Още рецепти » 26 май

 26 май

ЗАКУСКА

Пържени фльонги

Прoдукти: 100 г краве масло, 100 г захар, 2 яйца, 4 с.л. прясно мляко, 500 г брашно, 1 бакпулвер, 1 к.ч. олио, 1 ванилия и пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме захарта, маслото и яйцата на пяна. Прибавяме млякото и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме меко тесто, което разточваме върху набрашнена маса на правоъгълна кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората ленти с дължина 10 см и ширина 2 см. Връзваме ги на фльонги и ги пържим в кипящото олио до златисто оцветяване. Отцеждаме ги върху сито, поръсваме ги обилно със смесената с ванилията пудра захар и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Млечна кремсупа с царевица

Продукти за 4 порции: 600 г сварена или консервирана царевица, 2 картофа, 1 глава лук, 1 л прясно мляко, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 дафинов лист, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и пържим още 1-2 мин. Поръсваме брашното и при непрекъснато бъркане наливаме млякото. Изчакваме супата да заври, прибавяме дафиновия лист, посоляваме и сипваме половината от царевицата. Варим 15-20 мин, оставяме супата да поизстине, изваждаме дафиновия лист и пасираме. Прибавяме останалата царевица, загряваме няколко минути на огъня и поднасяме.

Агнешки дреболии на фурна

Продукти за 4 порции: 800 г агнешки дреболии, 2 глави лук, 2 връзки зелен лук, 40 г краве масло, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в подсолена вода заедно със стария лук, нарязан на четвъртинки. Отцеждаме сварените дреболии и ги нарязваме. Нарязваме пресния лук на ситно и го задушаваме в маслото заедно с дреболиите. Прехвърляме сместа в намаслена тавичка, наливаме малко топла вода и печем в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Арабско реване

Прoдукти: 7 яйца, 450 г бяло брашно, 400 г кисело мляко, 350 г захар, 1 бакпулвер или 1 ч.л. сода за хляб, настъргана лимонова кора; зa сиропа: 750 г захар, 2 ч.ч. вода, 1 ванилия

Нaчин на приготвяне: Бием в тенджерка с дебело дъно на тих огън яйцата и захарта до стопяването на захарта. Сваляме от огъня и продължаваме биенето като прибавяме на порции пресятото с бакпулвера брашно и киселото мляко. Ароматизираме с ванилия и малко настъргана лимонова кора. Намасляваме и набрашняваме продълговата тавичка, изсипваме тестото и печем в затоплена силна фурна. В това време сваряваме гъст сироп и заливаме с него още топлото реване. Покриваме с чиста кърпа и оставяме сладкиша добре да се напои.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от гъби и спанак

Прoдукти: 400 г пресни гъби, 200 г спанак, 4 големи картофа, 4 яйца, 3 с.л. брашно, сушена мащерка, сол, брашно за овалване, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Почистените гъби сваряваме в малко вода до омекване, отцеждаме и ги нарязваме на ситно. Задушаваме спанака в подсолена вода, отцеждаме го и нарязваме на ситно. Сварените и намачкани картофи смесваме с гъбите и спанака. Прибавяме 2 яйца, 1 щипка сушена мащерка, брашно и сол на вкус. Разбиваме добре сместа и от нея оформяме кюфтета. Панираме ги последователно в брашно и останалите яйца и пържим до златисто.

Ягодов крем

Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 кофичка сметана, 500 г ягоди, 3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Слагаме киселото мляко в торба от тензух и го оставяме няколко часа да се изцеди. Разбиваме сметаната с пудрата захар и я смесваме с изцеденото кисело мляко. Приготвената смес разсипваме в чаши за шампанско, така че да напълним чашите до половината. Върху разлятата смес нареждаме с връхчетата нагоре добре измитите и отцедени ягоди. Преди сервиране поръсваме крема с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Да направим пудинг

СОЛЕНИ Пудинг с кашкавал Прoдукти: 500 г кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4 с.л.брашно, сол. Нaчин на приготвяне: Размиваме млякото в брашното и сваряваме сместа на умерен огън. Кога...

Капри – любимо място на богове и императори

От брега на Неапол Капри изглежда като огромен къс скала, захвърлен в морето, и с нищо не загатва за приказната си красота. До острова можете да стигнете с корабче от Неапол или Соренто. За 40 мину...

Басейните в къщата и двора

С басейна и барбекюто, като с никои други елементи на къщата и двора, са свързани спомени и мечти. Басейнът не е само удоволствие, той е и естетика - трябва да се вписва сполучливо в архитектурния об...

От какво се нуждаят хризантемите

Очарователните и пищни хризантеми украсяват градините от юли до късна есен, когато повечето растения отдавна са завършили своя цъфтеж и вече се готвят за следващия сезон. Независимо от дъждовете, ветр...

Начало