Още рецепти » 25 януари

 25 януари

ЗАКУСКА

Попара с кисело мляко, запечена в гювече

Продукти за 1 гювече: 100 г сирене, 50 г краве масло, 2 филии бял хляб, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Намазваме гювечето с масло и слагаме в него хляба, нарязан на малки залъци. Натрошаваме отгоре по-голямата част от сиренето. Слагаме маслото, захлупваме и запичаме във фурната,докато хлябът се зачерви. Отделно разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме останалото натрошено сирене и заливаме гювечето с тази смес. Връщаме отново във фурната и без да захлупваме допичаме до зачервяване на заливката.

ОБЯД

Супа пюре от картофи

Прoдукти: 500 г картофи, 1 глава кромид лук, четвърт целина, 1 морков, 50 г масло, 1 л вода, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука, целината, моркова и картофите, нарязваме ги на ситно и ги сваряваме в малко количество подсолена вода. Разбиваме зеленчуците с миксер или ги претриваме през гевгир. Заливаме полученото пюре с останалото количество вряща вода, посоляваме и кипваме на огъня. Подправяме супата с маслото и черния пипер.

Каша от кисело зеле

Прoдукти: 1 к.ч. брашно, половин средно голяма кисела зелка, 3-4 с.л. олио, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на тънки ивички. Заливаме с вода, колкото да покрие зелето, и варим на умерен огън, докато омекне. Прибавяме олиото и пържим, докато зелето стане златисто. При непрекъснато бъркане сипваме леко препеченото брашно. Наливаме зелев сок, докато получим рядка каша. Варим на огъня, като продължаваме да бъркаме. Когато кашата се сгъсти, отстраняваме от огъня и поръсваме с черен пипер.

Кексчета с орехи

Прoдукти: 2 яйца, 2/3 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч смлени орехи, 2 ванилии, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 3-4 с.л. олио.

Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и объркваме хубаво сместа. В подмазани с олио формички сипваме по 2 супени лъжици. Подреждаме формичките в голяма тава и печем в умерено загрята фурна. Изваждаме кексчетата от формичките, като наливаме студена вода в тавата.

ВЕЧЕРЯ

Панирани моркови

Прoдукти: 800 г моркови, 130 мл олио, 1 с. л. масло, 1 к. ч. брашно, 1 к. ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 ч. л. захар, 200 г кисело мляко, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри моркови. Измиваме, обелваме и ги сваряваме цели със захарта и солта. Оставяме ги да изстинат, нарязваме ги на по-едри парчета и ги топим в предварително приготвената панировка от жълтъците, брашното, прясното мляко и разбитите на сняг жълтъци. Изпържваме ги в сгорещеното олио, поливаме ги с разтопеното масло и ги поднасяме с кисело мляко.

Плодове със сметана

Прoдукти: 2 ябълки, 2 портокала, 200 г стафиди, 1/2 к.ч. ром, 4 кофички сметана, 2 1/2 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Обелваме портокалите и ябълките и ги нарязваме на парченца, смесваме ги със стафидите и ги заливаме с рома. Разбъркваме добре плодовете и ги разпределяме в чинийки, поръсваме с половин ч.ч. захар. Разбиваме сметаната с останалата захар и я разпределяме върху плодовете. Сервираме десерта охладен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пречистваме кръвта с лечебни растения

Обикновено през пролетта и есента ни препоръчват да изчистим организма си от натрупаните токсини. Много хора се подлагат на немислими процедури, аз винаги съм била и оставам противник на насилието над...

Чай или кафе?

Всички диетолози ни препоръчват топла напитка на закуска? Чудесно, но каква да е тя? Чаят заема второ място след водата в класацията за най-консумираните течности в света. Без значение дали е ч...

Антуриумът – украса за всеки дом

Сред пищната зеленина на листата на дълга дръжка се разтваря червено гланцово покривало. Над него се извисява съцветието. Необичайната форма на цветовете е причина да наричат антуриума цвете на любовт...

На гости на Златна Прага

Съществува легенда, че принцеса Либуз, най-високопоставената жена в племето на чехите, притежавала дарба да вижда в бъдещето. Тя предсказала появата на град над река Вълтава, в който ще бъде построен ...

Начало