ЗАКУСКА
Солен кекс с шунка
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 6 с.л. олио, 3 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 200 г шунка, 50 г кашкавал, 40 г краве масло, смлян кимион, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с олиото и киселото мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Накрая слагаме сиренето, ситно нарязаната шунка, кимиона, черния пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркваме добре и изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Малко преди кекса да се опече напълно, поръсваме с настъргам кашкавал, слагаме парченца масло, след което допичаме.
ОБЯД
Селска кремсупа
Продукти за 4 порции: 2 ч.ч.сметана, 1 ч.ч. пресен грах, 2 картофа, 1/3 малък патладжан, 1/2 глава целина, 1 домат, 1 чушка, 1 връзка магданоз, 1-2 скилидки чесън, 1 ч.л. риган, 1 стрък копър, 1 листо мента, 1 голяма бучка краве масло, подправки на вкус
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците и ги варим на тих огън в подсолена вода, към която сме прибавили половината от маслото. Когато омекнат прибавяме претрития домат, но без семки, наситнените зелении, подправките и сметаната. Опитваме на вкус, пускаме още малко масло за аромат, похлупваме и доваряваме супата. Пасираме до гладка смес и сервираме.
Подлучена скумрия
Продукти за 4 порции: 1 кг скумрия, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. обелени и настъргани домати, 5-6 скилидки чесън, половин лимон, магданоз, черен пипер, захар и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме настърганите домати в емайлирана или пръстена тавичка и поръсваме с дребно нарязаните магданоз и чесън. Слагаме малко захар, за да се омекоти киселия вкус на доматите, и сол на вкус. Отгоре подреждаме нарязаната на порции и посолена риба. Поръсваме с черен пипер, поливаме с олиото и печем в умерена фурна.
Сусамов сладкиш
Прoдукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.ч. брашно, 4 с.л. сусам, 3 с.л. счукани орехови ядки, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. канела, сол, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме последователно олиото, киселото мляко, в което сме разтворили содата, сусама, орехите, подправките и брашното. Посоляваме и омекваме меко тесто, което изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка. Печем в умерено загрята фурна. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Гъби с яйца
Прoдукти: 750 г пресни гъби, 5 яйца, 1-2 глави лук, 5 с.л. олио, 100 г краве масло, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Почистените, измити и нарязани гъби сваряваме в леко подсолена вода. Отцеждаме и ги задушаваме в сгорещеното олио заедно с нарязания лук. Прибявяме маслото, разбитите яйца, черен пипер и сол. Разбъркваме добре и пържим до побеляване на белтъка.
Крем “Ванилия”
Прoдукти: 2 чаени чаши прясно мляко, 3 жълтъка и 3 белтъка, 2 равни супени лъжици брашно, 12-15 бучки захар, 2 чаени лъжички захар на пясък, 2 праха ванилия.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в една част от студеното мляко и го прибавяме към останалото мляко, в което сме разтопили бучките захар и сме разбили жълтъците. Изсипваме сместа в подходящ съд и непрекъснато бъркаме върху слаб огън, докато се посгъсти. Сваляме от огъня, прибавяме ванилията, разсипваме на порции и оставяме да изстине. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг и украсяваме изстиналия крем със снежни купчинки.
Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...
Крем сладолед с кисело мляко Прoдукти: 4 кофички кисело мляко смес /или 6 кофички краве кисело мляко/, 500 г захар, 4 жълтъка, 1-2 с.л. какао, 1-2 с.л. какао, настърганата кора на 1 лимон, 1-2 в...
Легендите и загадъчните истории за нея са безброй. Преди е красила кралските дворци, днес можем да я отгледаме у дома. Митове и легенди Преди 2500 години китайският мъдрец Конфуций препоръчв...
От гледна точка на анатомията черният дроб е най-големият орган, разположен е в корема, плътно под диафрагмата вдясно. Но по-важни са неговите функции. Науката е установила, че без черен дроб не може...