Още рецепти » 21 март

 21 март

ЗАКУСКА

Баница със сух хляб

Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме филийките от сухия хляб на половинки и ги потапяме в смес от 4 ч.ч. прясно мляко, 1 разбито яйце и 1 щипка сол. След това ги нареждаме в намаслена тавичка. Когато оформим по този начин 1 пласт, разстиламе върху него смес от останалото мляко, 2 разбити яйца и натрошеното сирене. Отгоре покриваме с останалите потопени в мляко филийки. Заливаме баницата първо с разтопеното масло, а след това – с газираната вода. Печем в силна фурна, докато порозовее. Поднасяме я топла.

ОБЯД

Шопска супа

Продукти за 4 порции: 2 глави целина, 1-2 с.л. олио, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. кисело мляко, 2 жълтъка, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме целината и я настъргваме. Прибавяме олиото, посоляваме и задушаваме на слаб огън, докато омекне. Наливаме 4-5 ч.ч. вряла вода, посоляваме и оставяме супата да уври. Преди да отстраним от огъня наливаме прясното мляко. Застройваме готовата супа с жълтъците, разбити с 1 к.ч. кисело мляко.

Печена риба с кашкавал

Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 6 с.л. мазнина, 300 г кашкавал, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Напръскваме рибата с лимонов сок и посоляваме. Оставяме я да постои 15 мин. Подреждаме рибата в тавичка с мазнината и печем в умерена фурна, като периодично обливаме с маазнината. Опечената риба наръсваме с магданоз и настъргания кашкавал и запичаме, докато кашкавалът се разтопи и поруменее.

Ориз с компот от праскови

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 жълтък, 1 ч.л. краве масло, 1 ванилия, 1 компот от праскови, 1 1/2 с.л. нишесте.

Нaчин на приготвяне: От ориза, млякото и захарта сваряваме гъста каша. Щом отстраним от огъня, подправяме с жълтъка, разбит с маслото и ванилията. Изсипваме сместа в къдрава форма, изплакната със студена вода, и оставяме да замръзне. Обръщаме в подходяща чиния, и отгоре нареждаме отцедени и нарязани на филийки праскови от компота. В основата на сладкиша също нареждаме половинки праскови. Отделяме 1 1/2 ч.ч. сок от компота, размиваме в него нишестето и сваряваме крем. Бъркаме крема, докато се охлади, и заливаме с него ориза и плодовете.

ВЕЧЕРЯ

Кренвирши на фурна

Прoдукти: 6 кренвирша, 6 тънки филийки пушени гърди, 200 г кашкавал, 1 1/2 ч.ч. доматен сок, 1 с.л. горчица, мащерка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме кренвиршите по дължина, но не до края. Намазваме ги с горчица и ги напълваме с дълги кашкавалени лентички. Завиваме ги с пушените гърди и захващаме краищата с клечки за зъби. Сгорещяваме доматения сок, посоляваме и подправяме с мащерка и черен пипер на вкус. Прибавяме останалия настърган кашкавал, разбъркваме и изсипваме соса в тавичка. Нареждаме отгоре кренвиршите и печем 15-20 мин в умерено загрята фурна.

Грисови топки

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 60-70 г грис, половин ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Варим гриса с млякото, докато получим много гъста каша. Когато кашата изстине, прибавяме към нея едно по едно яйцата и содата. Разбъркваме и от получената смес правим топчета, които пържим в сгорещено олио. След като изстинат, заливаме със захарен сироп, който сме получили, като сме варили в продължение на 5 мин разтворената в 300 мл вода захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Запознайте се с дървовидните лилиуми

През последните години на нашия пазар се появиха т.нар. дървовидните лилиуми и веднага привлякоха вниманието на приятелите на цветята. Не се различават от обикновените Дървовидните лилиуми, ...

Вкусни шницели

Виенски шницел Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене, Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва...

Освежете жилището с декоративни лепенки

Цветята са неотменна част от нашия дом и неговата украса. Става дума не само за живи цветя, а и за цветни шарки, орнаменти, рисунки и фотографии, които в последно време присъстват практически във всич...

Събирайте здраве от морето

Шумът на вълните, писъкът на чайките, мирисът на водорасли и риба, нежният морския бриз – това са нещата, за които си мечтаем всяко лято. Но освен да почиваме на морето, можем да използваме природните...

Начало