Още рецепти » 11 април

 11 април

ЗАКУСКА

Оризови палачинки с конфитюр

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. брашно, 4 яйца, сол, 1 с.л. пудра захар, 2 ванилии, 1 щипка настъргана лимонена кора, четвърт пакетче краве масло, конфитюр от сини сливи.

Нaчин на приготвяне: Варим ориза в леко подсоленото мляко, докато набъбне. Оставяме го да изстине и го смесваме със сметаната, брашното, разбитите яйца, захарта, ванилията и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре и от полученото тесто изпържваме палачинки в намазан с маслото и силно загрят тиган. Докато са още топли, намазваме палачинките с конфитюр и ги поднасяме, без да ги прегъваме или навиваме на руло.

ОБЯД

Супа с печен лук

Продукти за 4-5 порции: 5 глави лук, 2 ч.ч. настърган кашкавал, 2-3 ч.ч. бульон, 1-2 к.ч. сметана, 1 к.ч. суха смес за картофено пюре, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 4 с.л. краве масло, подправки

Нaчин на приготвяне: Запичаме нарязания на колелца кромид лук и го пасираме. Разтопяваме маслото в тенджера с дебело дъно и наливаме зехтина. Прибавяме пюрето от лука и при непрекъснато бъркане постепенно наливаме бульона. Варим до готовност, после прибавяме картофеното пюре, поръсваме смлените орехи, наливаме сметаната и намаляме огъня. Накрая обработваме с пасатора, овкусяваме и сервираме супата, поръсена с кашкавала.

Леща със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 500 г леща, 2 моркова, 2 глави лук, 2 домата /пресни или от консерва/, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, чубрица, мащерка, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и чесъна, а морковите нарязваме на кръгчета. Обелваме доматите и ги нарязваме на парченца. Сипваме продуктите в сгорещеното олио и ги задушаваме. Слагаме лещата в тенджера с 1,5 л студена вода. Прибавяме задушените зеленчуци, стритите чубрица и мащерка и сол на вкус. Захлупваме и оставяме ястието да ври на слаб огън, докато се свари лещата. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пържени ябълки в тесто

Прoдукти: 4 сочни възкисели ябълки, канела, захар, мазнина за пържене; зa тестото: 150 г брашно, 1 к.ч. светла бира, 1 жълтък, 2 белтъка, 1 с.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме на средно гъста каша брашното, жълтъка, захарта за тестото, малко сол и бирата. Оставяме сместа да почива около половин час на топло място. След това внимателно прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Обелваме ябълките, отстраняваме внимателно семенната част и ги нарязваме на кръгчета, дебели около 1см. Потапяме кръгчетата в приготвеното тесто и ги изпържваме от двете страни в сгорещено олио. Изваждаме ги, оставяме ги малко да се отцедят и ги поръсваме със пудра захар, размесена с канела.

ВЕЧЕРЯ

Гювечета с тиквички

Прoдукти: 1 кг тиквички, 250 г сирене, 4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, копър, магданоз, олио, сол, галета.

Нaчин на приготвяне: Намазваме дъното на гювечетата с мазнина. Измиваме, обелваме и нарязваме тиквичките на колелца. Подреждаме в гювечетата два реда тиквички, които посоляваме на вкус. Поръсваме с натрошено сирене. Разбиваме 3 от яйцата и слагаме от тях във всяко гювече. Поръсваме със ситно нарязани копър, магданоз и чесън. Отгоре нареждаме още два реда тиквички. Заливаме с млякото, в което е разбито другото яйце. Поръсваме с галета. Захлупваме и печем в предварително загрята фурна. Малко преди да извадим гювечетата от фурната, махаме капака, за да може ястието да се зачерви.

Маслен лешников крем

Прoдукти: 200 г пудра захар, 5 жълтъка, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 суп. л. брашно, 200 г масло, 100 г солени лешници, 1 лъжичка коняк, ванилия.

Нaчин на приготвяне: Слагаме на огъня захарта с жълтъците, млякото и брашното и бием с тел, докато се сгъсти. Продължаваме да бием - да се сгъсти. Отделно разбиваме маслото и към него прибавяме жълтия крем, изпечените и смлени лешници, коняка и ванилията.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

РАЗРЕШЕНИ ИНСЕКТИЦИДИ – 2017 г., II част

ЛАМБАДА 5 ЕК - Ябълки: Ябълков плодов червей(Cydia pomonella) - 15 мл/дка. Пшеница: вредна житна дървеница (ларви) - 12,5 мл/дка; вредна житна дървеница (имаго) - 20 мл/дка. ЛАМДЕКС 50 КС - при до...

Кога кафето е опасно за сърцето?

Въпросите около кафето и сърцето са често коментирани - от консуматори до учени. Не е чудно, че дори научните данни са противоречиви! Но за едно има единомислие - то е, че кафето не фигурира в списъка...

Как да сготвим заек?

Печен заек Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол Нaчин на приготвя...

Да направим КЕБАП

Винен кебап с гъби Продукти за 5 порции: 750 г свинско филе, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, половин лимон, 10-12 зърна черен пипер, суха чубри...

Начало