накрая слагаме сиренето, ситно нарязаната шунка, кимиона, черния пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркваме добре и изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Малко преди кекса да се опече напълно, поръсваме с настъргам кашкавал, слагаме парченца масло, след което допичаме.

ОБЯД

Супа от картофи и саздърма

Прoдукти: 500 г картофи, 250 г саздърма, 1 глава лук, 1 домат, 2-3 скилидки чесън, 3-4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги пускаме да се варят в 1 л подсолена вода, докато омекнат. Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, поръсваме червения пипер, прибавяме ситно нарязаните домати, разбъркваме и изсипваме запръжката в супата. После добавяме натрошената саздърма, подправяме със счукания чесън и сваляме от огъня.

Сарми в тесто

Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 1 1/2 ч.ч. брашно, 2 яйца, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от брашното, содата, 1 яйце и 1 ч.ч. вода. Разточваме кора с дебелина 2-3 мм и я нарязваме на правоъгълничета. Омесваме каймата с черен пипер и сол на вкус и я разпределяме върху тестените правоъгълници. После ги прегъваме и слепваме краищата им. Подреждаме така приготвените тестени сарми в намаслена тавичка, намазваме ги с разбито яйце и печем в умерена фурна.

Торта “Кармен”

Прoдукти: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 4 с.л. брашно, 2 с.л. какао; зa крема: 160 г краве масло, 2 ч.ч. смлени орехи, 1.5 ч.ч. захар,2 к.ч. прясно мляко, 2 ванилии, шоколад

Нaчин на приготвяне: Избиваме белтъците на твърд сняг. Прибавяме постепенно брашното, захарта, какаото и отделно разбитите жълтъци. Намазняваме и набрашняваме тортена форма и печем блата в загрята умерена фурна. Вадим го и с конец го разделяме хоризонтално на три части. Всяка част сиропираме със сироп, приготвен от 1 ч.ч. вода, 1 с.л. захар и есенция по избор. Пълним тортата с крем, приготвен по следния начин: Разбиваме с миксер на пяна омекналото на стайна температура масло със захарта. Прибавяме смлените орехи като доливаме по малко от млякото, което сме ароматизирали с ванилията. Когато намажем тортата отвсякъде, можем да я облепим с бадеми или орехи. Украсяваме отгоре с настърган шоколад.

ВЕЧЕРЯ

Черен дроб с ориз

Продукти за 4 порции: 600 г черен дроб, 200 г ориз, 2 глави лук, 4 червени чушки, 1 кубче зеленчуков бульон, половин пакетче краве масло, 15-20 маслини, 2 скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба и го нарязваме на хапки. Нарязваме лука и чушките на парченца и ги задушаваме 3-4 мин в маслото и малко вода. Прибавяме дроба и задушаваме, докато сместа остане на мазнина.Прибавяме ориза и разбъркваме, за да поеме мазнината. Подправяме със счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Прехвърляме сместа в намаслена тавичка, заливаме с бульона, който сме кипнали в 500 мл вода, поръсваме с нарязаните маслини, покриваме с алуминиево фолио и печем 20 мин в силна фурна. Накрая отстраняваме фолиото и оставяме ястието във фурната, за да хване коричка.

Пиян крем

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. захар за млякото, 4 жълтъка, 2 с.л. захар за жълтъците, 1 с.л. желатин, 2 ванилии, 3 с.л. ром, 4 белтъка, 1 к.ч. захар за белтъците, 100 г бишкоти, 1 ч.ч. плодове от конфитюр, сладко или компот, 1 к.ч. плодов сироп.

Нaчин на приготвяне: Загряваме прясното мляко до завиране заедно с 1 к.ч. захар и го отстраняваме от огъня. Разбиваме жълтъците с 2 с.л. захар и при непрекъснато бъркане наливаме към тях горещото мляко. Връщаме съда на огъня и бъркаме непрекъснато, докато сместа започне да се сгъстява. Преди да заври отстраняваме от огъня. Предварително накисваме желатина в 1 ч.ч. студена вода, а след това го разтопяваме на водна баня. Прибавяме го към крема заедно с ванилията и рома. Охлаждаме сместа, колкото да се полужелира, и добавяме белтъците, които сме разбили на сняг с 1 к.ч. захар. Накрая слагаме натрошените бишкоти и веднага разсипваме крема във формички. Нареждаме отгоре плодовете от сладкото и охлаждаме до температура 4-8°С. След това потапяме формичките за няколко секунди в гореща вода и ги обръщаме върху намокрени със студена вода чинийки. Поднасяме крема, полят с плодовия сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Делфиниум за образцовите градини

За древния ботаник Диоскорид неразтворените пъпки на цветето приличали на сивите делфини, които обитават Йонийско море. И той го кръстил делфиниум. Това е и днешното му ботаническо име, което използва...

Как да си приготвите настойка от алое?

Листата на алоето се стриват, заливат се с вода в съотношение 1:5 и се оставят да престоят един час. След това кипват 2-3 мин и се прецеждат през двоен пласт марля. Прилага се при кожни болести, възпа...

Как да си отгледате хмел

Обикновеният хмел (Нumulus lupulus) представлява тревисто двудомно многогодишно растение с виещи се четириръбести стебла, дълги до 6 м. Листата са разположени срещуположно, долните са три или петделни...

Да се научим да отказваме

Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...

Начало