ЗАКУСКА
Кръгли банички
Прoдукти: 1 пакет фини кори /250 г/, 150 г сирене, 2 яйца, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с разбитите яйца и разтопеното масло. По средата на всяка кора по дължина разстиламе ивица от плънката. Навиваме корите на стегнати рула, които навиваме като охлюви. Нареждаме баничките в намаслена тавичка и печем до зачервяване в умерена фурна.
ОБЯД
Рибена супа с мляко
Продукти за 4-5 порции: 500 г риба, 1 глава лук, 2-3 резена целина, 1-2 моркова, 1 корен пащърнак, 1 с.л. краве масло, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме на огъня 5-6 ч.ч. подсолена вода и пускаме в нея едро нарязаните лук, целина, моркови и пащърнак. Варим 15 мин и прибавяме рибата. Когато рибата се свари, отделяме месото от костите и го слагаме в супник, а бульона прецеждаме. Разбиваме маслото с брашното и доматеното пюре, разреждаме сместа с горещото мляко и я сипваме в бульона. Оставяме го да ври няколко минути на огъня, подправяме го с лимонов сок и го сипваме в супника при рибата. Поднасяме супата, поръсена с черен пипер.
Тракийски рибен гювеч
Продукти за 5 порции: 750 г филе от скумрия, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 1/3 буркан паприкаш консерва, 1-2 домата, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. ориз, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибното филе на порции и посоляваме. Задушаваме в мазнината ситно нарязания лук. Когато поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета целина и моркови и също ги позадушаваме. След това слагаме паприкаша, червения пипер, ориза и ситно нарязания магданоз. Посоляваме, разбъркваме и изсипваме сместа в тавичка. Отгоре нареждаме рибата и върху всяко парче риба слагаме по кръгче от доматите. Заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Поръсваме опечената риба с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Щрудел с готови кори
Прoдукти: 2 пакетчета фини кори, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 кг ябълки /тиква/, 1 к.ч. натрошени бисквити, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче канела.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги настъргваме. Смесваме натрошените бисквити с орехите, захарта и канелата. Прибавяме ябълките. Разтваряме корите и намазваме с маслото всяка кора по дължина до половината. Покриваме със сухата половина и отгоре отново намазваме. Разстиламе надлъжно върху всяка кора част от плънката и ги завиваме на руло. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, нарязваме ги на парчета и отгоре отново ги намазваме с масло. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Шунка с карфиол на фурна
Продукти за 3-4 порции: 1 глава карфиол, 250 г шунка, 5 с.л. краве масло, 50 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода. Накъсваме го на дребни розички, половината от които нареждаме в огнеопорен съд. Нарязваме шунката на ситни кубчета, които поръсваме върху зелето. Върху нея разстиламе останалата част от зелето. Поръсваме със сгорещено масло и настъргания кашкавал. Заливаме ястието най отгоре с разбитите с млякото яйца и печем в силна фурна.
Печен крем
Прoдукти: 600 мл бита сметана, 4 големи жълтъка, захар
Нaчин на приготвяне: Нагряваме сметаната и я оставяме да заври само 30 сек. Прибавяме веднага жълтъците и бъркаме постоянно, докато сместа леко се сгъсти. Изсипваме в плитък съд (огнеупорен) и оставяме крема да изстива цяла нощ. Два часа преди сервиране напръскваме с малко захар и пъхаме за няколко минути в предварително нагрята фурна, за да се разтопи и карамелизира захарта.
Мандарината може с успех да се отглежда в домашни условия. Можете да присадите калеми на лимон или грейпфрут, но можете да се снабдите директно и с облагородени дръвчета. Търсете сорта Миягава Васе ил...
„Покажи ми къде живееш и ще ти кажа какъв си" - това е философията на Фен шуй, хилядолетното китайско изкуство, което ни учи как да подредим дома си така, че да привлечем на своя страна положител...
Лешникови целувки Прoдукти: 4 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 150 г лешници, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Бием белтъците със захарта на водна баня. Към получената гъста смес прибавяме счуканит...
Още при първа среща екзотичните антуриуми грабват очите и сърцето. В превод от латински името им означаво „опашато цвете". И това наистина е така - съцвети-ето, подобно на вирната опашка, стърчи ...