Още рецепти » 08 май

 08 май

ЗАКУСКА

Панирани сандвичи с шунка

Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 200 г шунка, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в млякото и го смесваме с разбитите яйца. Нарязваме шунката на 5 тънки филийки и слагаме по 1 парче между две хлебни филии. Потапяме така приготвените сандвичи в яйчната смес и ги изпържваме в сгорещеното олио.

ОБЯД

Млечна супа със спанак

Продукти за 4 порции: 500 г спанак, 60 г краве масло, 4 ч.ч. прясно мляко, 30 г брашно, 150 г заквасена сметана, индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака и го сипваме в малко количество вряща подсолена вода. Задушаваме, докато омекне, и го пасираме. Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното и я сипваме при спанака заедно с горещото мляко. Подправяме с черен пипер и сол и застройваме с разбитата сметана. Поднасяме супата с препечени хлебни кубчета.

Калмари с пилешки дробчета

Продукти за 5 порции: 10 калмара, 300 г пилешки дробчета, 1 пакетче краве масло, 1-2 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. сметана, 1 домат, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите, обелваме кожите им и обилно ги измиваме с вода. Нарязваме ги на ивички и задушаваме в половината от мазнината, към която сме прибавили малко вода, сол и обеления и настърган домат. Когато калмарите омекнат, прибавяме пилешките дробчета, които сме осолили, оваляли в брашно и изпържили. Слагаме сметаната, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и лимонов сок и поднасяме.

Шоколадов кекс с канела

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 300 г брашно, 4 с.л. олио, 2 с.л. какао, 220 г пудра захар, 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, захарта, какаото, канелата и ванилията и пресяваме. Добавяме олиото и разбъркваме добре. Прибавяме и киселото мляко, в което сме разтворили содата. Бъркаме внимателно, докато получим еднородна смес. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Изваждаме готовия кекс и след като изстине поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Рибени пържоли с бадемов сос

Продукти за 4 порции: 1 кг филе от едра риба, 3 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. галета, 1 глава лук, 2 ч.л. брашно, 2 моркова, 1 корен от магданоз, половин глав целина, 1 с.л. оцет, 10-12 бадемови ядки, сол, олио.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на порции, които поръсваме с лимоновия сок. След 15 мин посоляваме и поръсваме с черния пипер. После овалваме филенцата в галетата и ги изпържваме в силно загрята мазнина. Изваждаме изпържената риба в затоплен съд и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното и морковите, нарязани на колелца, а също така – нарязаните на малки кубчета целина и магданозен корен. Наливаме малко топла вода и варим 20 мин на умерен огън. Прецеждаме соса и го смесваме с оцета и счуканите бадемови ядки. Варим още 10 мин. Поднасяме рибата с бадемовия сос.

Толумбички

Прoдукти: 300 г брашно, 50 г масло (или олио), 250 мл вода, 5 яйца, 2 ч. л. захар, 2 щипки сол, 200 мл олио за пържене; зa сиропа: 300 г захар, 300 мл вода, сокът от 1/2 лимон или 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Водата заедно с маслото, захарта и солта загряваме до кипене. Прибавяме брашното, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица, докато се превърне в гладко тесто. Тестото изсипваме в тавичка и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Изсти-налото тесто слагаме в купа и към него при непрекъснато разбиване прибавяме едно по едно яйцата. От приготвеното тесто шприцоваме с назъбен шприц толумбички, които пържим до зачервяване в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме с приготвения от посочените продукти сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Заекване, пелтечене и народна медицина

При заекване и пелтечене е разстроена речта, т.е. говорът и е нарушена нейната плавност. Възникват непроизволни задръжки при произнасянето на отделни звуци и думи или тяхното повторение. Заекването ил...

Залцбург – градът на Моцарт

Околностите на Залцбург, Неапол и Константинопол са най-красивите на света - пише Александър фон Хумболт. Прозрачни като сълза алпийски езера, стръмни планини, зелени склонове – това триединство стои ...

Десерти с ориз

Крем от ориз и сметана Прoдукти: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вод...

Фантазии с бутер тесто

Соленки на фурна Прoдукти: 500 г готово бутер тесто, 1 жълтък, 50 г сирене, 1 ч.л. ким, 1 ч.л. сол. Нaчин на приготвяне: Разстиламе готовото тесто и го намазваме с жълтъка, който сме разбил...

Начало