ЗАКУСКА
Питки с бекон
Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.ч. вода, 1/2ч.л. сол, 10 г мая за хляб, 200 г пушен бекон.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да втаса. После от брашното, водата, солта и втасалата мая замесваме гладко тесто. Месим около 15 мин, след което разделяме тестото на 4 топки, завиваме го с кърпа и го оставяме за 30 мин на топло, за да втаса. Нарязваме бекона на малки кубчета, които разделяме на 4 равни части. След това прибавяме бекон към всяка от питките и ги месим отново 4-5 мин. Пак покриваме с кърпата и ги оставяме да втасват. Накрая ги нареждаме в намаслена тавичка, намазваме ги отгоре с вода, за да хванат лъскави корички и ги печем в умерено загрята фурна, докато порозовеят.
ОБЯД
Млечна супа с картофи и сирене
Продукти за 4 порции: 2 ч.ч. зеленчукова отвара, 2 ч.ч. прясно мляко, 2-3 картофа, половин глава лук, 1 с.л. брашно, 30 г краве масло, 4 с.л. натрошено сирене, ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Заливаме ги със зеленчуковата отвара, прибавяме 1 щипка сол и варим 10-15 мин. Приготвяме светла запръжка от половината масло, ситно нарязания лук и млякото. Разреждаме запръжката с млякото и я сипваме при сварените картофи. Посоляваме на вкус, поръсваме с ким и кипваме супата. Отстраняваме от огъня и прибавяме останалото масло. Разпределяме натрошеното сирене по чиниите за сервиране и го заливаме с готовата супа.
Гъби с ориз и тиквички
Продукти за 4 порции: 2 средно големи тиквички, 200 г гъби, 200 г ориз, 6 с.л. разтопено краве масло, 2-3 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол, 3-4 с.л., доматен сос за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза, отцеждаме и го попарваме с половината от маслото, което леко сме запържили. Обелваме тиквичките, нарязваме ги на малки кубчета, посоляваме и ги изпържваме в сгорещеното олио. Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в останалото масло. Смесваме ги с ориза и тиквичките. Поръсваме с черен пипер, разбъркваме леко и изсипваме в голяма чиния за сервиране. Поръсваме с настъргания кашкавал и поливаме наоколо с доматен сос.
Орехови пастички с бишкоти
Прoдукти: 200 г бишкоти, 2 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. пудра захар, 2 белтъка, вишни или череши от сладко, настърган шоколад, ром или коняк.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бишкотите на по три еднакви парченца и ги потапяме за съвсем кратко време в ром или коняк. След това слагаме между две еднакви по форма и големина парченца по една вишна или череша от сладко и с ръка оформяме гладки топчета. Разбиваме белтъците с пудра захар, прибавяме смлените орехови ядки и разбъркваме. От сместа с намаслени ръце правим питчици. В средата на всяка питка слагаме по едно топче от приготвените със сладко бишкоти и моделираме правилни топчици. Овалваме топчетата в настърган шоколад и ги слагаме в хартиени чашчици.
ВЕЧЕРЯ
Суфле със сирене и шунка
Прoдукти: 150 г натрошено сирене, 150 г нарязана на ситно шунка, половин пакетче масло, 100 г брашно, 600 мл прясно мляко, 4 яйца, сол, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото в емайлиран съд, прибавяме брашното и бъркаме 2-3 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме наведнъж топлото мляко като бъркаме енергично. Прибавяме шунката, сиренето, жълтъците и ситно нарязания магданоз и размесваме всичко добре. Накрая много внимателно прибавяме разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в дълбок съд, предварително намазан с масло и поръсен с брашно. Печем в затоплена до 200°С фурна около 30 мин.
Мляко с грис
Прoдукти: 1 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 40 г краве масло, 1-2 с.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Възвираме на огъня водата заедно с млякото и на тънка струйка сипваме гриса. Бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и подправяме с маслото, захарта и сол на вкус.
От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...
Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...
Виенски шницел Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене, Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва...
С какво ни привлича мозайката? Със своята дълговечност или с безкрайните възможности при избора на цветове и материали? Възможно е със създаването на мозаечно пано да чувстваме връзката с миналото или...