ЗАКУСКА
Питки с кайма
Прoдукти: 500 г готово тесто, 500 г кайма, 200 г сирене, 250 г кашкавал, 3 яйца, 3-4 лъжици олио, 2 лъжици кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на 20 еднакви части и от всяка оформяме топка, а после я разточваме на питка с диаметър 12-13 см. Омесваме каймата с натрошеното сирене, кашкавала, яйцата (отделяме 1 жълтък), олиото, киселото мляко, черния пипер и сол на вкус. Разделяме каймата на 10 равни части и всяка слагаме върху една от десетте питки във форма на сплескано кюфте. Покриваме с останалите десет питки и защипваме краищата им добре. Нареждаме питките една до друга в намаслена тава, намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерена фурна 35 минути.
ОБЯД
Рибена чорба
Прoдукти: 750 г риба, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 корен от магданоз, 2 с.л. брашно, 1 жълтък, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олиото нарязания на ситно лук, прибавяме част от брашното, разбъркваме, наливаме 6 ч.ч. вода и щом бульонът кипне, пускаме магданозените корени, нарязани на парчета. След като поври, пускаме осолената, нарязана на парчета и оваляна в брашно риба. Посоляваме на вкус, а когато чорбата уври добре, подкиселяваме с лимонов сок и застройваме с жълтъка. Поднасяме чорбата, поръсена с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Агнешко фрикасе
Прoдукти: 600 г агнешко месо, 2 моркова, 1 глава лук, 1 парче целина, 1 к.ч. брашно, 60 г краве масло, 1 жълтък, 1 с.л. лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го слагаме в тенджера. Наливаме вода, колкото да го покрие, и прибавяме целите моркови, главата лук, срязана на две, и парчето целина. Варим на умерен огън. Щом месото омекне, го изваждаме и прецеждаме бульона. Отделно правим светла запръжка от леко препеченото брашно и разтопеното масло. Разреждаме с прецедения бульон и варим 15 мин. Застройваме получения сос с разбития жълтък и лимоновия сок и с него заливаме месото при поднасяне на масата.
Сладък млин
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 с.л. оцет, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, солта, оцета, 1 с.л. олио и малко хладка вода замесваме меко тесто. Разделяме тестото на 12 топки, които потапяме в олиото, изваждаме, покриваме с кърпа и ги оставяме да почиват 1 час. Разтегляме топките на кори и ги нареждаме надиплени в намаслена тавичка. Разбъркваме накълцаните орехи със захарта и малко затоплена мазнина. Разпределяме тази смес върху млина и го изпичаме в гореща фурна. Още топъл го поръсваме с подсладена вода, за да се задуши и омекне.
ВЕЧЕРЯ
Спагети с чесън и зехтин
Прoдукти: 500 г спагети, 5-6 скилидки чесън, 5-6 с.л. зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Още топли ги смесваме с едро нарязания чесън и зехтина. Разбъркваме много добре и оставяме спагетите да престоят няколко минути преди да сервираме.
Тригуни
Прoдукти: 400 г готови кори, 80 г брашно, 100 г захар, 100 г смлени орехи, 2 яйца, 1/2 пакетче бак-пулвер, 100 г краве масло; зa сиропа: 400 мл вода, 400 г захар, ванилия, 1 щипка лимонена кисе-лина.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме на части пресятото с бакпулвера брашно и орехите, като разбъркваме добре. Нарязваме корите на ленти с широчина 5 см. В края на всяка лента слагаме от плънката и завиваме на триъгълник. Нареждаме тригуните в намаслена тавичка, поливаме ги с разтопеното масло и ги печем в умерена фурна, докато поруменеят. През това време сваряваме сиропа. Заливаме изстиналите тригуни с горещия сироп и ги оставяме да се напоят.
Още края на 50-те - началото на 60-те години се заражда интересът към мебелите с проста геометрична конструкция, към стъклото и пластмасата в интериора. Появяват се и веднага добиват популярност малки...
За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...
Пушени ребра със зрял фасул Прoдукти: 500 г пушени свински ребра, 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена...
Козунак венче с боядисани яйца Прoдукти: 500 г бяло брашно, кубче прясна мая, 220 г прясно мляко, 100 г захар, 1 ч. ч. бели стафиди, 3-4 с. л. ром, настърганата кора на 1 лимон, 1/2 ч. ч. обелени и ...