ЗАКУСКА
Палачинки с грис
Прoдукти: 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 жълтъка, 10 г масло, 1/2 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: В 1 ч.ч. врящо мляко при непрекъснато бъркане сипваме постепенно гриса, добавяме маслото и сваряваме грисена каша, която оставяме около 1 час да изстине. От брашното, жълтъците и останалото мляко заедно със солта приготвяме рядко тесто, което разбъркваме до хомогенна маса с изстиналата грисена каша. Изпичаме палачинките от двете страни в малко тиганче. Сервираме ги топли.
ОБЯД
Чорба от тиквички
Продукти за 6 порции: 1 кг тиквички, 2 домата, 1 морков, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 5 твърдо сварени яйца, 1 пакетче краве масло, кисело мляко, магданоз, копър, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките и отделяме сърцевината им. Нарязваме ги на парчета. Останалите зеленчуци нарязваме на дребно. В отворена тенджера под налягане разтопяваме маслото и задушаваме лука, моркова и магданозения корен. Прибавяме тиквичките, наливаме 2 л вряла вода, посоляваме и сипваме доматите. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска намаляме огъня и варим 10 мин. Подправяме готовата чорба с киселото мляко и поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър. Поднасяме я, поръсена с нарязани на дребно твърдо сварени яйца.
Калмари с пилешки дробчета
Продукти за 5 порции: 10 калмара, 300 г пилешки дробчета, 1 пакетче краве масло, 1-2 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. сметана, 1 домат, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите, обелваме кожите им и обилно ги измиваме с вода. Нарязваме ги на ивички и задушаваме в половината от мазнината, към която сме прибавили малко вода, сол и обеления и настърган домат. Когато калмарите омекнат, прибавяме пилешките дробчета, които сме осолили, оваляли в брашно и изпържили. Слагаме сметаната, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и лимонов сок и поднасяме.
Грис със стафиди
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 125 г грис, 125 г пудра захар, 3 яйца, 60 г масло, 100 г стафиди, 1 ванилия, 1 щипка сол, 1 с. л. карамелизирана захар.
Нaчин на приготвяне: Кипваме подсладеното мляко на огъня и го оставяме да ври 5 минути. Внимателно изсипваме в него гриса, прибавяме стафидите и варим на тих огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато сместа се сгъсти, сваляме от котлона. Прибавяме маслото, като отделяме малко за намазване на тавата, и бъркаме, докато се разтопи. Пускаме един по един жълтъците, след това внимателно съединяваме с белтъците, разбити на сняг с 1 щипка сол. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем на водна баня до зачервяване. Изваждаме изстиналия десерт от тавичката и го заливаме с карамелизираната захар.
ВЕЧЕРЯ
Пържена риба с лучен сос
Продукти за 4 порции: 1 кг едра риба, 30 г краве масло, 1 глава лук, 1 к.ч. брашно, 1 връзка магданоз, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на големи парчета, посоляваме, овалваме ги в брашното и изпържваме в сгорещеното олио от всички страни до жълтокафяво. Оставяме ги да изстинат и заливаме със сос, приготвен по следния начин: Заливаме едро нарязания магданоз с 1-2 ч.ч вода и го варим 10 мин, след което прецеждаме отварата. Нарязваме лука на дребно и го запържваме в маслото заедно с част от брашното. След това при непрекъснато бъркане разреждаме с магданозената отвара. Варим соса няколко минути, за да се посгъсти.
Млечна супа с ягоди
Прoдукти: 300 г ягоди, 100 г захар, 3-4 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. грис, 1 с.л. нишесте, 1 ч.л. краве масло, 1 яйце, 1 ванилия, 1 с.л. светъл ром /по желание/.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме ягодите с 2 с.л. захар и ги оставяме за няколко часа в хладилника, за да пуснат сока си. Запържваме гриса в маслото до златисто, заливаме с млякото, в което сме смесили с нишестето, разбития жълтък и останалата захар. Варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме супата от огъня, за да се охлади. Прибавяме ванилията, рома и разбития на сняг белтък. Оставяме в хладилник до поднасянето. При сервиране разпределяме по купичките заедно с ягодите.
Стерилизирани зелени доматчета Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет Нaчин на приготвяне:...
Оранжерията e винаги желаният помощник на всеки който има дворно място или извънградска вила виладжия, мечтаещ да прибере по-рано екологично чиста и богата на витамини реколта. Оранжерията е продъл...
Бутракът (Bidens tripartita L.) е едногодишно тревисто растение с височина до 80 см, право цилиндрично стъбло, зелено или малко червеникаво. Листата са къси, черешкови, дълбоко триразделни, а връхнит...
За ползата, която носят на човешкия организъм кълновете и зародишите разговаряме с доц. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диетика. - Д-р Байкова, ка...