Още рецепти » 31 октомври

 31 октомври

ЗАКУСКА

Солен кекс с шунка

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 6 с.л. олио, 3 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 200 г шунка, 50 г кашкавал, 40 г краве масло, смлян кимион, смлян черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с олиото и киселото мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Накрая слагаме сиренето, ситно нарязаната шунка, кимиона, черния пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркваме добре и изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Малко преди кекса да се опече напълно, поръсваме с настърган кашкавал, слагаме парченца масло, след което допичаме.

ОБЯД

Варени телешки гърди

Продукти за 6-8 порции: 800 г телешко месо от гърдите, 2 глави лук, 2 моркова, половин глава целина, 2 корена от магданоз, 4-5 картофа, 4 домата, магданоз, листа от целина, черен пипер, сол, хрян, оцет.

Нaчин на приготвяне: Заливаме нарязаното на парченца месо със студена вода и варим на умерен огън, като периодично отстраняваме пяната. Отделно изпичаме лука, както е необелен. Обелваме го и пускаме целите глави при месото. Прибавяме едро нарязаните моркови, резени целина и остърганите магданозени корени. Когато месото почти се свари, изваждаме зеленчуците, а слагаме нарязаните на кубчета картофи и целите необелени домати. Посоляваме и доваряваме още 15 мин. При поднасяне поръсваме с черен пипер и със ситно нарязани листа от целина и магданоз. Отделно сервираме настърган хрян размесен със оцет.

Телешко соте

Продукти за 4 порции: 600 г крехко телешко месо, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 4 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме измитото и подсушено телешко месо на тънки ивици, овалваме го в брашното и го изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме го и го оставяме да се отцеди от мазнината. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме доматеното пюре, размито с малко вода, и изпърженото месо и разреждаме с 2 ч.ч. вода. Варим ястието на умерен огън, докато остане на мазнина и със съвсем малко сос /около 40 мин/. Малко преди да отстраним от огъня, посоляваме, прибавяме счукания чесън и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Тиквен сладкиш

Прoдукти: 2-3 по-големи резена тиква, захар и счукани орехи на вкус, гъст мармалад от сини сливи, канела, 1-2 зърна счукан карамфил, маргарин или олио за намазване на формата

Нaчин на приготвяне: Изчистената от семките и добре измита тиква варим с много малко вода. Обелваме кората и пасираме на пюре. Прибавяме орехи и захар на вкус. Получената маса трябва да е гъста и стегната. В дълбока кръгла форма за кекс, която сме намазнили, настиламе пласт от тази смес. Намазваме със сливов мармалад и покриваме с останалата тиква. Най-отгоре ръсим канелата, разбъркана със счукания карамфил и захар. Слагаме в хладилника за цяло денонощие, обръщаме в десертна чиния и я нарязваме на парчета като торта.

ВЕЧЕРЯ

Рамстег с лук

Продукти за 5 порции: 1 кг крехко телешко или свинско месо, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 5 глави лук, 2 с.л. вино, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на шницели, които леко начукваме с дървено чукче. Посоляваме ги, поръсваме ги с черен пипер, овалваме ги в част от брашното и ги пържим в сгорещената мас, докато се зачервят от двете страни. След това ги заливаме с разтопеното масло и виното. Нарязваме лука на филийки, посоляваме на вкус, овалваме го в останалото брашно и го пържим до златисто оцветяване. После го разпределяме на купчинки върху изпържените шницели.

Кадаиф със сметана

Прoдукти: 1,5 л прясно мляко, 200 г захар, 120-130 г кадаиф, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 2 ч.ч. сметана, 1 с.л. краве масло, 6 зърна карамфил, 1 ч.л. смлян кардамон, 1 ч.л. розова вода.

Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и го оставяме да ври на слаб огън. В друг съд разтопяваме маслото и запържваме в него карамфила и половината от смления кардамон. Прибавяме натрошения кадаиф и пържим, докато стане светло кафяв. Заливаме с горещото мляко и варим около 5 мин на умерен огън, като бъркаме, за да не загори. Когато сместа започне леко да се сгъстява, отстраняваме от огъня. Изчакваме да поизстине и прибавяме разбитата сметана и розовата вода. Разбъркваме добре, изсипваме десерта в подходящ съд за сервиране и поръсваме с останалия кардамон. Можем да го поднесем както топъл, така и студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Засадете левизия край каменния зид

Левизията е растение, което е предназначено за каменисти места и идва от Северна Америка. От голямата листна корона излизат фини стъбла, по които като съзвездия блестят бледорозови или яркорозови цвет...

Летни сарми

Сарми с гъби Прoдукти: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз,, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа. Нaчин на при...

Страховете на невръстните

Детето ви отказва дa спи на тъмно, крие се от приятелите, които ви идват на гости, пищи при вида на пчела или муха, плаши се от домашната ви котка... Каквито и да са страховете му, не ги отминавайте с...

Как да се избавя от луничките?

На някои жени пролетното слънце заедно с радостта, която им доставя, донася като неканени украшения и лунички. Те се появяват в резултат на нарушения в пигментния обмен. Засягат най-често лицето, гърд...

Начало