Още рецепти » 15 май

 15 май

ЗАКУСКА

Бърз тутманик

Прoдукти: 4 яйца, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 равна ч. л. сода за хляб, 3 с. л. олио, 1 ч. л. сол, брашно за средно гъсто тесто (като за кекс); зa плънката: 1 ч. ч. грах, 2 бр. червени чушки, 1 глава лук (или 2 стръка пресен), чубрица, магданоз, копър, 1 ч. ч. натрошено сирене.

Нaчин на приготвяне: В малко вода задушаваме зеленчуците, отцеждаме и прибавяме натрошеното сирене. От посочените продукти замесваме средно гъсто тесто, прибавяме приготвената плънка и объркваме добре. Печем в намазана с мазнина и набрашнена тавичка в умерена фурна.

ОБЯД

Пилешка супа с моркови

Продукти за 4-6 порции: 500 г пилешко месо, 200 г моркови, 2 пиперки, 1 стрък праз, 2-3 домата, 50 г фиде, 1-2 листа целина, магданоз, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, изваждаме го и го обезкостяваме. Връщаме нарязаното на парченца месо в бульона и прибавяме ситно нарязаните праз, моркови и чушки. Варим супата на умерен огън. Няколко минути преди да отстраним от огъня прибавяме натрошеното фиде и обелените и настъргани домати. Отстраняваме готовата супа от огъня, подправяме я с лимонов сок и поръсваме със ситно нарязани листа от целина и магданоз.

Телешко, задушено с пресен лук

Продукти за 4-5 порции: 800 г телешко месо без кости, 1 с.л. винен оцет, 2 връзки пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. олио, 5-6 домата, 6-7 скилидки чесън, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, измиваме го, подсушаваме го и го нарязваме на хапки. Заливаме парченцата месо с 1,5 л хладка вода, в която сме сложили винения оцет. Прибавяме ситно нарязания пресен лук и червения пипер, посоляваме на вкус и варим без да захлупваме, докато се изпари водата. Тогава слагаме олиото и обелените и настъргани на едро ренде домати. Захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато месото омекне напълно. Няколко минути преди да отстраним от огъня прибавяме много ситно нарязаните скилитки чесън. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.

Баклава с нахут

Прoдукти: 1/2 ч.ч. нахут, 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 пакетче бакпулвер, 2 яйца, 1 печена готова кора /по възможност домашна/

Нaчин на приготвяне: Запичаме предварително нахута, смиламе на ситно с орехомелачка и постепенно добавяме всички продукти. Полученото изсипваме върху кората, отгоре покрита с тънък слой масло, разтопено добре, но не и препържено. Завиваме няколко рула, слагаме ги в подходящ подмазан съд и печем. После нарязваме на баклавички, които щом изстинат, заливаме със сироп, ароматизиран с малко лимонов сок.

ВЕЧЕРЯ

Макарони в гювечета

Продукти за 4 гювечета: 200 г по-ситни макарони, 200 г шунка, 200 г сирене, 4 тънки резена кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 500 мл прясно мляко, 2-3 яйца, 1-2 домата, черен пипер, сол, 2-3 с.л. галета, 60 г масло.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в повече вода и ги отцеждаме. Намазваме гювечетата с масло и ги наръсваме с галета. Сипваме част от макароните. Нарязваме на кубчета шунката и я разбъркваме с натрошеното или настъргано сирене. Разпределяме тази смес върху макароните в гювечетата и покриваме с останалата част от макароните. Правим заливка от прясното и киселото мляко, яйцата и малко сол. Поливаме гювечетата, като заливката трябва да е по-ниско от нивото на макароните. Отгоре слагаме резенчета домат, поръсваме с черен пипер и поставяме бучка масло. Запичаме в умерена фурна. Като поизстинат малко, внимателно ги обръщаме в други гювечета или, ако не разполагаме с такива - в тавичка. Отгоре слагаме резените кашкавал и отново ги слагаме за малко във фурната - да се разтопи и запече кашкавалът.

Кайсии със сметана

Прoдукти: 500 г сушени кайсии, 500 г захар, 500 мл сметана, 100 г смлени бадемови ядки.

Нaчин на приготвяне: Кайсиите накисваме за една нощ във вода. На сутринта ги отцеждаме, сла-гаме в тенджера и наливаме вода, колкото да ги покрие. Варим ги 20 минути. След това отливаме половина-та вода, а към останалата с кайсиите прибавяме захарта и варим още 30 минути. Изстиналите кайсии изсип-ваме в голяма плоска чиния. Разтваряме ги и във всяка слагаме по лъжичка сметана. Накрая заливаме кай-сиите със сиропа, в който са врели, и отгоре поръсваме със смлените бадемови ядки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Аксесоари от шамот

Можете със сигурност да кажете, че и дори обикновената керамична ваза ще изглежда по-добре от пластмасова. А едва ли някой би оспорил красотата на естествения камък, дървото, метала, теракотата... И,...

Тясната тераса става приказна градина

За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...

СЛАДОЛЕДИ

Ледена пяна Прoдукти: 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 с.л. нескафе, 1 к.ч. прясно мляко, 40 г натурален шоколад, 2 с.л. ром, 30 г краве масло, 1 кофичка сладка сметана. Нaчин на приготвяне: Разделям...

Как да разберем детето си?

Лъжи, неувереност, изблици на гняв - наследникът ви съвсем не е ангелчето, чакано с нетърпение и надежда цели девет месеца. Не се стресирайте, а се постарайте да намерите решение на проблемите, без да...

Начало