ЗАКУСКА
Домашни кифлички
Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.
ОБЯД
Телешко варено
Прoдукти: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагами едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.
Руло с месо и домати
Прoдукти: 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. брашно, щипка сол; зa плънката: 300 г кайма, 1-2 глави лук, 1 –2 доматчета, 150 г пушено сирене, 6-7 гъби, 200 г лапад, черен пипер, магданоз, кашкавал за поръсване.
Нaчин на приготвяне: От продуктите за палачинката приготвяме тесто и оформяме голяма палачинка. Печем я в умерено загрята фурна в тавичка с размери 30 х40 см, в която предварително сме загряли 100 г масло. За плънката запържваме каймата, доматите, лука и гъбите. Прибавяме нарязаното на малки късчета пушено сирене, магданоз, черен пипер и сол. Плънката изсипваме по средата на палачинката, завиваме на руло и поръсваме с настърган кашкавал. Връщаме рулото във фурната и печем няколко минути, докато се разтопи кашкавала.
Френски пудинг „Карамел”
Прoдукти: 80 г захар, 70 г масло, 70 г брашно, 300 мл прясно мляко, 6 яйца, 1 пакетче ванилена за-хар, 200 г сметана, 2 с. л. пудра захар за украсяване.
Нaчин на приготвяне: Захарта карамелизираме в съд с по-дебело дъно и заливаме с млякото. След като карамелът се разтвори, дръпваме съда от огъня и прибавяме леко разтопеното масло, ванилената за-хар, брашното и един по един жълтъците. Накрая, без да спираме бъркането, изсипваме белтъците, разбити на твърд сняг. Тестото слагаме в по-малък съд и печем на водна баня 45 минути. Готовия пудинг охлаждаме на стайна температура и тогава изваждаме от съда. Поднасяме го полят със сметана, разбита с пудра за-хар. Можем да украсим с плодове според сезона.
ВЕЧЕРЯ
Виенски шницел
Прoдукти: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене,
Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.
Ягодов мус с малинов ликьор
Прoдукти: 300 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 100 г захар, 1 с.л. малинов ликьор, 8-10 г желатин, 2 белтъка, 1-2 с.л. сладко от портокалови и лимонови кори
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме желатина в студена вода, изцеждаме, намачкваме го и разтваряме с ликьора на слаб огън. Изчистваме ягодите, измиваме ги и подсушаваме. После ги намачкваме и пасираме до гладка смес, след което прекарваме през тензух или цедка. Добавяме желатина и отново разбъркваме. Изсипваме захарта в тенджера, доливаме приблизително същото количество вода и оставяме да заври, за да получим сироп. Сваляме го от огъня и оставяме да изстине. През това време бием белтъците на сняг и прибавяме захарния сироп, като бъркаме непрекъснато с пасатор. Разбиваме и сметаната с пюрето от ягоди. Съединяваме двете смеси. Слагаме полученото в намокрена или намаслена кръгла форма и оставяме в хладилника за няколко часа. После обръщаме в подходяща чиния и украсяваме със сладко, сметана и цели плодове.
За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...
Калцеоларията (Calceolaria), наричана пантофче, произхожда от Южна и Централна Америка. Родът й е голям - представен е от около 200 вида тревисти, полухрастовидни и храстовидни растения. Като саксийно...
Шотландия – страна на гайдите, благородническите кланове и замъците. Трудно е човек да направи връзката между колорита и изтънчеността на една формална градина и суровия климат на тази северна страна....
Цъфтящият дрян (Cornus) е едно от най-популярните декоративни дървета в Америка. Среща се както диворастящ, така и култивиран, ефектният вид и малките му размери го правят много подходящ за озеленяван...