ЗАКУСКА
Охлюви със сирене
Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 150 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите и намазваме всяка кора с разтопено масло. После ги нареждаме една върху друга и ги навиваме на стегнато руло. Нарязваме рулото на кръгчета, които нареждаме в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и останалото разтопено масло. Разпределяме плънката върху кръгчетата в тавата и ги печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.
ОБЯД
Рибена чорба
Продукти за 4 порции: 750 г риба, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 корен от магданоз, 2 с.л. брашно, 1 жълтък, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олиото нарязания на ситно лук, прибавяме част от брашното, разбъркваме, наливаме 6 ч.ч. вода и щом бульонът кипне, пускаме магданозените корени, нарязани на парчета. След като поври, пускаме осолената, нарязана на парчета и оваляна в брашно риба. Посоляваме на вкус, а когато чорбата уври добре, подкиселяваме с лимонов сок и застройваме с жълтъка. Поднасяме чорбата, поръсена с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Печена риба с кашкавал
Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 6 с.л. мазнина, 300 г кашкавал, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Напръскваме рибата с лимонов сок и посоляваме. Оставяме я да постои 15 мин. Подреждаме рибата в тавичка с мазнината и печем в умерена фурна, като периодично обливаме с мазнината. Опечената риба наръсваме с магданоз и настъргания кашкавал и запичаме, докато кашкавалът се разтопи и поруменее.
Макарони със сос от извара
Продукти за 4 порции: 400 г къси макарони, 250 г извара, половин пакетче краве масло, 4 с.л. захар, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. канела.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Отделно разбиваме изварата с разтопеното масло, захарта и канелата. При непрекъснато бъркане сипваме мляко, докато получим средно гъст сос. Заливаме макароните с приготвения сос, разбъркваме и разпределяме в чиниите за сервиране.
ВЕЧЕРЯ
Пържени домати със сирене
Продукти за 4 порции: 8 малки твърди домата, 60 г сирене, 1 яйце, брашно, галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите, издълбаваме сърцевината и ги напълваме с настърганото и намачкано сирене. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, овалваме ги в брашно, яйце и галета и пържим в голямо количество мазнина.
Пюре с малини и диня
Продукти за 4 порции: 200 г пресни малини, 200 г диня, 2 ч.ч. сметана, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. сладко от лимонови или портокалови кори, 1 ч.л. лимонов сок, 10 дребни бели целувки, 3 с.л.настърган на едро бял шоколад, 4 с.л. черешов сироп, 1 стръкче мента.
Нaчин на приготвяне: Отделяме малко от плодовете за украса, а другите намачкваме с вилица, но така че да останат парченца. Прибавяме сока и сладкото, размесваме добре и изливаме в купа, за да приберем в хладилника и охладим добре. Изливаме сметаната също в купа, разбиваме я с миксер на бързи обороти и постепенно прибавяме киселото мляко. С помощта на лъжица объркваме плодовата смес и полученото разпределяме в 4 купички, обляни с черешов сироп или сладък алкохол по избор. Украсяваме със заделените плодове и листенцата от мента. Сервираме с целувките.
Ha нашите майки определено им е било по-лесно с грижите за външността. По тяхно време на пазара не е имало безчетно число кремове, а и те надали са подозирали това, което ние днес знаем. Какво знаем л...
Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините н...
Разговаряме с проф. д-р Цветана Попиванова. Проф. Попиванова е завършила медицина в София. След като се дипломира, защитава в Москва аспирантура по проблемите на професионалното ориентиране на учениц...
Сигурно и вие като повечето хора отглеждате стайни цветя, защото са красиви, радват душата и повишават настроението. Дори да нямате достатъчно време и място вкъщи, струва си да приютите няколко саксии...