Още рецепти » 30 ноември

 30 ноември

ЗАКУСКА

Палачинки с кисело мляко

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.

ОБЯД

Крем супа от леща

Продукти за 4-5 порции: 300 г леща, 1-2 моркова, 1 стрък праз, 1 парче целина, 1 с.л. брашно, 3 с.л. разтопено олио, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, 30 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода, след което я слагаме да се вари. Щом заври прибавяме нарязаните на големи парчета лук, морков и целина. Сваряваме лещата, изсипваме я в цедка, отстраняваме корените и претриваме лещата през цедката. Запържваме брашното до златисто в сгорещеното олио, след което разреждаме с отварата от лещата. Прибавяме лещеното пюре и варим 5-6 мин на умерен огън. Малко преди да отстраним супата от огъня наливаме прясното мляко и посоляваме, а след като я оттеглим от огъня прибавяме маслото.

Мусака с картофено пюре

Продукти за 4 порции: 600 г кайма /смес/, 1 кг картофи, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 1 ч.ч. бульон, 30 г краве масло, черен пипер, мащерка, сол.

Нaчин на приготвяне: В мазнината и малко бульон задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме каймата и продължаваме да задушаваме, докато водата се изпари. Посоляваме, поръсваме подправките и заливаме с горещия бульон /или с гореща вода/. Варим петнадесетина минути на умерен огън в захлупен съд. Отделно приготвяме пюре от сварените картофи и млякото. Разстиламе половината пюре на дъното на намаслена тавичка, насипваме върху него каймата, а отгоре покриваме с останалото картофено пюре. Слагаме тук там парченца масло и запичаме мусаката

Козуначено руло

Прoдукти: 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 2 с.л. смес от олио и свинска мас, 1 к.ч. захар, настъргана лимонова кора, 1 щипка сол, хлебна мая, 200 г брашно, смлени орехи.

Нaчин на приготвяне: Забъркваме маята на рядка каша с малко прясно мляко, 1 с.л. захар и малко брашно. Оставяме на топло 45 мин, за да втаса. С втасалата мая и останалите продукти замесваме меко тесто и отново оставяме да втасва. Разточваме на дебела кора, намазваме с мармалад и смлени орехи и навиваме на руло. Слагаме в намазана кексова или продълговата форма. Оставяме да втасва. След това намазваме със жълтък и печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Език с гъби на фурна

Продукти за 6 порции: 1,5 кг език (телешки или свински), 1 морков, 2 глави лук, ароматни треви, 300 мл ябълково вино, 1 пакетче краве масло, 125 г гъби, 1 ч.л. брашно, 6 с.л. бяло вино, 50 г галета, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера езика заедно с ароматните билки и нарязаните морков и една глава лук. Наливаме виното и толкова вода, че да покрие продуктите с 1см. Когато водата заври, захлупваме и оставяме езика да се свари. Обелваме сварения език и го нарязваме на пръчици. Слагаме го в тава заедно с гъбите и малко масло. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. В отделен съд в малко масло задушаваме 1 глава ситно нарязан лук. Щом поомекне, прибавяме маслото и запържваме 2-3 мин. Наливаме виното и малко бульон от езика, за да получим гъст сос, който изсипваме върху езика. Разтопяваме останалата част от маслото, прибавяме галетата и заливаме отгоре. Печем при температура 190-200С, докато езикът не хване лека коричка.

Десерт без захар

Продукти за 4 порции: 100 г стафиди, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. грис, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме стафидите. Заливаме ги с млякото и ги оставяме да киснат около 1 час, докато набъбнат, след което слагаме на огъня. Когато млякото възври, сипваме 3 с.л. грис и 1 щипка сол. Варим сместа десетина минути на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме по желание и разливаме във формички, предварително изплакнати със студена вода. Оставяме крема на студено да стегне. После обръщаме формичките в чинийки за сервиране и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Растенията и изкуственото осветление

Болшинството растения, виреещи в стайни условия, получават минимално количество слънчева светлина, особено рязко този минимум се усеща през есента и зимата. В такива условия растенията се издължават, ...

НЮРНБЕРГ и блясъкът на Бавария

Неоспорима столица на Северна Бавария, Нюрнберг привлича целогодишно гости от всички краища на света. Претърпял огромни разрушения по време на Втората световна война, сега той е прекрасно възстановен ...

Болка в корема - сигнал за опасност

Апендиситът представлява възпаление на апендикса – къс червеобразен израстък, свързан към началната част на дебелото черво в дясната част на корема. При животните апендиксът има съществена роля в смил...

Покупка на диван – 10 златни правила

Колко често стоите в средата на мебелния магазин напълно загубени, слушайки магнетичното обяснение на продавача, безпомощно докосвайки немислимо скъпия диван или лавиците на подозрително евтината секц...

Начало